13 години под крилото на НСО! Заплахите над Доган – от кого и откога?

Ялчин Кочак, Адем Кенан и Октай Енимехмедов – тримата известни
6 ное 2018 11:15,
94
13 години под крилото на НСО! Заплахите над Доган – от кого и откога?
Снимка: BulFoto

Ялчин Кочак, Адем Кенан и Октай Енимехмедов - трима, които от 2006 г. са заплаха за Доган.

Първият е обявен за особено опасен за националната сигурност на България и е със забрана да влиза в страната. Той е бивш турски депутат и мощен бизнесмен с политически амбиции.

Информацията, че НСО охранява Ахмед Доган със засилени мерки за сигурност, се появява през февруари 2006 г. Тогава той е лидер на ДПС - движението е част от Тройната коалиция, и депутат. Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Още по темата

През есента на същата година турският бизнесмен и депутат в няколко парламента Ялчин Кочак организира поредното си пътуване до България, но получава отказ за виза. Причината е, че Националната служба "Сигурност" (сега ДАНС) му е наложила принудителна мярка "забрана за влизане в страната за 10 г.". Мотивите за това не са му съобщени. Всъщност той е обявен за особено опасен за националната сигурност заради антидържавна дейност.

През 2005 г. той е координатор по създаването на нова политическа сила у нас с участието на български изселници в Турция. Година по-късно Кочак получава забрана за влизане в страната. Кочак е искал от ДАНС да отмени мярката му за забрана за влизане в страната през 2013 г., но му е отказано. Оттогава е версията, че Ялчин Кочак организира покушение над Ахмед Доган, за да изтласка ДПС от политиката със своя партия.

Всъщност Кочак действа в България от 2004 г., когато започва амбициозният му политически проект като алтернатива на ДПС. Той и сподвижниците му у нас посещават няколко града, където правят събрания. Има срещи с активистите и в Турция. Присъствал на една от тях разказва пред офицери от НСС, че се готви покушение над лидера на ДПС, пише "24 часа".

Случайно или не, оттогава Ахмед Доган е с охрана от НСО, която остава и след оттеглянето му от политиката. Държавните гардове пазят т.нар. Боянски сараи, където почетният председател на ДПС живее, и го придружават навсякъде. При назначена охрана от службата той няма право да ползва частни гардове.

Сигналът за срещата в Турция е споменат и от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна през 2011 г., когато отговаря на поредния въпрос за охраната на Доган. Ето какво пише в стенограмата: "За Ахмед Демир Доган - депутат от 41-ото народно събрание - издадена смъртна присъда от Турска демократическа партия с лидер Адем Кенан. Ахмед Доган отказва охрана. Сигналът е получен от Държавна агенция “Национална сигурност”. През 2005 г. е получена и информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България (в Истанбул са се провеждали сбирките на Кочак със сподвижниците му, - б.а.). Сигналът към настоящия момент продължава да бъде актуален. От 2006 до 2011 г. - 12 сигнала за заплахи за ликвидиране на Ахмед Доган. Сигналите са изпратени до съответните поделения на МВР и ДАНС за вземане на отношение".

Че Кочак има нещо общо с атака по Доган, става ясно и от поредния отказ на ДАНС да отмени забраната му за влизане в страната през 2015 г. През 2016-а, когато изтича 10-годишният срок, тя е подновена.

Иначе Кочак е почетен гражданин на Истанбул като бивш депутат от партията на Тургут Йозал. Днес се занимава с бизнес в областта на телекомуникациите и строителството. Благодетел е на няколко университета.

Публично известни са и заплахите на бившия депутат от ДПС във Великото народно събрание Адем Кенан към Ахмед Доган. Кенан беше лидер на Турската демократична партия в България, която така и не получи регистрация. Заканите му обаче не са сериозни.

Единственото реално покушение срещу лидера на ДПС е от 2013 г., когато Октай Енимехмедов опря пистолет в главата му. На 19 януари, по време на VIII национална конференция на ДПС в НДК, 25-годишният Енимехмедов се опитва да стреля с газов пистолет в главата на Ахмед Доган, докато лидерът на ДПС изнася доклада си.

Събитието се разиграва пред множество медии, отразяващи конференцията, на която освен много български делегати има и чужденци, в това число лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, Греъм Уотсън.

Излизайки на подиума, Енимехмедов насочва газов пистолет към Доган, който при опит да се произведе изстрел засича. Доган от своя страна се опитва да избута оръжието от ръката на нападателя, но не успява, след което пада на земята. При последвалата намеса на охраната и други делегати, Октай Енимехмедов е повален на земята, като делегати на конференцията правят опит за линчуване с удари и ритници. В този момент охранителите от НСО са безпомощни. Впоследствие е изведен от полицаи.

На конференцията в НДК Доган обяви и оттеглянето си от активната политика. Октай беше осъден, излежа наказанието си в затвора и вече е на свобода. Тогава гардове от НСО бяха наказани заради пропуск в охраната.

Заплашван е и от чужди държави - охраняват го от 9 г., но държавата плащала за него по-малко, отколкото за президент и премиер.

Заради "рискови заплахи както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея" Националната служба за охрана продължава да пази почетния председател на ДПС Ахмед Доган, макар той вече да не е в политиката.

Това става ясно от отговор на службата на въпрос на вицепремиера Валери Симеонов, разпратен до медиите.

Още по темата

Охраната на Доган действа от 2009 г. Решението да продължи да се охранява, макар вече да не е политическо лице, дошло след проверка на междуведомствената комисия, която решава кои лица да бъдат охранявани, посочват в отговора си от НСО.

Според комисията съществували безспорни факти, че има опасност за него както от чужди заплахи, така и от такива на нашата територия.

На въпрос на вицепремиера колко хора го охраняват и какви средства се осигуряват за целта от НСО са отказали да дадат отговор.

Причината била, че "видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана".

Колко точно струва охраната на Доган на държавата, също не става ясно. В отговора си от службата са отказали да посочат точната сума, но подчертават, че тя е многократно по-малка от тази, която се дава за охрана на президента, вицепрезидента, премиера, главния прокурор и др.

"Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник-отдел в държавно търговско дружество. По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров и др.", пише Симеонов.

"Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност", посочва още вицепремиерът Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
5
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Ако срещу Сокола стане атентат е го убият той ще стане икона за бгтурците...което не трябва да се случва.Друг е въпроса че ако му се случи нещо ние българите ще сме виновни...пък после *** разправяй че нямаш сестра...
61
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До как кое бе,човекПоне плаща ли ти добре да го правиш "велик"?
60
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
каквото и да говорите:-ФАКТА,че тоя се съгласи да го калесат за водач на ЕТНИЧЕСКА партия в Родината и така да му набутат в устата мантрата за "етнически мир",с който да ЗАПЛАШВА и рекетира другите,е достатъчен НЕ да го пазят новите СЛУГИ,а да бъде обявен за "Персона нон грата"!!!..Но както отбелязах:-Мекошаво населенее,-тарикати негови сатрапи..
59
2
 
1
 
! Отговори
как кое бе,човек преди 5 години
До ПроСоТоМи цяла България,включително и теб!:))
58
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 60: Ами школита на КГБ и ДС не са шега работа!
57
2
 
8
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Той се е учил от учителя си другаря Тодор Живков. Веднъж го попитали "Вие, другарю Живков, по времето на фашизма, нелегален ли бяхте? -Полулегален! - Как така? Ами аз се криех, но никой не ме търсеше!"
56
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименне се знае!...Тоя фърли курбан телето преди време и Алла отложи срещата си с него.Но само временно!..Поразиите на тоя обаче ще останат и след "рандевуто" му..
55
1
 
1
 
! Отговори
Dino преди 5 години
I da mi triete komentarite istinata e edna-Bravo na Simeonov!
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахмед Доган ще излезе най-хитрият от всички политици от прехода насам..оплете си кошницата ,и отиде да си гледа старините човека :)
53
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До неама КОЕ е това "НЕГОВО"-на Доган,уважаеми,та тоя ще си го пази?!?!
52
1
 
6
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
ТОВА СА НАШИ ПАРИ. СРАМ И ПОЗОР. ОСТАВКАААА.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за Пеевската *** ли важи същото другари пазители на народната любов.
50
1
 
6
 
! Отговори
не преди 5 години
До ПроСоТоИскам да кажа,че Доган пази СЕБЕ СИ,и своята далавера!От какъв зор ще дава на Ердоган това,дето си е негово!?И бсп,и герб,и дпс пър/дят в едни ***!Ако някой си въобразява,че е СВОБОДЕН ДЕМОКРАТ,значи е в голяма грешка!Просто е един най-обикновен крепостен селянин на "демокрацията"!Ако това не ви харесва,мислете си велики работи,нямате проблем!
49
1
 
5
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Материала е представен с благоговеене... Като пред светла икона?!
48
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименискаш да кажеш,че ако опре до "пищова и калъча",тоя въпросния ше "препаше сабя,ше грабне пищова и ша са фърли да ни брани"?!..О!!!..Боже,Доганя пази!!!
47
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радвайте се,че е жив,защото ако не е,за нула време ще ви закичат фесовете,и бързо-бързо ще си спомните Османското "присъствие"!Във форума е лесно да се дръвчиш,ама в живота като опре до пищова и калъча,и ще втреперите баджаците като стой та гледай!
46
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
брей,много умна това човек Доган бе!!..Глей как върти цяла държава..И национална ценност са оказва-пази го не лична охрана,а самата "нсо"....сещам са за адно:..-"Имаше адин българин в маалата ,и му викаха "бай Иван Си_ганина".....та и тук така:-Има адин си_ганин в "политиката" ,и те му викат "бай Амет турчина"..."Най-големия политик на прехода".....................Колкото е по-мекушав един народ,толкова сатрапите му са по-жестоки..но аз не обвинявам сатрапите!..ДРУГ,ДРУГ Е ЗА ЛОБУТ!!!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та значи,ако вярваме на статията излиза,че Бойко пази приятеля си Доган от приятеля си Ердоган.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето къде отиват още няколко милиона от нас, дънакоплатците...Плащаме на НСО да пазят един никой! Кой точно е Доган, че да бъде пазен от държавата, кой е?
43
1
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
колкото си по голям крадец , държавата повече те пази .... ако имахме служби всички които работят против държавата да са в затвора или екстрадирани оттук ... без значение дръндарина дали ще е жив или не