Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания

Законите ще бъдат усъвършенствани до второ четене, обеща Бисер Петков
Обновена: 24 окт 2018 19:30 | 24 окт 2018 19:08, Красимир Ангелов
116
Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания
Снимка: БТА

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене в Народното събрание. Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков и на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на комисията, която одобри с пълно единодушие на първо четене двата законопроекта.

Още по темата

Бисер Петков изрази удовлетворение от това, че социалната комисия единодушно подкрепи двата законопроекта, което според него е признание за няколкомесечен труд на голям екип от хора. Двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му те ще бъдат подобрени между двете четения, има необходимост и за по-добро съгласуване помежду им. Законопроектът за личната помощ трябва да има лимити за 2019 година, както е отразено в плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също изрази удовлетворение от единодушието по законите. Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус, допълни той.

Адемов отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания. Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени, допълни той.

На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

В отговор на въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, Бисер Петков каза, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките, нормално е да се повиши нивото на председателството. В момента председател е социалният министър.

Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред, каза Петков. Темата коментира и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Той посочи, че това е въпрос извън компетенциите на народните представители, позицията на ДПС по този въпрос е ясна и няма смисъл от коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Волен Сидеров шеф на БХК ? Особено преди като беше казал онова за ромите и сапуна ? Същата работа !
96
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
За пореден път ви казвам че подобни неща не се правят случайно, а нарочно да се натърка носа на българина и да види че не той има последната дума в тази държава ! След думите на Валката в никоя нормална държава нямаше да го държат във властта дори камо ли да го назначат на подобен пост ....но тук се доказва на народа че е под диктатура и да си трае !
95
1
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Това е подобно както Саудистка арабия беше председател на комисията з аправата на жените в ООН!
94
0
 
1
 
! Отговори
Българка до 102 преди 5 години
До Анонимен 102Не наричай избирателите "тълпите", че мнооого бъркаш
93
0
 
2
 
! Отговори
111111 преди 5 години
До Анонимен 93 и 94Я отново направете сметките, че нещо сте се объркали...Да не се връщаме в първи клас!?Значи майка - чистачка на половин работен ден с 560 лв. заплата!? И ще може да плаща на бавачка!? Боже............
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има човек които изкара и 2те си деца че са с увреждания ... няма да коментирам произхора му ... но 100% не е само той а са много ... разбирам майките ... но как ще се премахне другия проблем ...
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101Пълната безотговорност към обществото, сега се издига в героизъм. Та с такива объркани ценности няма как политиците да си ни други. Беозтговорността преди и при ражането, и не следване на лекарските съвети, сега ние да им я плащаме! Те имат родители, пенсиите на които са от нашите вноски. Сега искат отгоре на всичко да си стоят вкъщи и да им плащаме това и цялата издръжка по личния им избор. И утре ще се наредят с нас за пенсии, без да са внасяли! Детето им също ще ни тежи!!!
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101 Е спомни си защо се закотви. Заради уличен натиск. Нинова и него яхна, нищо, че инвалидните пенсии масово без основание ядат бюджета на НОИ. А вчера четох историята на 14годишния Веско. И се убедих, че съм ненормален, както ме нарече една от подтъжничките на "майките".Лекарите са казали на майката след раждането да го даде в дом и той до една година е щял да умре. Сега като е на 14г.и се храни с тръба директно в корема какво е постигнала тази майка? Какво му е нормалното?
89
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и за мен имиджа на Валери се вдигна. Първо - казва нещата в прав текст, без да се срамува и да се крие, без да лицемерничи. Второ - не си сменя през ден мнението, отстоява мъжки позицията си. Трето - истиските политици не трябва да се съобразяват с мнението на тълпите. То ако Борис Покръстител беше слушал тълпите още щяхме да сме езчиници. Отговорният държавник трябва да рискува рейтинг и всичко и да НАЛАГА мнението си на масите - след време те ще го оценят.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
осъзнавате ли какво се случи? законът за уврежданията се "закотви" за ТЕЛК-овете. нали целат бе да премахнем фалшивите ТЕЛКО-ве? нали всички бяха съгласни с това? Всъщност заради това скачат работодателите - не толкова заради квотите, а заради ТЕЛК-овете. Ако имате сто души персонал, и двама души трябва да имат ТЕЛК, че са инвалиди, те може умишлено да са се инвалидизирали просто заради нмаляването данъците или използването на паркмясто.
87
7
 
6
 
! Отговори
До ognyanz преди 5 години
"...заели да спасяват имиджа на Валери Симеонов. Късно е да го спасявате, а и струва ли си?"_Имиджа на политика се решава на избори. Този на Симеонов може и да се е вдигнал. Сигурно затова искате с насилие да го премахнете. Той върши реална работа, а на червените мутри това не им трябва!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гербави клакьорчета наводнили сте форума айде накрая и бае ви тодор е виновен или путин или китайците
85
1
 
7
 
! Отговори
До 93 преди 5 години
"А кой да ги гледа тези деца, за да могат майките да извоюват това, което им се полага? Нали за тях го правят." Именно, майките вече постигнаха всичко, което искаха. За децата - 400 млн.лв., със 150 млн. повече. Детски - 930 лв./дете/месец
84
10
 
8
 
! Отговори
Симеонов може преди 5 години
В.Симеонов ще се справи със замах с хилядите фалшиви ТЕЛК-ове на нашите цв.етни братя. Със сигурност ще ги разкрие и ще спре изтичането на средства към тях. Успех!!!
83
6
 
5
 
! Отговори
Добри новини от ГЕРБ преди 5 години
Още добри новини идват от ГЕРБ:С 18% се увеличават стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания.От своя страна стандартите за центровете за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с увреждания са завишени с 14%. Домовете за пълнолетни лица с увреждания с 13%.Защитените жилища за лица с увреждания с 12%.
82
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаше държава и тези деца наистина са болни социалните трябва да ги ОТНЕМАТ от майките им, да ги настанят в приемни домове и да търсят кой да ги осинови. Щом не можеш да се грижиш да детето си или излагаш живота му на опасност изкарвайки го пек, мраз и прц, когато то е болно държавата е ДЛЪЖНА да ти отнеме детето. Вижте Сащ - там няма тинтири-минтири. Затова че детето е само в къщата могато да ти го отнемат.
81
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
една хигиенистка може да има договор на две места за половин работен ден - две минимални заплати по 560 лева - 1020 лева. 800 лева за бавачка - и остават 200 лева.И бащата като взима към 900 лева - повече от достатъчни са.
80
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да си наемат бавачки. Кой гледа децата които не са увредени, когато има работещи родители?или ги даваш на баби и дядовци или наемаш бавачка. И не ми казвайте че е скъпо - за 400 лева може да се намери за половин работен ден бавачка, майката да работи на половин ден за минимална заплата от 560 лева. А детето има и баща.
79
2
 
6
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 5 години
До Майките спекулиратА кой да ги гледа тези деца, за да могат майките да извоюват това, което им се полага? Нали за тях го правят.
78
9
 
12
 
! Отговори
гробарят преди 5 години
Очевидно е,че общество ни е деградирало и оскотяло повече от ***,човешките ценности са атрофирали, за състрадание да не говорим ,щом търпим подобни социопати като ,Симеонов и неговата клика да се държат меко казано арогантно и цинично.С този акт правителството да го сложи на този пост е чиста гавра и ирония към хората в неравностойно положение.Оставката му е задължителна дори с цената на предсрочни избори!