Как да запазим място на газовата карта на Европа?

Петкова предупреди: Ще загубим милиони от "Турски поток"!
77
Как да запазим място на газовата карта на Европа?
Снимка: архив, БТА

"Булгартрансгаз" ще загуби повече от половината си приходи с реализацията на проекта "Турски поток", стана ясно от изслушването на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

По думите й приходите, които дружеството реализира, са около 207 млн. лева годишно, а малко над 125 млн. лева са постъпленията от транзит на природен газ за съседката ни.

От 17 млрд. куб. метра газ, които транзитира българският оператор, 14 млрд. са за Турция, около 2 млрд. за Гърция и малко по 1 млрд. куб. метра за Македония.

Енергийният министър допълни, че вчера Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет е одобрил актуализиране на Енергийната стратегия на България, за да може да се реагира адекватно във връзка с променената среда заради изграждащата се в региона енергийна инфраструктура.

Според Петкова трябва да се инвестира в разширяването на българската газопреносна инфраструктура чрез изграждането на тази част, която ще бъде важна за реализацията на газоразпределителния център на територията на България.

Анализите, които от "Булгартрансгаз" са направили, сочат, че ако това се направи, приходите, които България ще получава от транспортирането на природен газ, биха били около 400 млн. лева на година, предаде БТА.

Приблизителната стойност на една подобна инвестиция би била около 2,8 млрд. лева. Това включва цялата налична инфраструктура, както и 4 компресорни станции, което ще даде възможност освен да се реализират тези приходи, но и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, добави Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ние вече твърдо окупирахме първо място на гЪЪзовата карта на Европа,така,че вече ще си доставяме диверсифициран руски газ,на мястото на недиверсифицирания...пак руски газ!!!Сега трябва да се борим за заемане на първо място на класацията по м***лоумие,на страните от Европа,където шансовете ни са направо блестящи!!!Засега само Украйна ни мъти първото място,но както върви в скоро време ще ги издухаме от това първо място!
65
0
 
0
 
! Отговори
Istina преди 5 години
Kogato imash normalna Qdrena programa ne ti trqbva gaz a petrol. Na baza petrola se pravqt i dogovorite s gaza v Simeonovo tezi predmeti gi nqma i za tova Vi q pisha istinata na info v neta, a da i ne izdargah testa da rabotq za vas ponege kadrite ot simionovo me izpratiha v 4ugbina za da vzemam po 3 i pak mi gi vzemat.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да запазим място на газовата карта на Европа, след като герб и реформаторският блок премахнаха мястото на България на газовата карта. Те не правят разлика между вътрешна консумация и транзит. Повтаряха, че не искат транзит, а да купуват газ от Турция и Гърция. Сега ще купуват руски газ от Турски поток. Транзит няма да има. Булгаргаз ще фалира. Така става, когато във властта и на телевизора се появяват иддиоти и слабоумни, които не правят разлика между транзит и вътрешна консумация.
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След дъж качулка са се сетили, не искаха некои руска газ , щели да ни я донесат на тънко уж американски кораби, щели да ни докарат от Катар, Саудитска Арабия, от Египет ли, от хан Аспарух и хъб Балкан ще разпределя - гледохме чертежите. Сига кво стана Турция взе " Южен поток" и стана турски поток. Сига чек изревахме, че нещо много губим, че може и да нема даже газ даже и руска защото друга нема макар цела Европа да е на руска газ.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Петкова предупреди: Ще загубим милиони от "Турски поток"!Е, чак сега ли го разбрахте? А когато Маккейн ви нареди да го спрете стояхте в стойка и викахте: "Слушам!"
61
1
 
10
 
! Отговори
Как преди 5 години
Грешка 2012 хил. куб метра -700 лв. цена 87 лв.Къде са 200 лв. разлика към 2018? за другарите "демократи".Орешарски замрази ЮП, а подписът за спиране на проекта е на ГЕРБ.Решението на ЕС от 2012, е че сградна инсталация не се изчислява правилно, 6 год. ви чакаме да синхронизирате Решението ЕС със Законът за енергетика.Не може да натрапвате услуга, за която нямате уреди за изчисление.Закон против картелите? 30г. унищожихте българите и БГ.Станете Велики Везири на САЩ, ЕС,НАТО, Турция,Украй
60
0
 
7
 
! Отговори
Как? преди 5 години
Като махнем от властта ГЕРБ, БСП, ОП, Воля, ДПС - ето как няма да стане по -зле.Вие махнахте ЮП, с какво лице говорите за газ? Цинизъм от най-примитивен вид.Какво стана с ТЕЦ2, не разбрахме и за Гинка.2012 хил. куб. м. газ -700 лв. - мегават топлина 79 лв.218 газ - 500 лв. мегават топло - 97 лв.Въведохте мафиотските структури "частни изпълнители" - с бухалките.Какво става със сградна инсталация Решение на ЕС от 2012, МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО е над националното.6 год. Махайте се, кърлежи.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Варна Те ще обсъждат, а Боко ще разнася кафето.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПОКО, НЯМА ДА ИМА ЗАГУБИ.ПРОСТО СМЕТКАТА ЩЕ Я ПЛАТИМ НИЕ.ЩЕ ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ГАЗА И НА ПАРНОТО И ГОТОВО.Впрочем, цената на парното може да стане и 200 лева, зцащото ползващите парно няма накъде да мърдат, ще плащат, щото са на чатал.
57
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че без тия 400 милиона русия губи половината си влияние е Бг доста политици и медий остават без хранилка ще понамалеят и кутевчетата Както и да е при 117 милиярда бюджет 400 милиона са 0,3 % ще минем и без тях чесно казано без проблеми ще забием 30 лева от горе на всеки руски турис и пак ще станат .Онова срвбно Уну,фри в кремъл не е измислило топлата вода
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва някой в стил Дядо Радославов или Стамбулов
55
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да запазим място на газовата карта на Европа?Досега не съм чул от български политик да говори за друг вариант освен тотално огъ3ване на Русия. Дори и днес виждате, че вместо Борисов да даде предложение за вкарване на израелски газ в България Нетаняху дава такова предложение на Борисов. От мев да знаете че отново ще има пълно ослушване и пълна съпротива срещу това предложение от българските политици и газови "експерти".
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаха да се диверсифицират и да не получават транзитни такси. Това повтаряха папагалите от герб и реформаторския блок. Руският газ за Турция бил лош и трябвало да не помагаме на руснаците да го транзититат до Турция, а да купуваме от Турция. Реализираха всичките си идеи. Ако сега има причинени загуби от престъпно нехайство и лобизъм, в ущърб на държавата за стотици милиони, затворите са отворени да посрещнат виновните.
53
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И кой ще носи Отговорността? Теменужка Разцъфтялкова ли, дето Гинка розовия секс телефон й е първа приятелка? Сто милиона загуби от транзит, 400 милиона евро загуби от "Южен поток". Само загуби. А за беленският реактор ги осъдиха на 200 милиона . Отгоре на всичко за ТЕЦ "марица-Изток" 2 ще трябва да се плащат по 400 милиона. Боже, пази България!
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужке разкажи на тия хора как Бойко Борисов дава 25 милиона на ТЕЦ"Ахмед Доган" във Варна.
51
3
 
21
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Борисов ще остане в историята като най-голямото недоразумение, заставало начело на държавата ни, не без помощта на демократично дебилизирания български народ
50
4
 
16
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Да благодарим всички на ония пройдох дето ни се пада премиер, че ни ограби бъдещетео. Благодарим ти и проклет да си завинаги.
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток е минало Биби е тук с бъдещето
48
2
 
25
 
! Отговори
месара преди 5 години
Борисов сам се похвали публично по медиите, че е спрял руски енергийни проекти, за да докаже лоялност към американците. Това не беше никак отдавна, разчитате да сме забравили ли, гербави от репки, какво шикалкавите ***
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБерите си имат парички вече, тях не ги интересува има ли газ няма ли. Сега отдела по борба със свободното слово нека сложи минуси.