Русия потвърди интерес към строежа на АЕЦ "Белене"

Петкова се срещна руския енергиен министър и с шефа на "Росатом"
26 окт 2018 15:45, Красимир Ангелов
50
Русия потвърди интерес към строежа на АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене" остава. Това стана ясно след проведена среща между руския министър на енергетиката Александър Новак и българската му колежка Теменужка Петкова, съобщават от Министерството на енергетиката.

Още по темата
В рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов. Двамата обсъдиха ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на срещата министър Петкова информира Лихачов за приетото през месец юни решение на Народното събрание на Република България, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри – реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.

По думите на Петкова разработването на процедурата е на финален стадий. Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

"Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава", заяви Лихачов.

Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене" бе потвърден и от руския министър на енергетиката Александър Новак, с когото министър Петкова се срещна по-рано през деня.

По нейните думи българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с "Росатом", който е конструктор на АЕЦ "Белене" и производител на оборудването за централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
режим на ток преди 5 години
До АнонименТова беше 1991-92 година.Режисовката работеше успешно и подготвяше почвата за шут на стария ред и идване на мултаците на власт.
22
11
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Рубладжии , в YouTube има клип за причините на аварията в Чернобил! Гледайте го ! Лично руснаците са го качили този клип ,но в клипа се опитват да прехвърлят вината върху някакъв си служител ,уж била човешка грешка ,а не грешка в технологията! Само че в клипа също казват ,че този човек когато забелязал ,че реакторите са много горещи натиснал бутона за спиране на реакторите ,но те не спрели ! Питам аз щом руската система е толкова надеждна защо реакторите не спират след натискане на бутона ?!
21
10
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Тя може да е потвърдила... - но ние и намекнахме, че не я искаме...
20
5
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Адреналин 2По права линия са 263 км. до Вранча, което пак не е много.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е като търкаляща се лоена топка.
18
12
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До обективнаЕ като сте славяни дайте сега позволение на руските некадърници да ви строят в двора бомба със закъснител ! Ти чувала ли си за АЕЦ Чернобил ?! Чувала ли си че във всеки трети химически завод в Русия става по една авария ?! Или това не те интересува защото си славянка и трябва да дадеш картбланш на некадърните си събратя ?!Аман от кухи кифли !
17
13
 
8
 
! Отговори
обективна преди 5 години
До Вън колхозазащо не няма Русия да строи обоснови се като пишеш да не би американците да искат да строят ха ха големи европейци и евроатлантици станахте всички обаче забравяте основното-СЛАВЯНИ СМЕ
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тая тумбака и върви един метър преди нея, да не е правела джендърски секс с някое прасе болно от африканска 4ума.
15
6
 
22
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Не съд, ТРИБУНАЛ за тия национални предатели.Руски агенти и лакеи.Лъжци и разбойници.ГРОБари.
14
16
 
21
 
! Отговори
Вън колхоза преди 5 години
Нищо руско няма да се строи в България! Точка!
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички врътки които прави банкянскската мутра са да може да зароби България и да плащаме милиарди на ушанките, но за това путjо ще го държи още дълго във властта и ще може да краде на воля!Повръща ми се от тези червени ***!
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ориндж каунтиЕвтин беше тока ама нямаше
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Ако след това съседните държави ще ползват тока от Белене, а ние от "златните хамерикански" централи по-добре да не се строи.Тези американските, на които шеф е Инна Радионовна ли?
10
12
 
13
 
! Отговори
Команиз патреот преди 5 години
Дано стане да спонсорираме братска Русия с 20 милиарда, че санкциите на еврогейовете(които м/у другото не работят) доста свиха портфейла на братята руснаци и трябва да им помагаме.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Жена му на Шрек.
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако след това съседните държави ще ползват тока от Белене, а ние от "златните хамерикански" централи по-добре да не се строи.
7
17
 
17
 
! Отговори
ориндж каунти преди 5 години
Лошо ли ви беше с Козлодуй-най -евтин ток толкова време.Белене се оскъпи заради ината и отлагане във времето.Досега да сме я изплатили.Но някои искат централи от ветропоказатели,за да папат яко.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая само като я видиш и ти се доповръща.
5
10
 
17
 
! Отговори
Майка ви мръсна! преди 5 години
Излъгахте българския народ, че уж има повече цвят при уж "отворената процедура" за търсене на инвеститори викайки китаец актьор да се прави на заинтересуван предприемач от името на фирма, която уж също имаше мераци да строи АЕЦ. После се оказа, че по случайност въпросната фирма съществува и на сайта й става ясно, че изобщно не се занимава с ядрена енергетика! А сега подготвят българския народ отново да налее няколко милиарда в тази бездънна яма по този безумен грандомански проект. Умрете от рак!
4
11
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
АЕЦ ?! Щом сте решили да строите бомба със закъснител в двора си , по-добре възложете строежа на американците или на германците , така поне риска от ядрена авария ще се сведе до минимум ! Или за вас по-важно е "братушките" да имат някаква облага ?!