БСП търси подкрепа за въвеждане на прогресивния данък

Депутатът Валентин Ламбев представи идеята пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 окт 2018 06:38 | 25 окт 2018 22:50, Анисия Иванова
77

Финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени в началото на седмицата. По-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите - така може да се опише той. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560 лв.

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Народният представител от БСП Валентин Ламбев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите искат и налагането на прогресивното подоходно облагане, защото по данни от БНБ 8 хиляди души у нас са получили милиарди, а бедните са все повече и все по-бедни.

"Това означава по-голям ресурс за обществени нужди, защото скалата, която предлагаме е доста плавна и не толкова стръмна като в държави със силна социална политика", аргументира се Ламбев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросната скала, която от БСП предлагат в алтернативния си бюджет, няма да намали общите приходи в държавната хазна.

"Единствено ще преразпредели доход от тези, които получават над 4000 лв. на месечна основа. Те са около 80 хиляди души", допълни още Валентин Ламбев пред Bulgaria ON AIR и увери, че при останалите хора няма да има промяна при облагането.

Социалистът обясни още, че те първа предстоят разговори с партиите за търсене на подкрепа на тези предложения, но по думите му е по-важно и обществото да бъде убедено в ползата от прогресивното подоходно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
ЛиспФа ми манифест преди 5 години
Беее Кааа ***! Бее Каа ***!
47
2
 
0
 
! Отговори
Veidi преди 5 години
Progresiven danak....krasiva idea...a tesi, koito plastat progresiven danak po po-progresivni ulici, trotoari, sinori, pristanista, letista, spirki, gari, metro, liftove, kliniki, apteki, uchilista, kmetstva, pojarni i policeiski kat slujbi li ste stapvat....?! :-) logichno e koito poveche plasta i poveche da poluchi...ili pone po-kachestveno....
46
3
 
4
 
! Отговори
БКП=ГЕРБ преди 5 години
И другарите от ГЕРБ продължиха ДЕСЕТ ГОДИНИ, начело с поета написал медни слова в подкрепа на БКП другарят Спас Гърневски.Гергов и дружинка от БСП, ГЕРБ, ДПС, Воля, ОП, СДС, ОДС, НДСВ, РБ - махнаха ли ги, без привилегии съда да им отнеме имуществото, или ще продължават да управляват България? Или ние да ги махаме?Или да подкрепяме протеста на майките?
45
6
 
10
 
! Отговори
куртропович преди 5 години
Няма такава наглост... Именно другарите от БСП по времето на Тройната коалиция с Пламен Орешарски въведе тази простотия, наречена плосък данък. Много социално, няма що.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете ги на 4500-5000 лева,над тази сума да се качи плавно данъка.
43
10
 
14
 
! Отговори
БСП вече ги знаем преди 5 години
алчни, арогантни и некадърни, негодни за нищо но готови на всичко за пари и власт, това са *** от БСП
42
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Червените милионериСтраната пропада и стигна дъното именно през управлението на герберите,а не при БСП.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой да ви даде подкрепа?Нито бизнеса,нито хората,нито инвеститорите,никой няма да се съгласи с такива данъци.Вие по-добре си взимайте данъците от вноса на чужди стоки и руския петрол!Не да търсите под вола теле.
40
4
 
19
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редно и хуманно е който взема повече да плати повече ...работодателите да не мишкуват ...да спазват законите и всичко ще си дойде по местата .
38
3
 
10
 
! Отговори
Рус преди 5 години
И защо аз ще плащам повече, когато бай *** го мързи да работи, а аз работя по 12-14 часа на ден. Ще плащам повече данъци, по високи здравни и пенсионни осигуровки, защото *** който и без това нищо почти не плащат се чувстват пренебрегнати
37
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Единственото, което БСП търси е начини да клати властта и да всява разделение и хаос в обществото. За не забравяме, също така, че именни социалистите въведох плоския данък. Всъщност всички десни засэнови инициативи са дошли от тях. Да не забравяме и бясна та им съпротива срещу неколкократни те опити в миналото за кривитилизиронето на не плащането на осигуровки на работниците. Така, че всяка подобна инициатива от тази крадлива и лъже социалистическа партия е опорочена още с името на инициатор.
36
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При работещите икономики данъка е прогресивен. Друго важно, което трябва да се отбелвжи е че тия с из между тия с над 4000 лв. - около 80 000 човека има 20% с над 20 000 на месец и 10% с над 100 000. Казано по друг начин при прогресивен данък тия 80 000 човека с над 4000 лв. ще плащат данъци колкото 500 000 човека със заплата до 2000лв. Така че не бързайте да плюите. На запад е така. Искаме да живеем като тях, ще гледаме техните правила.
35
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При всяка една работрща икономика има прогресивен данък. В ЕС само при нас няма.
34
5
 
8
 
! Отговори
99999 преди 5 години
До ;-) 34 защото ГЕРБ си вадят от собственис джоб , нали
33
5
 
15
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Ей затова не гласувам за социалисти! Пак искат да вземат от мен, за да раздават на ония от Маалата.
32
4
 
17
 
! Отговори
онзи преди 5 години
понятието плосък данък го въведоха нашите бездарни журналисти.данъкът върху доходите на физическите лица (а и почти всички данъци в БГ) е ПРОПОРЦИОНАЛЕН.смешно е доход от 4000 лв да се смята за богатство и да се облага с по висока ставка.но цоциалистите само парите на другите ги интересуват и 80 хил ще хранят 7 милиона.
31
1
 
11
 
! Отговори
онзи преди 5 години
понятието плосък данък го въведоха нашите бездарни журналисти.данъкът върху доходите на физическите лица (а и почти всички данъци в БГ) е ПРОПОРЦИОНАЛЕН.смешно е доход от 4000 лв да се смята за богатство и да се облага с по висока ставка.но цоциалистите само парите на другите ги интересуват и 80 хил ще хранят 7 милиона.
30
2
 
14
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Че нали точно БСП по времето на Станишев премахна прогресивното даночно облагане? Защо сега ще се борят за обратното. Да не би да признават, че са направили грешка?А това всъщност е едно от много малкото добри неща, сътворени от БСП.
29
0
 
19
 
! Отговори
НеПриемамОбобщението преди 5 години
Какво значи "бедни"?Защо слагат в един кюп: 1. Хората, които работят здраво, но работодателят им дава смешни заплати, а те стоят при него, защото в техния град има безработица;2. Онези,които имат 40 години трудов стаж,осигурявали са се така,както е позволявал законът, а сега мизерстват; 3. Здрави млади лентяи, които нито са учили,нито смятат да работят, но цвъкат по едно дете всяка година с цел да се изхранват от надбавки и помощи. И разбира се, очакват най-много благодеяния,защото имали деца!