Симеонов отговаря за хората с увреждания. Какъв е проблемът?

Предложението е от 4 месеца, а никой не е възразил досега
Обновена: 25 окт 2018 14:20 | 25 окт 2018 14:15, Камелия Цветанова
46
Симеонов отговаря за хората с увреждания. Какъв е проблемът?
Снимка: Булфото, архив

Социалният министър Бисер Петков смята, че няма проблем вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция хората с увреждания.

Петков напомни, че още преди четири месеца при подготовката на законопроекта за хората с увреждания една от целите е била извеждане на хоризонталния характер на политиката за тези хора, с което и други ведомства да бъдат въвлечени в нея.

Още по темата

За това са настоявали и майките, които също искат да има и специализиран орган за хората с увреждания, който да е на пряко подчинение на премиера от 2021 г., коментира социалният министър.

Той допълни, че в проектозакона е записано, че Националния съвет за хората с увреждания се предлага да се ръководи от ресорния вицепремиер по подобие на НСТС, което, по думите на Бисер Петков, е и желание на хората с увреждания.

"Тези четири месеца никой не е възразил срещу това председателство. Така че аз не мисля, че законите трябва да се пишат според текущата конюнктура, ако депутатите предложат да се промени, ние няма да възразим", каза Петков, цитиран от БТА.

Социалният министър съобщи, че се очаква по сто лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групи.

Става дума за около 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец.

Сега се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряване на допълнителния ресурс за хората, които ще получат или вече са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разходи заради увеличението на част от горивата и предизвиканото от това нарастване цените на други стоки, каза министърът.

Сега месечната помощ е 73 лева и е за срок от пет месеца с еднократно плащане. Вероятно през ноември ще се финализира решение за одобрените за целева помощ, допълни Петков. За следваща година в проектобюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева, като в началото на годината ще се правят промени в ресорната наредба за увеличаване на обхвата и размера на подпомагането, допълни министърът.

Предвиденото увеличение от десет на сто на заплатите в бюджетния сектор, което засяга и работещите в ресорните агенции към социалното ведомство, ще бъдат разпределени между второстепенните, където има чувствително изоставане на заплатите, където се работи на терен и има нужда от съществена мотивация на служителите, каза министърът. Това ще става на базата на индивидуалните оценки на служителите, след приемането на проектобюджета на държавата.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни подписаното споразумение с ведомството по отношение на увеличеното на заплатите в държавния сектор, че трябва да има твърда компонента, която да компенсира поне инфлацията за всички заети, и плаваща според това как даден служител се е представил на работното си място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя кво се е ухилил като печена тиква?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започват да пушат, пият и се дрогират от 14-15 годишни. Раждат непълнолетни, раждат по няколко увредени деца заради помощите. После държавата да плаща за безотговорното поведение на такива "майки" и обществото да им е задължено - защото създават" цвета" на нацията. Това е истинската наглост и цинизъм.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла седмица чета как майките били политически амгажирани! Дойде време да вметна, за да разберат тъпоъгълните гербери, че всичко е политики! Както политически обвързани бяха умните и красивите, които свалиха Орешарски, като там даже бяха платени! Не ви е срам!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблем ресорният зам мнинистър председател да отговаря за хората с увреждания! Проблем е, че това недоразумение Симеонов е зам министър председател! Разбра ли ***!
37
1
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
Не завиждайте на парите на децата с увреждания,не знаете какво е,така че тихо по този въпрос!Проблемът е точно във фалшивите ТЕЛК-ове и Социалните служби след това.Ромките взимат ТЕЛК,а после и всички видове помощи,а за нас....няма,защото имаме по 1 или 2 деца,и един родител работи на договор.а другия е пенсионер по болест.Ако се направи проверка в социалните съм сигурна,че поне 80% от парите ще отидат при *** част от населението!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво цоцане сега ще падне през ТЕЛКовете - вече дадоха половин милиард на майките с увреждания. 700 000 фалшиви ТЕЛКА-а има. сума ти ти ромки сега ще искат ТЕЛК, а законът е "закован" за ТЕЛК-а. сега ще има милиарди напомпване на пари през "кухи" Телкове", даване на данъчни привилеги, даване на безплатни паркоместа и какво ли не.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала - махахте ТЕЛКОВЕТЕ и ще гласувам за Валери Симеонов. пълно е с фалшиви ТЕЛКОВЕ лично съм виждал много случаи. А колко хора паркират без да са инвалиди, защото имат ТЕЛК - не е истина. Забранете тези 4 букви от азбуката.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простакът е кремък корав и могъщ,Простакът е демон без лик, весдесъщАкула на сухо, безкрил, а хвърчи.Удариш на кухо, простакът звучи.Простакът не чака, не знае пределИ стига простакът до своята цел.Защото простаци край него вървятИ дават му знаци и дават му път.Надкласов, безкласов, без род и съюз,Без ден да протакаш, дори да кървиВойна на простака до смърт обяви.За срам на Европа, на всичките насКогато докопа в ръцете си властПо-страшен от спина, по-жилав от ракаСега за сега се оказа простака.Радой Ралин
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това само доказва, че майките са политически ангаживарани. 4 месеца спаха, а сега искат да го махнат за да сложат човек на ДПС и БСП.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагли и цинични сме какъв е проблема? На мен така ми звучи зададен този въпрос. Това е пълна подигравка с народа. Тези съвсем ни взеха за стадо.
31
1
 
5
 
! Отговори
Петър Петров преди 5 години
Бойкооо, Бойко! Престани да назначаваш такива *** за министри! Този по цял ден мисли и умува, а накрая прави това, което му наредят. Така няма да стане...
30
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 5 години
че се очаква по сто лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групиНие сме 3 членно семейство с доходи 550+238,74 ,аз съм с ТЕЛК 1 група с онкологично заболяване и бях отхвърлена от тези помощи,дохода ни бил висок.Та кой ги взима тези помощи ?А социалната интеграция е подигравка...за лечебно хранене и лекарства 11.25 лв. и толкова за транспортобщо 22,50лв.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е самият Шимеонов. Оставка и да се върне на село. Там да раздава акъл и мисли пред служителите на Скат. Този сега го готвят като острие срещу правата на работниците. Гела, Кира и другите наематели на труд искат час по-скоро да орежат правата на работниците и да си купят по още един вейрон или друга извратения.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно, приема се.
27
0
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Предложението е от 4 месеца, а никой не е възразил досега" Сега си показа истинското лице, сега възразяваме.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е изключетално тежката форма на гьонсуратлък на другаря Симеонова. Както и на цялата Ви шайка.
25
2
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Какъв е проблема г-н министър - Вие министрите заедно с тиквата премиер сте проблема. Всъщност не сте прблем - Вие сте *** от изказването на проф Христов.Преди месеците за които говориш *** непоръбен, децата инвалиди не бяха "... уж болни".Така, че *** мазен затваряй си гнусната муцка и не се дръж, като ***, на какъвто приличаш!
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДенТова тролене вече не върви. Върви в патриотарските медии да пишеш глупости, че 1/2 от заплатата ти отивала за инвалидите.Пенсията на *** се стопи заради поголовното поскъпване на всичко. А не заради инвалидите.Ще чакаш до юли. Вашите хора казаха 5.6% на лято за пенсиите. Това е решението на вашите хора. Няма какво да се правиш на жертва пред нас. Кой знае ти самата каква заплата получаваш и можеш да помогнеш на майка си.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧиновникНаписаното от теб е откровена лъжа. И вменяване на вина на обикновените хора.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Прав съм. Нашумя се в медиите в Бг и това даде отражение на чуждия печат. Досега чуждите медии не отразяваха тежкото положение на инвалидите в Бг.Заради отзивите в чуждите медии, Валери се извини.