105 млн. от хазната и лична помощ за 77 000 души!

Депутатите приеха на първо четене Закона за личната помощ
13
105 млн. от хазната и лична помощ за 77 000 души!
Снимка: БТА

За 77 000 души ще има лична помощ, която ще струва допълнително 105 млн. лв. на държавната хазна, решиха депутатите като приеха единодушно на първо четене Закона за личната помощ, чийто автор е омбудсманът Мая Манолова, а вносители станаха депутатите от "Воля" и БСП.

Още по темата

Предложеният законопроект дели хората на три групи. В първата влизат тези с най-тежки увреждания и получаващи много ниски доходи в размер под линията на бедност. Това са 14 000 души, които и в момента ползват лични асистенти като услуга, както и децата с най-високата помощ от 930 лв. Личната помощ за тях е по 40 часа на седмица. Предвидената заплата за личен асистент е 1,1 минимални заплати, или 616 лева.

За други 18 хил. души помощта е до 4 часа и за асистент трябват по 313 лв. Останалите 45 704 души с увреждания са с по 2 часа асистентски услуги, като на месец за едно лице се падат по 157 лв.

Според предложенията хората с увреждания ще имат право да избират асистент или правото на чужда помощ - 90,74 лв. Самите майки ще могат да бъдат лични асистенти, като е предвидено те да се осигуряват.

За закона за личната помощ Манолова обясни, че той е кауза на цели 7 национални протеста на майките от инициативата "Системата ни убива" , които участваха в изработването му. "Този закон е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства. Ще им осигури нормален живот", смята Манолова.

Според нея най-важното качество на законопроекта е, че създава устойчивост на социалната помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ще дава заплата на маиките за да си гледат децата които взимат пенсия да плащат и на домашният любимец че внася уют в дома
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП винаги са подкрепяли майките. Даже ден на жената измислиха и го обявиха за социалистически празник. сега някой ще каже ли че майките не са подкрепяни от БСп, като видяхме Мая Манолова да скача?Който скача е червен! който скача е червен! Скачайте всички майки!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всъщност тези 255 - милиона са ДОТПЪЛНИТЕЛНИ? Досега имаха бюджет от над 350 милиона, само сега искат още. Освен това закона за уврежденията се "закотви" за ТЕЛК - прекрасен начин да точиш НЗОК.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не мога да разбера защо не работят? ЕДна майка на половин ден ще взима 560 лева. И на още половин - още 560 лева. И таткото по толкова - 2240 лева. Спокойно могат да наемат домашна прислужница за 800 лева на пълен работен ден от 8 часа. и пак ще имат над 1000 лева - за данъци, хапчета и всичок останало.А ако имат баба тя може да гледа детето безплатно.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
майките - острието на БСП
7
1
 
5
 
! Отговори
ZNariadi преди 5 години
Chudesno. A ot kade vzeha tesi pari, kakav e proizhoda na tesi levove?! Offshorna banka ili offshorna farmafirma, offshoren alkoholen, narko ili hazarten, benzinov, stroitelen, arhitekturen, ohranitelen, sadiiski, baruten, doktorski biznes?! Ili harchite ot falshivite evra i razni drugi falshivi angliiski liri....
6
3
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Така е при хипи-либерастите, ти ги храниш, те ти скачат, малко си им давал, следователно си много лош, даже си ги бил убивал. Единствения начин да накараш тези хора да работят и да се грижат сами за себе си и семействата им е като им нариташ дупетата и им спреш помощите, като огладнеят ще се сетят как се изкарват пари.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицата с увреждания в специализирани институции под непрекъснати медицински грижи, а майките от сутрин до вечер да работят за да платят същите... Ето това беше честно и справеливо ама не стана. Повръща ми се от толерантност вече...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДинкоЕ какъв е проблема, не виждам някой да е възразил на този типичен пример за рекет. Симеонов загатна нещо и веднага беше заплют, а ние данъкоплатците си мълчим, така че явно всичко е ОК, едни ще работят, други ще харчат изкараните от тях пари - справедливо нали?
3
2
 
13
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Всеки иска пари в тази държава,на никой не му се работи!Не разбрахте ли какви са исканията на майките досега?!Искат една прилична заплата да получават и да си седят у тях на топло и тия пари ще дойдат от данакоплатците като нас,които работим всеки ден,няма да дойдат от ***,депутати или бизнесмени,а от обикновенният трудов човек,както винаги!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж не искаха пари какво стана.
1
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 105 млн. от нашите пари хвърлени на вятъра.