Радев на среща с мюфтията: Държавата да плаща, без външно влияние!

Президентът не иска политизиране на което и да е вероизповедание
2 ное 2018 16:00,
43
Радев на среща с мюфтията: Държавата да плаща, без външно влияние!
Снимка: Прессекретариат на президента

Регламентирането на дейността на вероизповеданията в България трябва да доведе до създаването на стабилна социална среда за духовниците и поемането на ясен ангажимент от институциите за осигуряването на тяхното достойно заплащане. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

На срещата, която се проведе по инициатива на Главното мюфтийство, беше подчертано, че поемането на заплатите на духовенството от българската държава е важна стъпка за недопускането на външни влияния в дейността на традиционните вероизповедания у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Изготвянето на законопроектите за дейността на вероизповеданията в България следва да бъде в конструктивен диалог с представителите на традиционните религиозни общности", настоя още Радев.

Д-р Хаджи подчерта, че Главното мюфтийство и Българската православна църква споделят общи позиции в този диалог.

"За нас е от изключително значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси", подчерта още мюфтията.

По време на срещата държавният глава изрази подкрепата си за дейността на Главното мюфтийство мюсюлманското вероизповедание в България да се развива на основата на собствените си традиции.

Президентът беше категоричен, че не трябва да се допуска политизирането на което и да е вероизповедание, а обучението на мюсюлмански духовници следва да бъде в собствена материална база в съответствие с установените у нас образователни стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
бунтар преди 5 години
До логика или ТОЧНО СЕГА ОФИЦИАЛНО ЩЕ СЛОЖАТ НОВ ДАНЪК---ЦЪРКОВЕН БЕЗСРАМВИЦИ ОСТАВКА И НАРОДЕН СЪД ЗА УПРАВНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1989 ДО СЕГА ИНАЧЕ ТЕЗИ СЕГАШНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ СМЕНЯТ И ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА
39
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
много *** коментари.Много от ислямските държави се напъват да плащат заплатите на мюфтийството Само че който плаща поръчва музиката.
38
2
 
2
 
! Отговори
логика или преди 5 години
Не разбирам защо държавата трябва да плаща заплати на духовниците. Благодарността и щедростта на получилите просветление и следствие на това- блага от бога, не са ли достатъчни? Духовници са служители на бога и ако не са си свършили добре работата и бог не ги е възнаградил подобаващо, защо данъкоплатците трябва да го правят!
37
3
 
4
 
! Отговори
Wesso преди 5 години
Радев е популист, слуга на Нинова и безинтересен, безличен чичка.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще откриват нова джамия в София на булевард Витоша
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната "акция приспивна песен" на летеца. Пожелания и нищо.А новите от поколението кандидати за мюфтия, всички са обучавани в чужбина.С пожелания ... няма да стане... ,а не виждам и как, въобще може да стане.Мина достатъчно време, за средно ентелегентен генерал, да излезе президент. Не стана. няма и да стане.
34
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо хората емигрират от България, за да не плащат данъци на ходжата и ***.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНе живея във Франкфурт !Спокойно бе ! Макар, че се изпусна и стесни кръга на търсене , Ердоган трябва да положи много усилия докато те открие ! В Германия има два града Франкфурт , единият е Франкфурт на Одер , другият е Франкфурт на Майн .
32
6
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 31Е къpти я, тypчин кво може да иэмисли? Нещо умно, едва ли дори и в цивилиэацията
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти ако дойдеш ще те настаним в зоологическата градина във Франкфурт !Това кърти...!
30
0
 
0
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До MaйMyнaтaНе живея във Франкфурт !
29
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Франкфурт эначи, престраши се а?Са ако те докачи Ердо...мани маниии, апа Влади неэнам кво ще прай :))))
28
1
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До MaйMyнaтaПрав си , в Германия има всякакви ! Ти ако дойдеш ще те настаним в зоологическата градина във Франкфурт !
27
4
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До привет от ГерманияЕй эа тва ти казвах! В Германия се напълни с всякаква пaплaч, тypци, пакистанци, сириици, нигер....и кво ли още не се сетиш. От повечето нищо не става, едва ще се отбере нещо по-натам от тоя инкубатор на невежието
26
4
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До MaйMyнaтaЕ чак до размяна на телефони и даване на точни адреси няма да се стигне , просто не е хубаво ! Е виж например аз пиша привет от Германия , така всички вие по моите коментари разбрахте ,че в Германия живее някакъв си български турчин който страшно много мрази Ердоган и Путин ! Но града в който живея не го казвам ,за всеки случай ! Ердоган има очи и уши в цяла Европа така ,че трябва да пазя някаква анонимност !
25
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Абе, ние да не сме си любoвници, че да си раэменяме адреси? Ам ти ще искаш и тел. номер, май а
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Привет от България за Германия.
23
3
 
1
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До MaйMyнaтaИ знаеш ли кое е хубавото да пишеш от къде си ?Хората могат да си водят статистика колко хора в този район са умни колко са глупави ,колко са рубладжии ,колко са европейци и т.н. ! Например от България всеки ако пише градът в който живее ,аз от тук ще мога по коментарите им да преценя напр. колко от коментиращите от Пловдив имат гънки в мозъците си и колко са без гънки ! Естествено оценката ми ще е според разбиранията ми ,т.е. може да са погрешни , но както и да е !
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези духовници трябва да си събират парите от съмишленици в духовенството. Не е редно от общи пари в различни вероизповедания. Както не е редно и от страни извън ЕС да се въртят за тая работа.
21
9
 
8
 
! Отговори
ı'm преди 5 години
Браво на президента,така трябва да се постъпва! Християни и мусюлмани живеят мирно и задружно...!