Пенсионерската кошница: Олио, брашно, мляко... без надценка?

ВМРО внесе законопроект за максимална надценка на стоките от първа необходимост
Обновена: 31 окт 2018 20:06 | 31 окт 2018 19:00, Камелия Цветанова
45
Пенсионерската кошница: Олио, брашно, мляко... без надценка?
Снимка: Reuters, архив

5 стотинки надценка за един хляб си начисляват производителите, а търговските вериги печелят по 30 стотинки от самуна. За да се сложи край на това депутатите от ВМРО внесоха в парламента свой поправки в Закона за защита на потребителите.

Още по темата

Заявка, че ще го направят, воеводите дадоха още в края на септември, когато земеделският министър Румен Порожанов хукна на спешни срещи с големите търговски вериги, за да ги моли да не вдигат цените на насъщния.

Те обещаха, че доколкото зависи от тях, хлабът няма да стане непосилен за българина, но поскъпването му стана факт.

Основните аргументи на хлебопроизводителите за това са по-високите изкупни цени на пшеницата, скока в цената на горивата и увеличението на минималната работна заплата.

Според депутатите от ВМРО има начин да се сложи ред при ценообразуването, когато става въпрос за най-основните хранителни продукти, които присъстват на всяка българска трапеза, а и са основни за поминъка на пенсионерите.

В мотивите си към поправките в закона те посочват, че проблемът не е само при хляба. Подобно съотношение на надценките – 1/6, съществувало и при млечните продукти.

Освен това производителите поемали брака, а и плащали допълнително за складиране на стоката им, за реклама...

Стоките от първа необходимост в същото време са едва 1% от оборота на търговските вериги, които държат около половината в търговията на дребно.

Така че намаляването на надценката на основната за българина храна, в никакъв случай няма да удари печалбата на веригите заради ниския дял от оборота им.

Заради това те искат да се определя максимална надценка на стоките от първа необходимост.

Министърът на икономиката, по предложение на министъра на труда и социалната политика, може в срок от 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това, пише в предложенията за изменение на закона на ВМРО.

Надценките трябва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката в съответната категория търговски обект, е записано още в проекта за допълнение на Закона за потребителите.

Ще е "стока от първа необходимост", както и задълженията на търговците и производителите, ще се определя с наредба на Министерския съвет.

За ВМРО безспорно това са хлябът, киселото мляко, прясното мляко, сиренето, кашкавалът "Витоша", пилешкото и свинското месо, яйцата, брашното, олиото - при това всичко все от български производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Ehoi преди 5 години
Keksa i limonadata po kolko evro sa?!
34
1
 
1
 
! Отговори
Ufda преди 5 години
Ami kade e gazovoto parno otoplenie na bulgaristan, ma kizim?! Ooooo. Barem chetnicite dali imat gazovo parno otoplenie da ne im mraznat doganchovite pera...?!
33
1
 
1
 
! Отговори
Haydy преди 5 години
Pozor! Sram! Ami to nema nito edna bg, tr, ru, gr, ro gazeta daje....ma kalinke?!
32
1
 
6
 
! Отговори
10 преди 5 години
Господа ,всичко е измислено отдавна!Намалява се /а не намаля/ставката на ДДС!?
31
6
 
4
 
! Отговори
Търговеца преди 5 години
Сега, дали ще продавам хляб или не, си е единствено и само мое решение! Вярно, че продавам хляба с 10 стотинки по скъпо от веригите, но не съм вкарал нито една баба насила в магазинчето ми, което се намира под блока и. Ако не и изнася - ей ти веригата бре! Километър и половина ходене в едната посока. Колко му е? Пък и таксита има.
30
2
 
13
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 5 години
Какво казва Шкемби Войвода - "Те обещаха, че доколкото зависи от тях, хлабът няма да стане непосилен за българина, но поскъпването му стана факт."Но шкемби не е влизал в магазин май, защото щеше да е наясно че истински хляб с качествени продукти в пекарна 500 гр е почти 2 лева, а по екзотичните са по 3-4 лева за полувин кило... Докога мислят, че това ще минава, дори и хората да не стачкуват активно, те се изнасят и няма да останат хора, които дори данъци да плащат...
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извънземните идват и ще направят всичко така както трябва .
28
6
 
14
 
! Отговори
Едо преди 5 години
НЯКОИ ДА СА ТОЛКОВА НАИВНИ, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УМОЛЯВАТ, ДА ВЕРВАТ. Е КАК С ТАКИВА ХОРА ЩЕ ПРАВИМ ПРЯКА, НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ? ЗА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ОТ ТРАГИЧНОТО МОРАЛНО, НРАВСТВЕНО И ДУХОВНО ПОЛОЖЕНИЕ, БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС, КОЙТО Е ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ, ТРЯБВА ДА СЕ ОБРАЗОВА, ДА СЕ АКТИВИЗИРА, ДА СИ ПРОСТИМ ПО ХРИСТИЯНСКИ С ПОДОБАВАЩО СМИРЕНИЕ! НИКОЙ БЪЛГАРИН С ЧУВСТВО ЗА НАЦИОНАЛЕН ДУЛГ, ДА НЕ ПРЕТЕНДИРА ЗА СВОЕТО, А ДА РАБОТИ ЗА ОБЩОТО ДЪРЖАВНО ДЕЛО! НАРОДЪТ ПРИЛИЧА НА СВОИТЕ ПОЛИТИЦИ! СТИГА ТОЛКОВА!
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да стане , но нема как да стане друари он ВМРУ, ГЕБ немаа да разреши.
26
3
 
19
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Значи в държава, като България (наричам я по този начин, защото като се родих я имаше и съм част от нея) може да има поне 10 милиардера (пари изкарани ясно как), но хората, които правят търговия и плащат заплати и осигуровки не могат да правят пари. А ако утре го вкарат и в кварталните магазини как ще продължи да има квартални магазини? Що за глупости творят тези хора?
25
10
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
БИЯТ ШУТА НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, КОМУНИЗМЪТ СЕ ЗАВРЪЩА.
24
2
 
21
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Оядените управляващи водят пенсионерите към рая !Верно бре, затова Бойко е уверен че ще управлява ВЕЧНО!
23
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До тонкатаТИ си ми любимката!!!...оная не я познавам..
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на заемащите висши държавни длъжности, лично бойко ще ги окичва с гердан от суджуци, като хавайки.
21
4
 
22
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
20
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До тонкатакукло,не знам кой е "Про Со",но предполагам визираш "ПроСоТо",та за това:-Ако беха "мои хора" ЩЕХА ЛИ МЕ ТРИЯТ,***?!?!
19
3
 
8
 
! Отговори
брей преди 5 години
как само за богоизбраните българи без надценка,къде го има това по света,как е случил тоя народ на управляващи да го галят с перце,пенсионерите преяждат с луканка,те за хляб ми говорят,не се наяде и не се накраде тоя народ,дано има видовден
18
1
 
11
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Порожанов в поза "Богомолка" моли акулите от търговските вериги да не вдигат основните стоки от потребителската "кошница" ? Такива пазарлъци стават само на конският пазар госдин министре.Има парламент,има оядени законотворци,които треби да "снесат" идеята ви със закон!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ги вдигнаха двойно, сега ще замазват очите с балансиране от 5 ст.Пенсионерите няма да ви гласуват този път, да знаете, за никого няма да гласуват!
16
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"...свой поправки..."Само аз ли виждам отявлената неграмотност?