Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода

Отговарял на предизборните обещания
Обновена: 28 окт 2018 16:24 | 28 окт 2018 14:30, Петя Славова
207
Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода
Снимка: БТА


Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Още по темата

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов, цитиран от БТА.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът.
Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов.
"Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 5 години
Боци сам не си вярва,ама колкото да каже нещо.
152
1
 
2
 
! Отговори
бай тошо преди 5 години
млъкни ве стига си ме излагал
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Честито!"Шофьорите вече ще трябва да плащат, за да паркират автомобилите си по ... ... ул. Димитър Петков, бул. Ал. Стамболийски, бул. Константин Величков, бул. Сливница.Тези са лесни ще паркират по съседните ул."Татали", ул."Три уши", ул."Индже Войвода" ... За улеснение на там живущия етнос. :)
150
3
 
6
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Абе 161, какъв е просперитета през последните 10 години ? Диктувай, слушам ?
149
1
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
ТИКВАТА ПАК СЕ РАЗЦЕПИ...
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 145:ти добре ли си,чу ли какво каза бат Бойко :параметрите на държавата в момента са най добри от години насам всичко е във възход.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2013Г СЕ ПОВТАРЯ, А ПОСЛЕ ДОЙДЕ 2014 Г И СОЦИТТАТА ГРЪМНАХА 13 ТА БАНКА- А СЕГА ВСИЧКИ НИЕ И ДЕЦАТА НИ- СЕГА КАКВО ЛИ ЩЕ ФАЛИРАТ, НА КОГО ДУШИЧКАТА ЩЕ ИЗГОРЯТ.
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
157, ПРОСПЕРИТЕТ С БСП НЯМА ДА ИМА НИКОГА, ЗАЩО ЛИ, Я ДА ВИДИМ- 12 ФАЛИРАНИ БАНКИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА, А МНОГО ВЕРНИТЕ СИНОВЕ ОТ ПАНЕЛКА СТАНАХА ЕДРИ МИЛИОНЕРИ КАПИТАЛИСТИ, КОИТО ПО СИГНАЛ СИ КУПУВАТ ПРОТЕСТИРАЩИ И ФАЛИРАТ БАНКИ И КАКВОТО ИМ ПАДНЕ.
145
6
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
На мен пък Борисов ми харесва. Човека е работохолик, работи и постига успехи. Що да го сменяваме ? Трябва да разберем че колко по мърдаме , толко по ни влиза. За това по кротко.
144
1
 
1
 
! Отговори
Честито! преди 5 години
Шофьорите вече ще трябва да плащат, за да паркират автомобилите си по бул. Ситняково, ул. Стоян Михайловски, бул. Пейо Яворов, бул. Никола Й. Вапцаров, ул. Атанас Дуков, ул. Люба Величкова, ул. Сребърна, ул. Хенрих Ибсен, ул. Козяк, ул. Св. Георги Софийски, бул. "Акад. Иван Е. Гешов", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", ул. Йоаким Кърчовски, ул. Камен Андреев, ул. Охридско езеро, ул. Гюешево, бул. Инж. Иван Иванов, бул. Ал. Стамболийски, ул. Димитър Петков (до ул. Д-р Калинков и обратно), бул. Ал. Стамболийски, бул. Константин Величков, бул. Сливница
143
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До просперитет. Много елементарно бе, пич. Хващаш се за някакви банални случки, които ги има при всяко управление и във всяка страна. Да не би при управленията на БСП, а и други, да не е имало престъпност или корумпирани слъжители. Ай стига с тези евтини номера.
142
6
 
17
 
! Отговори
просперитет преди 5 години
Държавата е раздирана от корупция- пореден пример тази сутрин в Агенцията за българите в чужбина, ромите са се развихрили- убиват ,изнасилват, бият дори служители на МВР- пореден пример на бити 5 полицаи в Мъглиж, пенсионерите ровят по кофите за ***...........и.т.н. ТОВА ЛИ Е ПРОСПЕРИТЕТ ???
141
2
 
13
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Бюджетът се пълни от работниците, а се харчи от нищонеработещите администрация, полиция, министри и др.
140
3
 
11
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Явно е доволен бос Бойко , защото е успял да си осигури приходи по сметките зад граница!Е , все някога ще те пипнат да ги връщаш!
139
6
 
10
 
! Отговори
Ранчо Ътков преди 5 години
Гледах го шайкаджийския д"ебил Антон Тодоров по ТВ Европа....Абе кво да Ви кажаСтавам ГЕРБЕР за 10 000 лева на месецПри това имам готов неоплан как ГЕРБ да докара светлото бъдеще във БългарияЕлементарна работа е герберското светло бъдещеДостатъчно е ГЕРБ да граби всички еврофондове и годишно да гони по един милион българи в чужбинаНакрая и стотина човека да останата да живеят във България ще стигнем по богатство Западна Европа а нищо чудно и да ги задминем
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меритокрацията е система на равните възможности, при която хората се доказват чрез своите способности и талант, а не чрез богатството, потеклото си, това дали са по-привилегировани от други, фактори като социалното положение и политическата власт.
137
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пък не спря да се хвали, хората изнемогват с тези мижави заплати, той "бюджета му, стабилността му, ако не е той ще настъпи хаос в държавата", пък все сме най-бедни, най-болни, най-голяма смъртност, най-корумпирани...
136
3
 
2
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
До АнонименПовечето хора не разбират света в който живеем.Семействата и фамилиите с които съм свързан отдавна работят за този свят за който хората бленуват.Хората не разбират,че се трудят под ужасна сянка."Няма по безнадеждно поробени от тези,които си мислят,че са свободни."Тръмп беше подготвян още преди десетилетие за президент(както и Б.Б.лансиран от щатите),защото тук просто нямаше друг,който да държи сивите играчи под контрол.Той вече е "бита карта".Меритокрация идва от "meritos"-заслужил.
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчинАз не мисля,че Тръмп има вина за това,той дойде със светли идеи в началото.Но идеята ти за Меритокрация ми харесва,кога ще настъпи мир и любов,хората наистина да са щастливи,да живеят хармонично?
134
4
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Синедрионът е решил да прекъсне контракта си с интелектуалния елит на България Боко и Цецо, и да ги прати на заслужен отдих. Вместо тях ще назначи такива дето да довършат този геноцид, а не да го протакат. Планира се някоя жена, по възможност по змийска натура, и евентуално Соломон Паси, но при условие че ще се показва гол по телевизията, намазан с бейби ойл, и да не се увлича в разсъждения, да си владее чувството за хумор, с което е свикнал да подържа смях в синагогата, ложата и джима.