БСП срещу сделката за ремонта на Су-25. Защо eдин участник?

Самолетите да се ремонтират в български завод, настоя Левицата
1 ное 2018 13:15,
112
БСП срещу сделката за ремонта на Су-25. Защо eдин участник?
Архив: Булфото

БСП скочи срещу обществената поръчка за ремонт на бойните самолети Су-25, за чиито изпълнител е определена беларуска компания, и настояват военният министър Красимир Каракачанов да преразгледа сделката.

Социалистите питат защо от първоначално предвидената цена на поръчката от 80 млн. тя е скочила почти три пъти - на близо 180 млн. лева и защо в обществената поръчка е имало само един участник.

Още по темата

"Изпращат покани до две компании - в Беларус и Русия. Защо само до тези две компании? Връща се отговор само от едната - беларуската. Тази поръчка е на стойност 82 млн. лева, а предложението е за три пъти по-висока стойност -  около 180 млн. лева. Защо само една компания участва в обществената поръчка. Тук виждаме състезание с един кон, грубо погазване на законите. Защо изведнъж поръчката придобива съвсем различна стойност като цена", запита соцдепутатът Николай Цонков.

Червените настояват и самолетите да бъдат ремонтирани в българския завод "Авионамс" и питат защо не е отправена покана към него. Според тях ремонтът може да се извърши там за много по-ниска цена.

"Защо трайно е пренебрегнат националният интерес в лицето на "Авионамс", който преди две години получи уверението на премиера, че ще започне да извършва ремонта и на самолети. Готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма в Беларус?", каза и червеният Атанас Зафиров.

"Основателно се съмняваме и задаваме нашите въпроси. Министърът на отбраната Каракачанов да преразгледа сделката и да не обвинява БСП, че лобира за един или друг завод, защото ние не лобираме, а защитаваме националния интерес", завърши Цонков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изобщо ни трябват тия кошници?Да ги бракуват.
25
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно най-евтино е да се ремонтират в Китай .Няма начин китайците да не го правят
24
6
 
42
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Установих че когато БСП е в опозиция съм много по-склонен да се съглася с аргументите й отколкото , когато управлява.За Българи е по-полезно комунистите да са винаги в опозиция.
23
9
 
37
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
Ами компания от Барбадос ли да изберат? Естествено, че ще е някаква от бившия СССР защото там са произвеждани тези самолети. Съвсем изтрещяха тези бесепари.
22
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли искат поляците да ремонтират? Или украинците? Украинците и поляците нямат лицензи за ремонт и нови резервни части. Русия не и се занимава с няколко самолета. Кой остава, освен Беларус? Да пратят хора на специализация в Беларус, да гледат и да платят за обучението.
21
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по принцип е абсолютно неразумно за тези самолети да се плаща близо 200 млн за модернизация, а още по неблагоразумно е това да се прави в страни гравитиращи около Кремъл, специално тези самолети модернизация им се прави на много места в т.ч. и в Украйна, Грузия и Израел, но този тип самолети са ненужни за нашите условия, по-добре да се заменят с леки щурмовици, които са средно около 9-10 млн за бройка, отделно са далеч по-икономични и пилотите ще могат да правят повече нальот
20
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Бкп не бе закрила по руска диктовка Дар и Каброни бг . Ако БСП не бе разпродало Авионам за стотинки дори нещо като су25 сами щяхме да правим .Впрочем точно ние задигнахме кевлерните влакна жизнено важни за корпуса от холандия без нас ссср не би могъл да го направи .Поне главния конструктор така каза в интервю пред звезда
19
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е така - 100 млн. не са никак малко пари.
18
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За вземане ще вземе но е към 150 хиляди +- 20 то да не е БСП министър не че харесвам дебелия но си работи в нормалните рамки за политик не чарвен гре,здей
17
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали уж българската нация беше "технически грамотна", нали нашите военни викаха, че могат сами да си произвеждат ракети и да си правят капитален ремонт на двигатели? Ахахахха!!! Всичко е пак само изхвърляне и само празни приказки. Щом до там го докарахме, че разни беларуси да ни правят ремонт на самолетите (които са много зле техничари), значи сме мноооооооого зле!
16
7
 
35
 
! Отговори
V преди 5 години
Цената е скочила като за натовци .Ко искате вие? ем нато пък ем евтино.Щи трябва да си плащаме за да може да фалира държавата и да ни дойде акъла ;) Трябва да се правят реформи
15
5
 
42
 
! Отговори
Без име преди 5 години
Абсолютно ,,ПРАВИЛНА ПОЗИЦИЯ...НА БЪСЪПЪ,,!БИВШИЯ ЗАВОД ,,Г.БЕНКОВСКИ...ЛЕТИЩЕТО В ГР.ИГНАТИЕВО ИМА ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ ИМОГАТ ДА ПОЕМАТ --РЕМОНТА НА ВСИЧКИ ,,СУ..И МИГ....ВСИЧКИ..ПРИ МНОООГО ПО НИСКИ ЦЕНИ!БРАВО НА БЪСЪПЪ😐😊
14
8
 
34
 
! Отговори
степан преди 5 години
Ако неги използваме срещу турците, гърците и американците няма смисъл даси хвърляме парите защото тези са най голямата заплаха за България.
13
3
 
37
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Ама нали "шке..бе войвода" щеше да вземе някой милион комисионна...!
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11 по скоро щото не е вашия ( поръчката е Точно 83 милиона лева и толкова ще бъде другото е за 180 допълнителна оферта от Беларус която Отказахме бсп лъжат като абе дърти роми ама то им е в кръвта
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тази поръчка е на стойност 82 млн. лева, а предложението е за три пъти по-висока стойност - около 180 млн. лева."2*82=1643*82=246Я пак? Кое е по-близо? Много се спекулира с цифрите, ще рече човек, че съвсем за будали ни взимат.
10
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как защо един участник? Защото е наш човек защо.
9
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на Бсп и Бкп няма Авио нам са бая зле и ще стават чак след години и то до някъде .А червената *** реве защото е в Беларус не в путинската *** .Междо другото поръчкатаe за 83 милиона лева и толкова ще бъде Беларус предложи и друга оферта с дигитализация на кок пита и доста екстри от който нямаме нужда и от там са тия 180 милиона лева
8
10
 
40
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
всяка минута ,в която на власт са ШАЙКАТА "герп" и ПОДДЪРЖАЩАТА ГИ ПАСМИНА,е ПАГУБНА за България!!!!
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б***си, не мога да повярвам, че БСП са на по пробългарска позиция от кагебистките мафиоти "патриоти" и SIC!