БСП търси подкрепа за въвеждане на прогресивния данък

Депутатът Валентин Ламбев представи идеята пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 окт 2018 06:38 | 25 окт 2018 22:50, Анисия Иванова
77

Финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени в началото на седмицата. По-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите - така може да се опише той. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560 лв.

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Народният представител от БСП Валентин Ламбев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите искат и налагането на прогресивното подоходно облагане, защото по данни от БНБ 8 хиляди души у нас са получили милиарди, а бедните са все повече и все по-бедни.

"Това означава по-голям ресурс за обществени нужди, защото скалата, която предлагаме е доста плавна и не толкова стръмна като в държави със силна социална политика", аргументира се Ламбев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросната скала, която от БСП предлагат в алтернативния си бюджет, няма да намали общите приходи в държавната хазна.

"Единствено ще преразпредели доход от тези, които получават над 4000 лв. на месечна основа. Те са около 80 хиляди души", допълни още Валентин Ламбев пред Bulgaria ON AIR и увери, че при останалите хора няма да има промяна при облагането.

Социалистът обясни още, че те първа предстоят разговори с партиите за търсене на подкрепа на тези предложения, но по думите му е по-важно и обществото да бъде убедено в ползата от прогресивното подоходно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
23
 
! Отговори
:) преди 5 години
Тъжно е когато семейство с 2000 евро приходи се водят богати. Но на нашите социалисти им е толкова капацитета.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общият знаменател на всички комунисти в, че мразят да работят.
26
0
 
6
 
! Отговори
Не разбрах преди 5 години
Само заплатите над 4 000 лв ли има предвид или изобщо месечен доход над 4 000 лв?
25
1
 
17
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Тия докато мъркат за подоходно облагане ...Ше видят власт през крив макарон!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що няма онлайн регистър кой колко бюджетни пари харчи,по общини, министерства,комисии и агенции. Предоставена услуга,договор,фактурa. За 7 дни се пише такова приложение от един човек. Ама не им отърва на готованковците. Кацата без дъно, но ние нови извори търсим. Сушата все по сериозна ще става. Хем няма деца, хем само неграмотни
23
0
 
12
 
! Отговори
До Дрън дрън /12/ преди 5 години
Хайде, *** да кажеш това на бившите ми колеги от БАН. Заради блатната среда, която създаваха, избягах оттам и сега степента "д-р" може да ми служи само за украшение, но аз даже не я обявявам. Онзи под теб даде блестяща дефиниция - "шуробаджанащината и царуващото неможене". Мързел, простащина, завист, тържествуваща посредственост, настанила се с връзки на определени позиции. Бивш тройкаджия, но толериран от покровителя си. И искат още пари. Само че, и тези заплати са им много!
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоският данък беше въведен от БСП. Не вярвам те да направят нещо в ущърб на бедните.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се хаби да им обясняваш, те искат по цял ден лаф и кафета, а накрая да делят с този дето се е побъркал от работа. Иначе питай ги, най-работните, най-можещите, все шефа не става, все някой им е виновен,че не могат да реализират гениалността си. Пълно с такива. То страшно е да се види че само 80000 вземат над 2000евро. За какво говорим въобще?!?!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез социалисти са нещо като болни от Алцхаймер, винаги помнят неща от светлото минало и забравят удобно какви закони са гласували съвсем скоро и какви ги дрънкаха тогава за плоското облагане. И другите са същите мишоци-не обелват и дума за СЕМЕЙНО-подоходно облагане като в човешките места. Да не говорим че никой не се опитва да обобщи и по-простичко да даде на хората информация за какво се харчи събраната пара и ЗАЩО? Винаги двама-трима спорят и коментират числа и човек се чуди защо ги слуша
19
0
 
15
 
! Отговори
До До до Дрън дрън преди 5 години
А бе пич!Никой на никого не бил виновен.Ела кажи това на родата.Правят ми сметка на всеки лев,подпитват колко получавам,какво изкарвам, къде влагам и какво взимам. Никой не пита с какъв зор се изкарват парите и ако случайно започна да говоря по тази тема, слушат до третата дума и бързат да сменят темата, щото не им е интересно.Докато все още бяхме учащи, пак им се виждаше скучно да учат, с изключение на двама-трима, които сега са добре. Но на останалите сме им виновни, длъжни сме им според тях
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смях и в момента си мисля да си преместя фирмата в Люксембург а това тотално ще реши нещата...
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 грешиш! Точно тези хора могат да емигрират а някои дори са се върнали в БГ и се опитват да направят нещо тука. Естествено *** пак искат да вземат на кадърните хляба и да го дадат на безпереспективната част от населението - сещайте се за кои говоря...
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е всичко дигат газ горива хляб 1;10 е нали нямаше ето избиха ремонти саниране това е за сметка на наш гръб безплатен обед няма
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С чужди пари лесно се раздава,ама като бяха на власт що не увеличиха инвестициите, качеството на образование, качеството на обслужването и туристическия имидж на страната. Що само кражби от държавното? А сега да крадът директно от стойностните хора се наточили.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А минималната пенсия бре, вашта м.м.ца?!Правилно каза бабето по телевизията. Защо депутатите не живеят с 250 лв месечно? А това е доста повече от минималната пенсия.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно мие комшо какво тие крив света кое ти пречи лично на мен самия ти може да ми пречиш *** не си ми в къщата аи още нещо като слушате не които трябва си ходете при него гледам маи липсва началника налюлин.Де си бе колега
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой го въведе тоя "несправедлив" данък. Амнезия ли ги хвана,склероза ли.? Или вече поизпраха парите, юруш на бананите, изгладнелите бедни ще се хванат на изборната въдица. Изберете ги пак бе, като сте мазохисти...
11
2
 
19
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 години
Този дето взема 540 е бил двойкаджията и мързеливецът, никой не му е виновен. А този дето бачка до 11 вечерта като има спешни задачи си ги е заслужил тези 5400. Той си е учил уроците и е бил трудолюбив. А вие комунистите сте предимно от първия тип. Затова постоянно гледате в чуждата паничка. Нямате право да казвате кой ще плаща повече.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** пак нарочиха зъби,и кое му е несправедливо, за всички еднакво облагане. Унищожаването на богатите, не прави бедните по-богати. Да ги намерят тия 80000 човека и да ги назначат 18 месеца вместо политици и чиновници, може и да просветна в тунела на шуробаджанащината и царуващото неможене!
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези с по 3-6000 заплата тук никога няма да емигрират! Гаранция! Така че, хайде да не плашат! Навън никой няма да им даде и толкова.