Електоратът втвърден! Ако евровота е днес 35% за ГЕРБ, за БСП – 25

41% одобряват властта, която печели от атаките на опозицията
Обновена: 2 ное 2018 14:57 | 2 ное 2018 14:30, Камелия Цветанова
239
Електоратът втвърден! Ако евровота е днес 35% за ГЕРБ, за БСП – 25
Снимка: "Барометър България"

Серията политически атаки срещу управляващите само втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти.

В края на октомври работата на Министерския съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли, а одобрението към Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца. Това сочат данните на "Барометър България".

Още по темата

Според анализаторите от агенцията вероятно българите са имали очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Валери Симеонов.

Балансираното поведение на Борисов във външнополитически план обаче влияе благоприятно на доверието в него.

Външният министър Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните.

Валери Симеонов обаче губи одобрение - 11% от участниците в проучването посочват, че му се доверяват, а през юли те са били 13%.

Според "Барометър България" явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това.

"Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори", коментират анализаторите.

Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли. Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Рейтингът си запазва и Красимир Каракачанов с 36% одобрение. С умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция.

Атаките по повод жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление, явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция.

От друга страна ултиматумът на ДПС - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта, отбелязват още анализаторите.

Опозицията в лицето на БСП пък не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция и нагласите на избирателите да подкрепят левицата бележат дори лек спад.

"Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им – често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията", коментират от "Барометър България".

Подобен факт си проличава и при подкрепата за ДПС, но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика – да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост.

Събитията в обществения живот на страната в последните няколко месеца очертават все по-голямото разделение в политическите възгледи на българите.

"Скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото", настояват социолозите.

Със сигурност влияние върху намеренията на българските граждани да гласуват на изборите за евродепутати оказва и политиката на ЕС в посока на санкции към държави, които се противопоставят на твърде и либералната политика на Съюза по отношение на мигрантите и бежанците.

Като цяло българският избирател гледа на изборите за Европейски парламент през призмата на вътрешнополитическите събития в държавата.

На въпрос: "Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?" 35,1% отговарят за ГЕРБ при 35,3% през юли, 25,7% - БСП (28,9% през юли), 17,2% за Обединени патриоти (17,8% през юли), 12,1% - ДПС (15,2% през юли). За други биха гласували 4,5%, а 5,4% не са решили за коя партия да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електоратът се купува. Просто му вдигаш заплатата.А такава чудовищна бройка на администрацията спрямо броя население е е наистина циментиран вот.
181
22
 
14
 
! Отговори
Жеко преди 5 години
Голяма част от електората на БСП бяха едни червени бабички които се споминаха. Който гласува сега за БСП трябва да е ляв във всяко отношение. Това означава с две леви ръце и с 20 грама ляв мозък.
180
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До 168,ами виж Турция ,станаха президентска република и какво ,на ден фалират 400 фирми ,лирата удари дъното,че и по надоло,хазната празна,народа почна да обеднява ,да огладнява ,от зле на по-зле ,това ли искате мизерита да стане тотална
179
2
 
14
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Интересно ми е кой ся работи вместо арестуваните?!?Щото ДАБЧ не можи и минута да прекъсне важната си работа.Аз съм един българин в чужбина оставен на произвола на съдбата.Ми не можи така!Как ще живеем нии????
178
3
 
19
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГРАБ СЕ ГРИЖИ ЗА БЪЛГАРИЯ....И ЗА ШИШИ
177
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам, че няма да ме харесате, но съм прав.То няма за здравите деца, вие за болните говорите.
176
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май затворихме устата на троловете днес поне!
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе българите (в България) .... като динозаврите.А ние, навън ще оцеляваме някак си без Агенция.Тез неща дето, ся някои ги пишат се виждаха отдавна, *** за които може да гледа. А и други има. Вие ще ги видите след време.
174
8
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
А бе има как и служебното да влияе, но да не изпадаме в подробности. За някои от нещата си прав, но аз исках да се протовоставя на тези, които внушават, че изборите се печелят все по втория начин. Сигурно има и такъв елемент, но според е незначителен и се обиждат нормалните избиратели, които са огромното мнозинство и си имат своите предпочитания.
173
11
 
17
 
! Отговори
социо...пат преди 5 години
Проучването е невяро, за ГЕРБ са 93%, а не някакви 35, върнете парите !!!
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИзнервенНяма как служебното правителство да влияе на избиратената комиси - няма как за 2-3 месеца да се смени цялата администрация, а и защо да ги сменят просто гласуват каквото поръчат БСП или БСП2(геп) - щото после заминава да крепи бурото за безработни. А в дълбоката провинция се знае кой за кого гласува! И как си представяш да гласуваш различно - позле не само за теб но и цялото ти семесйство няма да има работа в цялата област!
171
10
 
16
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не се делете на червени и сини.На комунисти и... то некомунисти няма във властта!Разберете, че изчезваме, изчезваме като нация и територия.Стига с тази завист и омраза, делене!Делите се на роми и мохамедани, програмисти и лекари, стопани на кучета и нестопани.Майки на "деликатни деца" и ергени.Лекари и полицаи.Слепи ли сте, Изчезваме,Изчезваме като нация и народ!!!Събудете се!Не е нормално случващото се в България.Обединете се!Обединете се!Веднъж, веднъж в историята ни!!!
170
23
 
17
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 179. Глуппости. През 2009, когато ГЕРБ спечели, кой беше на власт и чия беше цялата администрация бе, червен ***? През 2014 пак спечелиха, а кой беше на власт а, ***? През 2017 пак, а чие беше служебното правителство, което организира изборите? Ах, гиди мръсни манипулатори сте, това позитанци. Поздрави от Манол Генов.
169
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе аре стига червена простотия Никой нормален неще коалиция БСП +ДПС ,,,, ГЕРБ ще са победители и явно пак с Патриотите освен ако Сините не се стегнат в нещо като (Бг републиканци ) Всичко друго мъкне червени и турци
168
8
 
14
 
! Отговори
Eли преди 5 години
Избори до дупка.Не може БСП да ми говори, че е социална, а Гергов в редиците й.Същото важи за ГЕРБ, ДПС, Воля.Стела Банкова и Минчо Христов.Ако не искат, с окови ще ги закараме в НС.Не може мастит РОБОТОДАТЕЛ вчера да ми говори, че майките да си отворили детски градини.***, на Запад големите компании строят детски градини и майката в обедната почивка си играе с детето.Не може програмист да няма почивка на един час, и хора на комп да не ядат мляко и плодове.РОБОВЛАДЕЛЦИ!Отвратена съм!
167
7
 
13
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 168 Как само президентска република му е майката? Я виж Путин какви ги сътвори. Съсипа държавата си и разбуни света.
166
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 182Това е друго просто баце реши да кандидатира неизбираема кандидатура - а защо мислиш че не са се разбрали предварително - все пак става въпрос за двата отбора на БКП
165
7
 
7
 
! Отговори
До 180 преди 5 години
Да, Герпаджиите броиха бюлетините на натовската Фуражка. Затова ще *** 15 бона месечно в продължение на 5 години...
164
1
 
8
 
! Отговори
Синия гол шаман преди 5 години
А умнокрасивите жълтопаветни грантоеди от НПО-то "Демократична България" колко 0,000..% биха имали ? .....
163
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 175Още Йосиф Висарионович е казал че не е важно кой гласува, а кой брои гласовете. И по тази причина гепаджийте пове1е от 10 години броят и затова сметката излиза!