Бюджет 2019: По-високи доходи, по-големи удръжки

Увеличението на заплатите – ръст за икономиката
26 окт 2018 12:15, Петя Славова
15

В държавния бюджет за следващата година виждаме по-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите. От първи януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560. Според документа се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, а на учителските - с 20 на сто.

Максималният осигурителен доход обаче също се вдига – от 2600 на 3000 хиляди лева от първи януари. Шест месеца по-късно ще нарасне и максималният размер на пенсията и таванът ще стане 1200 лева. От тогава се очаква да се увеличат и всички пенсии, средно с 5,7%.

Икономистът проф. Боян Дуранкев коментира цифрите в студиото на "България сутрин" като каза, че не трябва да гледаме толкова в конкретиката, защото България е на последно място в ЕС по доходи и БВП на глава на населението.

Още по темата

По думите му макроикономическата прогноза, която е за няколко години, показва, че нашата страна ще има средни темпове на икономически растеж.

"Изглежда, че България ще има скоростта на костенурката. Тя също тича, но бавно и България ще остане в този период на последно място по БВП, по доходи и съответно по постигнати резултати", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR. Проф. Дуранкев се обяви за нова философия на бюджета.

Финансистът проф. Христина Вучева пък каза, че увеличението на заплати и пенсии ще помогне и за ръст на икономиката.

"Няма излишък 2,5 млрд. Няма и да има в края на годината, защото има разходи, които трябва да се осъществят", настоя тя.

В студиото на "България сутрин" проф. Вучева коментира и предложения от опозицията в лицето на БСП алтернативен бюджет, в който се предлага правителството да има право да харчи само 1% от бюджетния излишък, а всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

"Който ги съветва, не ги съветва добре. Никъде и в никоя страна не се допуска излишъкът да се харчи. И у нас не се харчи, той се събира във фискалния резерв и единственото му предназначение е да плащаме дълг", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
"Не е лошо Цвъки да си продаде апартаментите и да дари парите за децата.Тогава ще повярвам,че мислят за децата." Няма смисъл. Баба ти Корни обеща да даде от милионите си, взети от приватизацията и от разните други хватки. Мъжът й Митко Нинов (бивш митничар) и високопоставен служител в Лукойл, с шефска заплата при петролния бос Валентин Златев (човек на Кремъл),е преуспяващ в дирекция Развитие и експлоатация. Нека той продаде поне престижната си кола "Акура" за над 100 000 лв. и да дари парите
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е на няколко след Турция, Русия и Китай по брутен вътрешен продукт на човек от населението. Това благодарение на ГЕРБ и СДС.
12
1
 
6
 
! Отговори
До Чиновник преди 5 години
Тези работещи предприятия са на руски олигарси и наши комунисти с поставени лица като испанци, италианци, гърци, турци и така на татък. За да може да държи "интелигентното" население като теб от истината и да задава въпроси.
11
2
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
"Няма как да имаме високо БВП при положение, че по време на приватизацията раздадохме работещи заводи за по левче, които после бяха фалирали и нарязани за скрап." Не сме раздали нищо. Комунистите изкупиха с разни хватки и с милионите си от червените куфарчета всички предприятия. Един от примерите е бандитското червено сем.Баневи, което изкупи над 100 завода и фабрики, а след това ги фалира и заряза. Затова са милиардери, с пари изнесени в офшорки. По нагли и крадливи от *** няма.
10
1
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
"Всичко останало е мижи да те лажем и дай да вземем от лошите капиталисти и да дадем на бедните трудещи се." Стига си лъгал. Точно това не прави ГЕРБ и се бори срещу това!Точно това предлагат баба ти Корни и БКП/БСП във тяхната Визия за България. Те сами си го казаха.
9
2
 
15
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Подигравка с хората е да се увеличават заплатите на полицията,народа не е доволен от работата им,доверието в полицията е катастрофално ниско и вместо да се направят реформи те наливат народни пари в една пробита и не работеща система!?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как са го изчислили, че е възможно да покачваш заплати в държавния сектор и пенсии (повече от половината покривани от бюджета) с процент, който превишава икономичесткия ръст на БВП. Простата непрофесионална сметка излиза, че разликата ще трябва да бъде покрита с някакви странични пари - например чрез вдигане на вноските на осигуряващите се от частния сектор. Сметката винаги се плаща от частния сектор, защото държавата свои пари няма...тя ги събира от именно тези лоши капиталисти.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- високи доходи, по- големи данъци означава НИЩО, кота нула.Затънали в една дупка и няма излизане.
6
3
 
12
 
! Отговори
Точно така! преди 5 години
До Анонимен 4Новият класов враг е програмистът, защото е учил и взима висока заплата!Но ти пропусна друг народен душманин - овдовялата градска баба, която има апартамент! Свива се значи тя в едната стаичка на панелката, а другата дава под наем на някоя студентка. И към пенсията си от 200 лв прибавя още 150 лв, врагинята му с врагиня! Я веднага да я обложат с данък, равняващ се поне на 60 % от наема, който ежемесечно взима. Рентиерка недна!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе какво стимулиране от държавата за бизнеса хахахахахаха те гледат как да го утрепат докрай :) просто трябва да се вдигне гербаджийския рекет от бизнеса и да си поемем малко въздух
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То повишаването на доходите не става с изкуствено покачване на минималната заплата и пенсии, чрез нови удръжки от новия класов враг - Програмиста. Това е изкуствено повишаване.Истинското повишаване ще стане като държавата започне да стимулира бизнеса, производството и износа като цяло, намали бюрокрацията и чиновниците, инвестира в образование и здраве.Всичко останало е мижи да те лажем и дай да вземем от лошите капиталисти и да дадем на бедните трудещи се.
3
2
 
9
 
! Отговори
браво ! преди 5 години
Милиционерски бюджетг--за полицията и за администрацията , а майките отвън прегракнаха пенсионерите не им били проритет --другите избягаха-- от Горанов под погледа на Борисов с помаоща на опозорените ....иоти толкова !
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
още не са казали с колко ще се вдигне депутатската спрямо минималната :) цинизмът е върховен :)
1
4
 
33
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Няма как да имаме високо БВП при положение, че по време на приватизацията раздадохме работещи заводи за по левче, които после бяха фалирали и нарязани за скрап.