Русия потвърди интерес към строежа на АЕЦ "Белене"

Петкова се срещна руския енергиен министър и с шефа на "Росатом"
26 окт 2018 15:45, Красимир Ангелов
50
Русия потвърди интерес към строежа на АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене" остава. Това стана ясно след проведена среща между руския министър на енергетиката Александър Новак и българската му колежка Теменужка Петкова, съобщават от Министерството на енергетиката.

Още по темата
В рамките на провелото се в Москва 16-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов. Двамата обсъдиха ползотворното сътрудничество между двете страни при реализацията на програмата за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на срещата министър Петкова информира Лихачов за приетото през месец юни решение на Народното събрание на Република България, съгласно което до края на октомври трябва да бъде изготвена процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта "Белене".

Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри – реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.

По думите на Петкова разработването на процедурата е на финален стадий. Ако парламентът възприеме подготвеният проект, изборът на стратегически инвеститор може да стартира до края на годината.

"Ние ще разгледаме сериозно всякакъв вариант за участие в проекта, определен от българската държава", заяви Лихачов.

Интересът на руската страна да участва в процедура по изграждане на АЕЦ "Белене" бе потвърден и от руския министър на енергетиката Александър Новак, с когото министър Петкова се срещна по-рано през деня.

По нейните думи българската страна ще разчита на ползотворно сътрудничество с "Росатом", който е конструктор на АЕЦ "Белене" и производител на оборудването за централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, тоя Боко май отново се подмазва на Путин. Изпратил му е възможно НА-ГОЛЯМАТА си теменужка. :)
42
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 40: Според теб (а и според гербаджиите) колкото повече искаме от проекта и колкото по-малко даваме, толкова по-добре. А така ли е наистина? Вече имаме опит с проекта Южен поток. Искахме Русия да плати строителството на целия газопровод на наша територия, а ЕС да решава откъде ще се транспортира газ. Естествено че Русия се отказа. Сега искаме външният инвеститор да построи АЕЦ без гаранции, че електроенргията от него ще бъде изкупувана (поне на пазарни цени). Дали ще се намери такъв?
41
4
 
4
 
! Отговори
Никой преди 5 години
ЕДНА ДОБРА НОВИНА.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така ще бъде изготвена структура на проекта при заложените от държавата параметри реализация на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.Е това е най - важното! И аз недолюбвам Русия, но щом ще са изпълнени българските условия Ок!То това да не ти е Р. Овчаров с наколенките!?
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастки неволи - "Ама оти го ручааме жабето?".Фоби, смучете валидол. Той поне е политкоректен - украински е. За малко пуснаха един от Казан, но вече го няма. Всъщност не знам - правят го в Луганск, дали е политкоректно?Сепаратистки, ще каже някой!
38
2
 
6
 
! Отговори
степан преди 5 години
Тази Геменужка не е ли онази дето цъна заедно с Върбакова
37
2
 
6
 
! Отговори
До изгубеният преди 5 години
Крайно време е българите да мислят икономически, а не политически.Ходи в САЩ изгубен в превода .Час и половина преди да кацнеш в САЩ ти е забранено да посетиш толет в самолета.А, и Тони Блеър го няма да одобрява войни.Корбин набира сила в Британия Сандърс в САЩ.А Чомски преподава в Масачузетския технологичен институт, Улф също преподава в-Амхърст, нищо че е завършил Йейл и Станфорд.Ходи да "намериш просветление в превода".По пътя да не забравиш - самолетът и нуждите, физиологичнит
36
3
 
7
 
! Отговори
загубени в превода преди 5 години
Обяснение за неразбралите ситуацията : нашите хубавци са подвили опашки пред руснаците и клекнали да просят милост с мъгляви обещания , а руснаците оговорили - ще видиме , един път ни излъгахте а приказката за лъжливото овчарче я знаем и ние .
35
5
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Без БГ посредници!Руснаците ли са ви виновни, че 2012 газ беше 700 лв. цена топла 87 лв - еден мегават.2018 - цена газ 499 (хиляда куб. м.) - цена мегават - 98 лв.руснаците ли са виновни?Че ще купувате турска газ надценка, защото слугувахте на САЩ.Чехите отказаха да купуват втечнения газ на янките, щото там влизат - транспорт, разходи, изграждане на терминали.Да ви светна - украинците купуваха за 40$ - хил. куб. метра от Р-я - но те са генетично увредени, когато Б-я и Г-я купуваха 240$
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са луди да пращат тази жена! Тя прилича на каца !
33
10
 
7
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Айдееее братушките да ни доограбят колкото могат. Никой не смее да каже не и да защити страната си.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко пари ни "одруса" Русия досега, че пак с Русия се захващате.От 1 декември се вдига токът за производствени цели, нещо по въпроса?
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Терминал 2, за още млади българи.Дори и циганитене искат да живеят в руската губерния-БГ.Дайте държавна гаранция на руския рекетьор,стотици милиони за старите на 30 години,руски кофи СУ25,МиГове и тем подобни,пък после се правете на независими.Това е и най-сигурният начин,да се ускори демографската криза в България,като я напуснат още българи.А може и това да е целта.Затова продават масово на руснаци български имоти и паспорти.Утре,руският диктатор ще доъде да си ги "защитава".
30
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мунчовци, пука и на Русия искате ли или не иската.Русия си прибра парите за реакторите и не е на загуба.Засега купувате американски ток, произведен в България на тройна цена.Може и руски ток произведен в България да купувате, цената ще я определя КЕВЪР.
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Козлодуй е затворил 4 блока по 440 мегавата. Това е почти колкото мощността на новите 2 блока по 1000 мегавата. Какво повече има да се умува и бави? България ще възстанови ядрените мощности, които е имала. Тази беше целта на АЕЦ Белене.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЧИ Я БИЛА МОГО УГОЕНА ТЕМЕНУЖКА, БЕ. 200 СМ ОБИКОЛКА НА ХАНШАОЧЕВИДНО ГИНКА ГЕРБАКОВА И Е ОСИГУРИЛА МНОГО СУДЖУЦИ.
27
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токът от КОзлодуй се оказа евтин само заради хиперинфлацията 90-те каквато няма да има за Белене.
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всякакви западни лигльовци идват в България да точат от държавата, примери са американските централи и всякакви инвеститори във вятърни мелници и слънчогледи. Трябват ни сериозни хора от Китай или Русия. Запада вече не става за инвеститор. Китай инвестира в Запада.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо намалете цената на газта пък после може и на вас да ви дадем да го строите.
24
2
 
7
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Колко пъти ще трябва да връщаме 3 милиарда