Радиомълчание за изтребителите – предпазна мярка!

Не бива да се стига до прибързани решения за новите самолети
19 окт 2018 22:30,
95


За 8 изтребителя България трябва да даде близо милиард и 800 милиона лева през следващите няколко години, a президентът Румен Радев призова за радиомълчание, що се касае темата за изтребителите.

"Проектът за придобиването на новопроизведен боен самолет е много важен за българската армия. Той все още има време да тръгне до края на годината. Хората трябва да бъдат информирани, все пак става дума за нашите данъци. Вероятно призивът за радиомълчание е, за да не се стигне до прибързани изводи", изтъкна бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR", той обясни, че са били поискани оферти за 8 самолета, но България получила оферти само за четири.

"Едните са с един двигател, другите са с два. Тези с 2 са по-надеждни, но много по-скъпи. Вероятно ще се изберат самолетите с 1 двигател – "Грипен" или Ф-16. Винаги съм бил привърженик на прозрачността при взимане на решения", отбеляза Тагарев.

"Експертната общност набляга на бойните характеристики на самолетите. По тези критерии ще се изберат. Дочух, че става въпрос за 600 параметри, които се сравняват. Един от критериите е радиус на действие. Ако нямаме оперативното виждане за какви разстояния става въпрос – може да ни излезе много по-скъпо. Никъде в дискусията не виждам този тип съображения", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

Тодор Тагарев заяви, че Русия е обявила България за враг. "Защо си мислим, че някой враг ще ни ремонтира бойните самолети? Колкото по-бързо се отървем от МИГ-29 – толкова по-добре", посочи той за финал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Ако има радиомълчание за самолетите, после ще искат радиомълчание и по изразходването на еврофондовете, после радиомълчание за работата на съдиите...Има ли разлика между радиомълчане и диктатура?
21
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
шшшшшш тихо ти бе ще чуе данъкоплатеца и ще се сърди
20
2
 
13
 
! Отговори
Че до 15 преди 5 години
Братле, съседа ми е бивш военен пилот, инструктор в Габровница, Митрополията, летял в БГА и т.н. един от асовете на "онова време". Тогава бойната ни авиация е била сравнима (или превъзхождаща) на съседите от НАТО. Сега е НЕСРАВНИМО по-зле и по-жалка... Да не говорим, че е обикалял България с МиГ-а по няколко пъти на ден, всеки ден, а сега това е 4-5 пъти в годината за нашите пилоти.
19
3
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз , като един неразбрал и наивен данъкоплатец, на когото за няколко месеца му вдигат всичко, освен доходите, мога ли да попитам, или пак ще ме блокирате за неправилно питане? Мога ли да попитам, колко струваше санирането, дето се дадоха едни пари на правилните фирми, и за колко време се организира всичко, и защо толкова бързо, а за самолетите-не може? Второ питане-кой е по-компетентен по въпроса-Главнокомандващия или някаква комисия в министерството на министър, виждал изтребител на киносамо
18
1
 
3
 
! Отговори
Hamambayiyr преди 5 години
Koi sa bg proektantite i bg arhitektite na kvartal nadejda, ve gusin generral Bonjurov?! Opraiha li vi sa policaite ot nadejdenskia boy?!
17
8
 
7
 
! Отговори
Че преди 5 години
F-35 is graunded again. Израел пусна техните, които са скопен вариант за щастие, защото всяка "екстра" на този самолет е предпоставка за катастрофа. Докато Су 57 лети в изпитания и показва невъзможни неща... Е, като НАТО-вци ще похарчим едни грешни пари за Грипен или Юрофайтър...зорлем, дето са като Дачия примерно, но пак ще се състезаваме (или "противопоставяме") с нещо дето е недостижимо.
16
10
 
13
 
! Отговори
Радев Грипена преди 5 години
Радев поддържаше такова радиомълчание за изтребителите, та чак му излезе прякор Грипена !
15
13
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До АнонименКогато бяхме с "вражеска" Русия нашата Българска народна армия разполагаше с над 450 изтребителя----------------- Взехте да се на аквате вече от измисляне. Доскоро лъжехте за 300 броя. Сега, аз съвсем ясно си спомням една таблица от 1990 г, където срещу България бяха записани 186 бр бойни самолети. В тая бройка влизат транспортни, учебни и т.н. Изтребителите бяха не повече от 60-70, от тях сравнително модерни около 30, другото пълнеж.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 13Тъпaко, арабите всички са обучавани в СССР, заради такива подмятания като твоите летеца който получи чин полковник в Съветската армия Ануар Садат им би шута на руските пpocтаци през 1973 година.
13
15
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
До до ХА-ХА-ХА !!!На арабите и летящи чинии да им дадеш все тая.България винаги е имала елитни пилоти и тези 450 изтребителя бяха най-голямата сила на Балканите.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩирлицЩирлиц, прибирай си мускалите с парфюм Новичок и се пръждосвай в Сибир.
11
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Някои са прекалили с веселите хапчета.Демокрация в действие,западна при това,ц,ц..
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Prezidentat na rbg manipulira i zablujdava bg demokratichni republikanski izbirateli s cel ukrivane na korupcionni neprozrachni bg targovii s orajia i transportni sredstva v polza na monarhichni oligarhichni systemi...
9
6
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Държава с 80% ***..ли, управлявана вече 10 години от Тиквата ...и ЛОКО СОФИЯ ....але, але...Държава, в която ромите си устройват спаринги с полицията за забавление ...Държава, на която Валери Винкела бияч на възрастни туркини на границата, наричащ майките на деца с увреждания "кресливи жени" ... е вицепремиер ...Трябват ли и въобще на такава държава самолети ?Това изобщо държава ли е ?
8
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно това имаше в предвид президента, такива като този и Плевнелиев, които са на хранилка да млъкнат и да не дават наклон кои изтребители е геостратегически важно да купим, а да оставят комисията да реши, без да е подлагана на натиск.Ама нали трябва да се покажат пред господарите им, не спират да ръсят акъл.
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !"Когато бяхме с "вражеска" Русия нашата Българска народна армия разполагаше с над 450 изтребителя."То и арабите разполагаха с 2000 самолета а Израел с 200 обаче видя какво стана със съветските машини. Така че не се заблуждавай с бройката.
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземаме ф-16, защото всички вземат. Грипен също може да вземем. Защо само един модел самолет да има? Ф-16 е с богат военен опит, който може да се изучава.
5
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно прав е бившия министър, колкото по-бързо се отървем от Миг29 и то без да бъдат изобщо ремонтирани и давани пари на врага толкова по-добре. Да си спомним какво се случи с Лех Качински след като руснаците му ремонтираха президентския самолет ТУ. Две седмици след ремонта 2 бомби в двете крила избухнаха на 500 метра преди да кацне ремонтирания самолет на пистата. Абсолютно съм уверен че същото ще се случи и с нашите "ремонтирани" Мигове. Не излагайте на риск живота на българските пилоти.
4
3
 
14
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ne Rusia ne ni e obiavila za vrag a nie se natiskame da sme takav !!! Na tsenata na 8 samoleta mojem da kupim dosta poveche novi ruski ,s po dobri uslovia v dogovora I otlichna poddrajka ! Ruskite samoleti prevazhojdat po vsichki parametri zapadnite I tova e absoliuten fakt ! Prosto otnovo sme na greshnata strana I v greshnia otbor !
3
15
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Когато бяхме с "вражеска" Русия нашата Българска народна армия разполагаше с над 450 изтребителя.Сега за 10-15 самолета се карат 5 години и накрая не се знае дали изобщо ще ги купят или парите пак ще изчезнат в бездънните джобове на управляващата коалиция.