Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство

Има съвпадение на програмите на двете правителства, посочи Борисов
Обновена: 21 окт 2018 20:16 | 21 окт 2018 19:17,
161
Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство
Снимка: МС

България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

Още по темата

По-рано днес Борисов, който е на официално посещение в ОАЕ се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и кибер защитата, добави Борисов, цитиран от БТА. На срещите днес са били обсъдени възможностите за сътрудничество в земеделието и животновъдството, сигурността и други.

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и в ОАЕ, посочи Борисов. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес посочи Борисов.

"Престолонаследникът каза, че се интересува, цитирам, от нашата велика държава и това какво е постигнал българският народ", каза Борисов. Има съвпадение на програмите на двете правителства и затова подготвяме този договор за стратегическо партньорство, посочи Борисов.

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, каза Борисов. Държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието, подчерта Борисов.
Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите можем да работим в тази сфера и така да сме конкурентни на Австралия и на други доставчици, добави премиерът.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, посочи Борисов.

На срещите на премиера в Абу Даби са били обсъдени и сигурността и борбата с тероризма. Направихме добра координация между специалните служби и правозащитните органи, имахме среща и с вътрешния министър на ОАЕ по темата на обмен на информация за пресичане на тероризма, каза Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на Манчестър Сити. От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени 10 - 20 - 30 футболисти и треньори, каза премиерът.

С финансовия министър Владислав Горанов е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов в тези смутни времена,намира възможности и канали за добруването на народа си
73
0
 
9
 
! Отговори
Бойко изнервен преди 5 години
Многооо кредити много. Бабо Меркел що ме набута с толкова много милиарди да връщам на тая Европа. Сега да се чудя на кой да продам София. На араби или евреи? Май половината ще е на евреите, другата на арабите. На мен нали ще ми оставят Народното събрание...
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господинчоо,какво земеделие като селата където е най-чиста земята са опустошени от едни орди и те вече в градските квартали беснеят.Днес лично на моята улица видях опит за кражба и взлом у съседите понеже оградата им е в строеж,въпросният се направи че уж много бърза,огледа и хоп завъртя се и наобратно по същата улица.Това в София,посред бял ден И НЕ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ!Поредният българин е пребит,какво земеделие бе мам/цата ви, идва ми...ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА БОГАТИ С ВЪОРЪЖЕНА ОХРАНА ДА СТРЕЛЯ!!
71
1
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tozi se opitva kakvoto moje oshte da doprodae I da biaga ..shtoto chuvstva che mai..prikliuchva s politikata !!!
70
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болни,болни мозъци на който медиите дават възможност за изява.Ето това са болните комунистически ***-80% от пишещите тук.Откровен комунистически сайт.Нали нямаше свобода на словото,а?А тук плюете и злословите след всеки успех на Борисов.
69
0
 
13
 
! Отговори
А така преди 5 години
И от време на време някой удушен и разтворен в киселина в арабското посолство, ама на кьoпеците с чаршафи на главата такива са им културните традиции.
68
4
 
1
 
! Отговори
smilingjack преди 5 години
ПОЗДРАВИ на ерха..
67
0
 
14
 
! Отговори
Васил Левски до С. преди 5 години
О, неразумни Странджа,Как ще сравняваш мен Левски с някакъв си Бойко?Кажи, на какво революционно движение е бил деец и апостол гореспоменатият Бойко?Пролял ли е и капка кръв от своята за българския народ?
66
1
 
1
 
! Отговори
smilingjack преди 5 години
Поздрави на Ерха,.Той си знае...
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ***.Пак ли е на екскурзия?-:)Отживя си!
64
0
 
11
 
! Отговори
Абу Даби форевър преди 5 години
Братска дружба с великия абудабийски народ и неговия още по-велик Главнокомандващ!
63
0
 
2
 
! Отговори
smilingjack преди 5 години
Поздрави на ERCHA ,..Той си знае ...
62
1
 
17
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
Защо триете коментари, бе днес? Къде е свободата на словото?
61
2
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ХА БОКО МАФИОТСКИ ПРОДЪЛЖАВА С НЕГОВИТЕ МОКРИ СЪНИЩА !!!
60
18
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
До 58Ти не си българин бе.Щом употребяваш такъв език срещу министър председателя.Ти какво очакваш да лежиш,а друг да работи за теб...Е съжалявам,но комунизма си отиде отдавна и дано никога да не се върне.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само внимавайте дисковете да са железни, най-добре закалена стомана там нещо ... да не стане пак беля с кибер ... какво там беше, абе електрификацията...
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барато а ягнета ше им даваме ли на Абудабииците или ше стане като с Катарците. Още си пазим ягнетата у кушарата и съм ги приготвил за експорт ама така си седат от бая време и чекат да додат Катарците да ги купат. Барато пази се да не настинеш оти тамо е голема жега и с гооолеми климатици. Дуат като за световното. Па глей да уредиш да продадем 100-на ягнета за дебела пачка. Че има и за тебека некоа пачка не сам крънзав.
57
1
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...tozi kato go gledam I slusham ..mi deistva kato Plevnaliev !!! Cudia se ..zashto ne vzemat da se saberat I da si praskat chemberi ...I da ostaviat upravlenieto na darjavata na hora misleshti za neia I za balgarite ?!!
56
1
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
И най-изпадналите мигранти бягат от Територията - един наскоро искаха да го връщат от Германия обратно и той заплаши - по добре мъртъв,отколкото в България - а Тиквий Цезар ще развива обща кибернетика с петролните шейхове - ииийехууууу...Паднах от седмият етаж - хахахаха...
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един човек влиза в супер high-tech бар, където робот стои зад плота вместо барман. Отива човекът на бара, а роботът го пита:- Колко е Вашето IQ?.Човекът отговаря:- 150.Роботът веднага му сипва 16-годишно уиски и започва разговор за глобалното затопляне, интерференцията на заобикалящата среда, квантовата механика, нанотехнологиите и т.н. Човекът остава много впечатлен от вечерта и затова и на другата вечер решава да тества робота.