Захариева: Няма как да успяваме без българите зад граница!

Външният министър се срещна със сънародници във Вашингтон
5 ное 2018 08:50, Елка Василева
65
Захариева: Няма как да успяваме без българите зад граница!
Снимка: МВнР

България постигна много по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и много искам това самочувствие да остане. Ние работим в услуга на хората и искаме те да знаят това. Няма как да успяваме в този сложен свят с тежък международен дневен ред без нашите най-добри посланици - българите зад граница. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с българската общност във Вашингтон, съобщи пресцентърът на външното ни министерство.

Министър Захариева подчерта, че през тези шест месеца страната ни е показала, че не само може да избере значима за целия ЕС, но и много важна и за САЩ тема и да я направи приоритет за целия Евросъюз.

"Не само че сключихме договор с Република Македония, който се опитвахме да сключим от 12 години, но мисля, че този договор стана тласък и даде кураж на решаването на другите тежки въпроси между Република Македония и Република Гърция. Ние показахме, че като една нова държава членка на ЕС, като държава, която де факто само от 27 години изгражда демокрацията, не сме фокусирани само върху собствените си проблеми, а можем да изведем важна за България тема и да я направим значима и за останалите 27 държави", заяви още първият ни дипломат.

Вицепремиерът Захариева подчерта, че за българското правителство е важно да работи за това българите в чужбина да започнат да се връщат обратно в страната ни.

"Знам, че още много трябва да направим. Това, което интересува нашите сънародници зад граница като мотив да се върнат, са възможностите за реализация и за работа, средата, в която живеят, доверието в институциите и в държавата. Те трябва да се чувстват в сигурна, стабилна среда и в страна, в която имат усещане, че живеят справедливо и получават справедливост", заяви още министър Захариева.

Тя подчерта, че миналата година за първи път се е наблюдавало изравняване на броя на хората, които напускат и тези, които се връщат. "Това говори, че вървим в правилната посока", допълни вицепремиерът.

"Правим всичко, за да дадем пълната информация на нашите сънародници зад граница за възможностите у нас. Затова в нашите задгранични представителства и заедно с бизнеса ще се опитаме да осигурим цялата информация за всички, които искат да се върнат", каза още Екатерина Захариева.

В последвалата дискусия българските граждани, живеещи във Вашингтон, демонстрираха подчертан интерес към развитието на външната политика на България. Нашите сънародници споделиха с министър Захариева, че успехите на Българското председателство са достигнали и до САЩ и те се чувстват горди от постиженията на страната ни.

Представителите на българската общност зададоха и много въпроси по важни и актуални теми, сред които Brexit, темата за миграцията, запазването на приоритета за европейската перспектива на страните от Западните Балкани и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
14
 
! Отговори
Dimitar преди 5 години
Стига сте писали простотии!
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В българия линейките с пациенти спират за да отдадат почит на Бойко! Гарантирано от ГЕРБ! Това освен при нас вероятно го има само при семейство Ким!За да не бъда голословен който иска да види клипа.https://facebook/gergi1997/videos/1220394851449620/
35
0
 
32
 
! Отговори
Само,че преди 5 години
Напускат висококвалифицирани,а се връщат малиноберачи и черноработници за4,50 евра на час.Качеството,а не количеството е важно.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За туй ли ги прогонихте 3 млн беженци в мирно време при диктатора Асад преди войната колко бежанци имаше, държавата умира тя се бие в силиконовите цици, че успявала, напудрена гьонсуратка.
33
0
 
36
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Българите в САЩ са горди с България ама за всеки случай не живеят в България а в САЩ. Абе тези за какви ни имат?
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жа Захариева е от тези "дялани камъни", дето стават за всичко:))) Дали???
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TOO MAI SAMO OT NAS VZEMATE PARI.PLASCHTAME SI DANYCITE PRASCHTAME NA BLIZKITE SI ZA DA JIVEQT NA VSICHKOTO OTGORE KATO NI NQMA NI SPIRATE TOKA I NI GLOBQVATE ZA SCHQTLO I NESCHTQLO MMMMMM....VII
30
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС и ГЕРБ прогониха 3 милиона в чужбина и те вече не говорят български език. Признаха и македонски език, което е гавра със саможертвата на бг войниците в сръбската и балканските войни.
29
2
 
17
 
! Отговори
? преди 5 години
Българите в чужбина ? Ся те българи ли са или са хамериканци от български произход ?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taja damo se rashojda po 4ujbina i sa bg nischto nikakva diplomatka bila e na plevnata sekretarka maja i milioner uj bisnesmen s plevnata slaba ministerka milionerka diplomat.kadri nula kakvo stava v 4engeto partieza bkp marin raikov dr radi naidenov oschte sa v 4ujbina podai gasez
27
1
 
33
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Правителството е пълно със стари кози и чавки. Просто не знаят колко жалки изглеждат ! Ударили са го само на пътуване и празни приказки...
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те работели в услуга на хората и хората трябвало да знаят това.Поредни думи,изпразнени от съдържание.Народа става все по-беден и все по-отчаян,но такива като нея ни втълпяват,че си живеем много добре и всичко ни е наред.А що се отнася до българите в чужбина е много права.Ако не бяха те да изпращат пари на своите близки за да оцеляват,досега да са свалени от власт.Нищо,че тези хора вече са два милиона и не искат и да чуят за родината си,където всичко е "по мед и масло".
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите в чужбина не са посланици, а донори на България! Парите от тях са повече от чуждестранните инвестиции. Скоро възрастните им родиле ще доизмрат, еврофондовете ще свършат и парите в тази територия силно ще намалеят. И процеса на самоизяждане в държавния сектор и между "правоимащи", ще се задълбачава. Остават само хора на държавна "работа" и такива, "имащи право на"...
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да...........с вашата "политика" ще изгоните и ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРИН от страната! И с КОГО иската "да успявате"??? С нашего брата, дето нито си плаща ток, вода, парно, нито работи, нито се учи а само чака помощи!!?? "Поздравления" на цветарчетата.........РАЗРУХАТА Е ПЪЛНА!!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
HAHAHAHAHAH!!!!! Има да ни чакате!!!! Тези,, които са успели навън имат разум и НИКОГА няна да се върнат!
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудех се какво прави с вталено клинче при чаршафените,а тя се срещнала с министъра на щастието.Бойко пък разговарял с министъра на изкуственият интелект.
21
3
 
15
 
! Отговори
гошо тъпото преди 5 години
ВЕЧНО УСМИХНАТА И ДОВОЛНА. С КАКВО ПОМАГАТ ИЗБЯГАЛИТЕ ОТ СТРАНАТА СИ : ЧЕ ПРАЩАТ ПАРИ НА РОДНИНИТЕ ДА СИ ПИЯТ РАКИЯТА ВЕЧЕР ... ТРЯБВА ДА СИ ДОСТА ОГРАНИЧЕНА .....НАЛИ НИЕ ГИ ХРАНИМ С ДАНЪЦИТЕ А ТЕ КАКВО ДАВАТ ..
20
1
 
34
 
! Отговори
Циргаджийска работа преди 5 години
Дрън, дрън, сетила се Мара да се побара! От 90-та година насам "изтичането" на българи не е спряло. Напротив засилва се, че даже и след 40-годишните, които не напуснаха България сред първите вълни. Нищо тук не се променя, закостеняла администрация, поголовна корупция, ширеща се административна неграмотност, липса на адекватни медицински услуги и още и още. А тази ги говори за връщане! Ай сиктер.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Над Европа надвисва нова опасност - Глобалният пакт за миграция на ООН."Това се казва в позиция на представителя в Европейския парламент Ангел Джамбазки в отговор на заявките, че България ще подкрепи документа в Мароко през декември тази година, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. ТУКА УДОБНО СЕ МЪЛЧИ И ОТ ТИКВАТА И ОТ ТАЯ!!!! Подобен документ, който облечен под формата на юридически необвързващ пакт, заплашва подмяната на етническия състав както на българската държава, така и на цяла Европа.
18
1
 
24
 
! Отговори
ами преди 5 години
То остава да кажеш нещо друго. Нали те са НАЙ-ГОЛЕМИЯТ инвеститор на България през последните 10 г.( по официални данни). Странно защо това съвпада с вашето присъствие в управлението на България. Дали има нещо общо,за да разчитаме на българите в чужбина да поддържат стандарта на живот в милата ни родина?