БСП търси подкрепа за въвеждане на прогресивния данък

Депутатът Валентин Ламбев представи идеята пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 26 окт 2018 06:38 | 25 окт 2018 22:50, Анисия Иванова
77

Финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени в началото на седмицата. По-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите - така може да се опише той. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560 лв.

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Народният представител от БСП Валентин Ламбев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите искат и налагането на прогресивното подоходно облагане, защото по данни от БНБ 8 хиляди души у нас са получили милиарди, а бедните са все повече и все по-бедни.

"Това означава по-голям ресурс за обществени нужди, защото скалата, която предлагаме е доста плавна и не толкова стръмна като в държави със силна социална политика", аргументира се Ламбев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросната скала, която от БСП предлагат в алтернативния си бюджет, няма да намали общите приходи в държавната хазна.

"Единствено ще преразпредели доход от тези, които получават над 4000 лв. на месечна основа. Те са около 80 хиляди души", допълни още Валентин Ламбев пред Bulgaria ON AIR и увери, че при останалите хора няма да има промяна при облагането.

Социалистът обясни още, че те първа предстоят разговори с партиите за търсене на подкрепа на тези предложения, но по думите му е по-важно и обществото да бъде убедено в ползата от прогресивното подоходно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дране всичко скъпна само заплати и работа не резил
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дране всичко скъпна само заплати и работа не резил
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с този популизъм. Писна да ни дерете с косвени данъци, акцизи и такси.
65
0
 
6
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са коментарите?
63
3
 
9
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До To6ko56Баба пена взиам 300 лева, но живее в жилище за 250 000 лева. Накрая на мен ще ми вземат пари за да ги дадът на баба Пена, щото виждаш ли аз изкарвам повече. А активите от 250 000 на баба Пена? Кое е солидарното в случая?!! Защо и аз да нямам шанс някой ден да си купя жилище за да не гледам децата си по квартири?!! Защо колкото повече се пъна, толкова повече да ми взиамт и никога да нямам шанс за по-добър живот в тая страна?!!
62
2
 
8
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До To6ko56Ама Тоше, то и сега е така. Този който взима 500 лева, плаща 50 лева. Този който взима 5000 лева, плаща 500 лева. С други думи, тези които взимат 10 повече, плащат 10 повече! Кое е несправедливото. Да се изчисли какво е общото богатство на всеки и да се определи един необлагаем минимум. Пример, аз взимам 3000 лева и плащам 1000 лева наем, с остатъка гледам две деца и жена. В резултат имам спестявания (капитал) в размер на 20000 лева, събирани с години.
61
2
 
2
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Те го предложиха, те и да го махнат. Съжалява, но в цял свят ТЕЗИ КОИТО ВЗЕМАТ ПОВЕЧЕ, ДАВАТ ПОВЕЧЕ и на останалите. ТОВА СЕ НАРИЧА ЧОВЕШКА СОЛИДАРНОСТ. Друг е въпроса, дали българите мислят така и къде отиват тези пари ?
60
1
 
7
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
59
1
 
6
 
! Отговори
chetin преди 5 години
ako doidat na vlast gorko na BG tova sa nai kradlivoto pleme na4elo s zombito siderov i sledovatelkata
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато спечелят изборите могат да приемат и налагат закони!.Пък и "почетния" е плътно до тях
57
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Трябва да има две скали на облагане:1/ за сумите до минималната работна заплата (МРЗ) - 50% данък общ доход (ДОД)2/ за остатъка от сумата, която е над МРЗ - 10% ДОД--Така, и тези, които укриват доходи, да платят нещо, а не тяхното неплащане да е изцяло за сметка на останалите. И не забравяйте, че такава мярка върви и с вдигане на МРЗ - примерно от 510 лева на 1000 лева, така че тези дето наистина са на МРЗ да не са ощетени.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В социализъм вирее единствено мързел. Не ограбвайте трудолюбивите за сметка на ***, мигранти и други мързеливци, за да не си бият камшика, че после БСП-то няма да има какво да разпределя.
55
0
 
9
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Този Ламбрев голям мозък се извъди. Тези получили милиарди сигурно, като заплата са ги получили, а ? Ей това БСП само популистки глупости могат да ръсят. И сега червените гласоподаватели веднага ще решат, че щом го е казал по телевизията, значи е истина това !
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП води дясна политика, докаро е на власт и политика на лява титорика, докато е в опозиция. Каква партия е БСП - лява или дясна? Аз казвам,ч е БСП е най-дясната партия в България според действията си и лява партия според риториката.
53
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Докато плащанията на ръка в частния сектор не спаднат до някакви поносими нива, прогресивен данък не трябва да има. Сега над 50%% от заплатата в частния сектор се плаща на ръка. Кой плаща сега повече при плоския данък? Този, който има доход от 1510 лева, но декларира 510 лева облагаем доход и получава още 1000 лева на ръка, плаща 51 лева, а този, който си декларира целия доход от примерно 1200 лева, плаща 120 лева.Прогресивен данък може с обърната скала - до минималната заплата по-голям данък.
52
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страната пропада и стигна дъното именно през управлението на герберите,а не при БСП.---------Страната фалира вече три пъти, когато вие от БСП сте на власт, последният път беше при Орешарски.
51
1
 
20
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До А беАма идеята не е да накажат богатите бе, идеята е да се смаже зараждащата се средна класа, която има потенциала да измете червените милионери най-накрая! Иначе Корни ще продължава да си плаща заплата 2000 лева и да плаща по 5% върху печалбата си. Ще продължава да си купува сирене и тампони без да плаща 20% ДДС, защото всички тези разходи се осчетоводяват като фирмени и т.н.т.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтин популизум. Когато бяха на власт БСП три мандата поред защо не го въведоха прогресивния данък?
49
0
 
7
 
! Отговори
А бе преди 5 години
В тая работа няма много смисъл,жабите вече са изядени!Може най-много да се въведат още 5% данък върху доходите над средната заплата и толкоз.Другото е вредно.Ако другарите са наистина загрижени,то нека измислят начин да накарат фирмите да плащат някакви данъци,щото и при 10% корпоративен налог,те все се изхитряват да са вечно на 0(нула).Освен това богатите намятат и разходите за луксозен живот на фирмите си.Цели палати с разходи за поддръжка от стотици хиляди са записани като офис-сгради.