Проектобюджетът на НЗОК – приет на първо четене

За първи път парите за здраве ще надхвърлят 5 млрд. лева
Обновена: 1 ное 2018 19:35 | 1 ное 2018 19:26, Екип на Investor.bg
2
Проектобюджетът на НЗОК – приет на първо четене
Снимка: Архив, Dnes.bg

Три парламентарни комисии - Комисията по труда, социалната и демографската политика, Комисията по здравеопазването и Комисия по бюджет и финанси, приеха на първо четене проектобюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева, съобщи Investor.bg

Проектът предвижда разходите да бъдат увеличени с 490 млн. лв. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,2 млн. лв., от които 2,8 млн. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и близо 1,4 млн. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 132,4 млн. лв. спрямо 2018 г., което се дължи на промяна в размера на пенсиите, информация от НОИ за пенсионерите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите.

За неданъчни приходи са предвидени 19,7 млн. лв., което е с 2 259,8 хил. лв. повече спрямо заложените през 2018 г.
Запазва се размерът на здравноосигурителната вноска в размер на 8%.

2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ - 250 млн. лева; за медикодиагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). Близо 167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

Ако законопроектът бъде приет и на второ четене, всеки месец Министерството на здравеопазването ще отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи.

Очакваните резултати през 2019 г. са ефективното функциониране на системата на задължително здравно осигуряване във всички направления, както и осигуряване на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на съвместното заседание. „Правим промени, за да създадем възможности от 1 януари 2020 г. да постигнем съгласие и да влезе в сила новият здравноосигурителен модел“, посочи той и изрази готовност за дебати.

Още по темата - четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Заглавието е подвеждащо. То твърди, че е промените са приети на първо четене, а от статията става ясно, че са приети само от комисиите и тепърва предстои да бъдат приети на първо четене. Освен това, не става ясно дали диабетиците отново ще бъдат осъдени на смърт или гликолентичките ще са безплатни.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хехехе голяма работа колко пари ще се налеят в тая черна дупка, накрая пак ще си плащам, както съм осигурен...