Евродепутат: България ще взема с 8% повече европари след 2020 г.

Мит е, че парите от фондовете ще свършат, обясни Андрей Новаков
29 окт 2018 15:37, Анисия Иванова
15
Евродепутат: България ще взема с 8% повече европари след 2020 г.
Снимка: архив Reuters

Мит е, че след 2020 година парите от европейските фондове ще свършат, каза днес във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС. По думите му средствата, които ще получи страната ни през следващия програмен период, дори вероятно ще бъдат повече, тъй като за България е заложено увеличение с 8 процента. Това планирано нарастване е на фона на 10 процента по-малко средно за ЕС и на 25 процента по-малко за някои държави, например Унгария, Чехия и Полша, допълни Новаков.

Според евродепутата 8-те процента повече означават около 2 милиарда лева. Той допълни, че страната ни се справя много по-добре от повечето държави в ЕС, защото нивото ни на грешки е по-ниско от средното в Европа. Новаков уточни още, че по план през новия програмен период близо една четвърт от средствата трябва да бъде насочена към опазването на околната среда.

Все още няма разбирателство за това с колко да се увеличат вноските на страните-членки в бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, каза евродепутатът. Той допълни, че е бил изключително изненадан да чуе, че България внася повече в бюджета на ЕС, отколкото взема.

Всъщност годишно страната ни внася около половин милиард евро, а получава почти 2,5 милиарда евро обратно, което е пет пъти повече, посочи Новаков. В отговор на въпрос той изрази надежда, че до Великден 2019 г. ще стане ясно с колко ще се увеличат вноските на държавите, както и колко пари ще бъдат заделени за най-бедните райони, за екология, за регионално развитие.

Кохезионната политика като цели, приоритети и задачи е ясна, но това което е необходимо да се направи, е опростяването на процедурите, допълни Малина Крумова, съветник на министър-председателя като член на работната група за опростяване на Кохезионната политика. Тя уточни, че като всеки публичен ресурс и средствата от ЕС подлежат на съществен контрол, но правилата му трябва да станат по-лесни, защото в момента се изискват прекалено много усилия и административни разходи.

Крумова допълни, че опростяването на процедурите има няколко аспекта - при определяне на приоритетите и при изпълнението на самите програми и проекти. В новия кохезионен пакет парите се насочват към по-малко като брой цели, но които да имат по-голям ефект за хората, обясни експертът.

Във Варна днес Андрей Ковачев и Малина Крумова бяха лектори на форум, на който бе представена българската преговорна позиция по основни елементи от предложението на ЕК за фондовете през 2021-2027 година. Основен организатор на конференцията бе Областният информационен център в крайморския град. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не БГ и българите, а наште ора!Нал тъй!
12
0
 
2
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Това е добра новина за нашите лапачи 8% повече папу, повече евро в банковите им сметки.А ти народе продължавай да си седиш кротко, да гласуваш за тях, а после ги псувай.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаха! То е ясно, че България няма да вземе нищо, а ще вземат само крадливите гер-бе-расти и техните слуги. За обикновените хора ще остане бачкането до смърт за дребни пари, цял живот мизерия и накрая плитък гроб.
10
1
 
6
 
! Отговори
Я вземе я не вземе преди 5 години
След уруспията, макарона може то да отнесе нещо и всеки ще се спасява както може от блатото - а това ще е края на банкянския бек - геп без еврофонтани и гепене ще се разпаднат на момента!
9
2
 
13
 
! Отговори
М даа преди 5 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВЗЕМЕ - ЩЕ ВЗЕМАТ ДИКТАТОРИТЕ УПРАВНИЦИ НАЗНАЧЕНИ ОТ ЕС...ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА ...
8
0
 
9
 
! Отговори
Има полза преди 5 години
Има минуси за коментарите-значи и някой политик чете какво мислят избирателите! Похвално! Най-похвално е, че все някой от политиците може да чете.
7
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 7Как е живота в Мурманск:))))
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя вЕрва ли си и дали верно си мисли че ЕС ще просъществува до 2020?
5
2
 
23
 
! Отговори
На куково лято преди 5 години
Може, ама ако съкратят 90 % от депутатите в Страсбург и чиновниците в Брюксел.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни специални гушат яки кинти а другите 80 де...ли гласуват за тех та да продължават да гушат
3
2
 
20
 
! Отговори
V преди 5 години
Мафията герб си има методи с двойни стандарти при важни документи да насочи парите само при гербераси и децата на ченгеджисти . А й голямата час от парите отиват за - ,,Четене на приказка за костенурката ,, По запознати знаят как се четат приказки за 80 000 евро .В тези сметки по горе не са казали че ЕС взема 75% от митата . А тия 2 милиарда за партийната мафия при заплати от 560 лв са за 7 годишен период ,а не за година както лъжат европопулистите .За народа файда няма
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радваме се за управляващите. Ама и данъците малко да ни вдигнете ако може
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ме грее мене това ? С една дума " нищо". Обикновенния българин нищо няма да усети. Животът му няма да се промени към по добро.