Социалната комисия одобри законодателството за хората с увреждания

Това стана на първо четене с гласовете на 21 депутата
24 окт 2018 18:05, Красимир Ангелов
22
Социалната комисия одобри законодателството за хората с увреждания
Снимка: БТА

Парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Законодателните предложения бяха подкрепени от всички народни представители - 21 бяха гласовете "за".

На заседанието на комисията присъстваха представители на всички заинтересовани групи - хора с увреждания, майки на деца с увреждания, синдикати, работодатели.

Повечето депутати се обединиха около тезата, че законите не са съвършени и между първо и второ четене трябва да бъдат направени предложения за подобряването на текстовете, но важното е , че те залагат реформата на системата.

Социалният министър Бисер Петков представи Закона за хората с увреждания. Той посочи, че за обезпечаване на правата на хората с увреждания по закона за следващата година ще има общо 486 милиона и 900 хиляди.

Омбудсманът Мая Манолова отбеляза, че след дълги часове работа, резултатът е най-добрият възможен проект, но хората очакват и промени в медицинската експертиза, за да се случат заложените в Закона за хората с увреждания реформи. По отношение на квотите , Манолова каза, цитирана от БТА, че това е предложение на МТСП, но тя стои твърдо зад него, защото е стъпка за осигуряване на достоен живот.

По думите й изпълняването на квотите ще покаже кои са социално ангажираните работодатели. Работодателите плачат за работници, това е ресурс, който тепърва може да бъде ползван и да е плюс за БВП и за икономиката, допълни Манолова. Тя обобщи, че ако бъдат приети законите от НС, реформата в политиките започва реално от 1 януари.

За закона за личната помощ Манолова коментира, че това е каузата на седем национални протеста на майките на деца с увреждания. По думите й законът дава предвидимост, устойчивост за асистентската услуга.

В законопроекта, разглеждан на първо четене, няма лимити по отношение на личната помощ, но в плана на действие, подписан от финансовия и от социалния министър, е заложено обхватът на хората да се редуцира за 2019 година на база ТЕЛК - за хората с над 90 на сто с чужда помощ и децата над 50 на сто с чужда помощ, както и децата над 90 на сто без чужда помощ; а часовете - до 168 часа. Така финансово се счита, че ще може да се обезпечи лична помощ за 2019 година за тези хора, които са 86 000 души.

Георги Гьоков от БСП отбеляза, че положителното в Закона за хората с увреждания е промяната на финансовата подкрепа, която занапред ще се дава спрямо линия на бедност, вместо ГМД . Той посочи, че е неясно защо от 1 януари 2021 година трябва да се създава нова държавна агенция към МС за хората с увреждания, при положение, че вече има изградена, която може да се развива.

Светлана Ангелова пък заяви, че ГЕРБ подкрепя закона за хората с увреждания не само, защото това е проект на закон на МС, а депутатите ще гласуват "за", защото в него голяма част от исканията на протестиращите майки са отразени. По думите на Ангелова важна е и подкрепата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания . Опитите за внушения, че правителството не иска такъв закон, се оказаха неоснователни, допълни народният представител.

Калин Поповски, заяви, че групата на Обединени патриоти приветства влизането на тези два закона в пакет, но смята, че по-удачно е Законът за личната помощ да се гледа със Закона за социалните услуги. Той смята, че трябва да се помисли за повече специалисти по трудова медицина и професионални болести, за е адекватна индивидуалната оценка, която ще се прави занапред.

Хасан Адемов също смята, че законопроектът е стъпка в правилната посока в преодоляването на трудностите, които пречат на хората с увреждания да се интегрират в обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мая Манолова ненормална ли е, или на смята за ненормални? инвалидите били ресурс за работодателите? нали ако беше така работодателиете щяха да се избият за тях, при липсата на работни места. Кой бе заложил на умствено изоставащ инженер или на архитект, който е зле със зрението. Ами на Стругар на който му треперят пръстите от хапчетата? На Инфоматик със синдром на Даун?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който получава пари - няма право да си отваря устата (освен за похвали)!
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОКей, тогава ще изляза на КОНТРАПРОТЕСТА СРЕЩУ МАЙКИТЕ - и ще искам никакви пари да не им се дават. В началото им съчувствах, но с тези си искания преляха чашата. То им даваш пари, а те бутат правителството, което им ги дава. ТОВА Е НАГЛОСТ. Веднага върнете парите! Те ще отидат за нещо друго!
19
3
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ами като нещо не ти харесва, да беше протестирал. Като не си протестирал за пари за нещата, които описваш, сега по добре си трай. Че нямам намерение да ти светя какво си правил под леглото, вместо да протестираш, нито да ти чета оплакванията що сега на Вуте не му изгоряла плевнята, докато на теб ти е зле.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Goranov, kade e finotcheta na tova bg prezidentsvo ve...?! kolko bg leva plastame na tova prezidentstvo, kolko kalinki i drugi bio ortodoks insekti vatre otglejdame, s kakava bio militer cel, ili moje bi za digitalno offshorno oblachvane i oblagorodiavane na graha, boba, borovjnkite i nahuta?!
17
2
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Телефонът е с умна клавиатура. Пренаписва думи. Като ти, дето пишеш за 52 мифонии. Ми хубаво, сега да ти върна жеста, да ти кажа, че твоите 52 мифонии, ме усмихват. А знаеш ли, че ти никога няма да станеш толкова умен, колкото е Стивън Хокинг, който е инвалид? Нито ти, нито другите *** наоколо.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да уточним - със 150 милиона се увеличават парите, но досега те бяха над 400 милиона.и вече стават 550 милиона. За 500-600 майки.В същото време Преподавателите от 52 университета получиха 50 милиона.БАН получи 80 милиона- след голяма просия.образованието кучета го яли.Обаче инвалдите, които не създават нищо - ПОЛОВИН МИЛИАРД.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се обзаложим ли какъв процент т тези "майки" ще гласува за Мая Манолова на местните избори за кмет на София - 80 процента? 90 процента?Помнити ли че Иванчева стана кмет след подобни протести?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВАЛЕРИЯ ВЕЛЕВА! МАЯ МАНОЛОВА! КОРНЕЛИЯ НИНОВА!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво сега - квоти? Работим 5 души в фирма. 5-ият е с ТЕЛК, не може да прави нищо, работата му се трупана гърба на другите 4-***, той взима заплата, но него не могат да го изгонят, защото има ТЕЛК, а нас -могат. Има и намаление за данъци - има ТЕЛК. има и куп привилегии - ТЕЛК. Накрая уволняват другите четирима заради ниска производителност. ОСтава само този който не работи, защото е инвалид но не може да бъде съкратен заради ТЕЛК-а. накрая работододателят фалира.
12
3
 
3
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Системата ги убивала ? Че кой е системата бе простакешки ? Кой изкарва пари за децата Ви ? И милиони да ви дадем /ние блокираните от вас да не се движим/ децата ви няма да станат по щастливи ! И докога ще висите пред МС .Кой гледа децата ви през това време? Ако живеехме в нормална държава каквато уж искате щяха моментално да ви ги отнемат ! И един съвет -ходете по често на църква и се молете...
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега майките д а подпишат декларация - всяка протестираща майка се отказва от парите. Ще видите как бързо-бързо ще спрат протестите. Алчни ......
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 - елементарни неща не знаеш. Не Бах, а Бетовен е бил глух. Затова е написал само 9 симфонии, а други имат по 52 мифонии. на 9-та симфония е имало таен диригент зад него.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ДА СЪМ ЧУЛ ГЛАС СРЕЩУ ВАЛЕРИ СЍМЕОНОВ СЕГА ОТ ТЕЗИ АЛЧНИ МАЙКИ.на 500 майки - 550 милиона общо. - на една майка с дете по 1 милион.
8
3
 
5
 
! Отговори
ЗАКОНА Е ГОТОВ!!! преди 5 години
ПАРИТЕ --СЪЩО ..150-млн.!!!!!!СЕГА Е ВРЕМЕ МАЙКИТЕ ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!
7
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #5, очевидно не уловите дълбокия сарказъм в коментара ми. Той е провокиран от квотите.
6
4
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Май вече е време и майките да се извинят, дето цяла година им търпим "протестите".
5
3
 
5
 
! Отговори
До House M.D преди 5 години
Бах е бил глух. Добре, че ти не си му бил шеф. А ти, ако искаш, направи си тест за интелигентност. Все ще се намери нещо за такива хора, дето не покриват необходимия минимум, предполагам. Пък и съжаление има. Внимание има. Добре е за самочувствието.
4
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Спешно търся човек с кохлеарен имплант за диригент на симфоничен оркестър и човек с куче-водач за международен автобусен шофьор.Ваш: Щедрият работодател.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А работодателите после тихо и кротко, без много шум с подкрепата на Валери, ще променят и квоти- моти, и уволнения и всичко... Те са с ОКР и не се отказват от пъклените си намерения.