НС прие на първо четене и бюджета на ДОО

БСП и ДПС скочиха срещу разчетите за пенсии и заплати
6 ное 2018 18:50,
19
НС прие на първо четене и бюджета на ДОО
Снимка: БТА

Парламентът гласува на първо четене Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2019 г. със 112 гласа "за". Депутатите от БСП и ДПС очаквано скочиха срещу разчетите на управляващите за пенсии и заплати.

От левицата настояват, че бюджетът на ДОО не решава основните проблеми на българите като демографската криза, неравенството и бедността. Социалистите настояха максималният осигурителен доход да се увеличи по-драстично, а не само от 2600 на 3000 лева.

"Максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен много повече. Отново бедните ще дават повече от богатите. Запазва се и обезщетението от 380 лева за втората година от майчинството, което е крайно недостатъчно. Как стимулираме раждаемостта? Трябва обезщетението да бъде обвързано с минималната работна заплата", скочи соцдепутатката Надя Клисурска.

От ДПС пък искат максималният осигурителен доход да се запази 2600 лева. Те скочиха и срещу това, че таванът на пенсиите не е отпаднал, а само е увеличен от 910 лева на 1200 лева.

"С какъв мотив вдигате максималния осигурителен доход. От ДПС ще предложим той да остане 2600 лева. Кого наказваме? Тези, които са високо образовани!", настоя Хасан Адемов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък настоя, че предвиденото увеличение на пенсиите с 5,7% е най-голямото през последните години и припомни, че когато БСП са управлявали ръстът на пенсиите е бил по-малък.

"Популизмът е ваша запазена марка. Увеличението на пенсиите ще бъде с 5,7%, което е най-голямото увеличение. А вие като управлявахте, увеличихте пенсиите с 3 лева и няколко стотинки", отсече тя.

С проекта за закона за бюджета на ДОО се предвижда увеличение на всички пенсии с 5,7% от 1 юли.

От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии пък се увеличава от 910 лв. на 1200 лв.

През 2019 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9 988,2 млн. лв. - с 533,8 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2.

С проекта максималният осигурителен доход скача от 2600 лв. на 3000 лв. Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв.

Запазват се минималният дневен размер на обезщетението за безработица на 9 лева и максималният дневен размер - 74,29 лв.

Запазва се и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст - 380 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
ЗАБАВНО Е преди 5 години
ОТ БСП И ДПС ЩЕ НАКАРАТ ХАЙЛАЗИТЕ ОТ ГЕРБ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА.ХА-ХА-ХА
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Светланка Ангеловата да припомним, че Орешарски вдигна пенсиите с 10 %.Да вземе да се поограмоти малко, преди да приказва врели-некипели.
12
2
 
1
 
! Отговори
БРЕЙ,БРЕЙ,ВИЖ Я ТИ! преди 5 години
ТИЯ ОТ БСП /ДПС ВИНАГИ СА БИЛИ ТАРИКАТИ И ***/, НО КОРНЕЛА ГО ПРЕКАЛИ С ЛИЦЕМЕРИЕТО СИ. ПРИ ВСЕКИ ВНЕСЕН ОТ НЕЯ ВОТ, УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ СЕ БЕТОНИРА ЗДРАВО. И ДНЕС ОСТАВА УСЕЩАНЕТО ЗА ПРИКЛЯКАНЕ ПРЕД ГЕРБ. ТАЯ И ТИЯ ОТ БСП ДУПЕТАТИ ГО ИГРАЯТ ЗАЕДНО. ПФУУ, НЕГОДНИЦИ!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кворум винаги има,като се регистрират после моода одат каде си сакат.Що се отнася до бюджета на БКП и бясът им за власт с поддръжка на Ментата и бандата на Меди то просто не знам как евентуално биха управлявали а пък и след предложенията им въобще не ги виждам да спечелят избори.БКП е за прогресивно облагане и то в % не в суми,а ДПС са категорично против.КАК БЕ КУКУВЦИ ЩЕ НАПРАВИТЕ БЮДЖЕТ,още при първия и сте аут.Мизерници такива.
10
3
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
ИРУМЕН ГЕЧЕВ седнал да дава акъл за финансиите.Човека който докара Бълтария до фалит.Егати гьонсуратлъка,как може да го допускат до екрана на националната телевизия.Той е за затвора ,те за коментар го канят.
9
6
 
2
 
! Отговори
Срам бе.. преди 5 години
БСП са против увеличението на заплатите!!!
8
1
 
1
 
! Отговори
Срам бе.. преди 5 години
*** са против увеличението на заплатите!Чухте ли ги?!Егати, мръсниците!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
.... И, КВО СЕГА...??!ГЕРБ, ШЕ СИ ПРАВЯТ КВОРУМ, КОГАТО. ИМ Е КЕФ.... ХАХАХААА..ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ МОЖЕ ИДА НЕМА!! БКП/БСП ПАК СЕ ПРЕЦАКАХА!!!
6
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ай стига... той скочи, оня скочи... Песента на Хиподил: Някой скочи после падна и му носика цветя :)))))))))))) Аман от ***!!!
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'во им пука на ДПС и БСП, нали ще си приберат след месец 13-та заплата и Коледните бонуси, народът да ду.х.а супата.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП и ДПС нали нямаше да осигуряват кворум?! Заедно ядат и пият с ГЕРБ и ОП, пък уж "скочили" срещу бедността. Театро!
3
1
 
12
 
! Отговори
дискриминация преди 5 години
И отново народа ще плаща на държавните служители,полицай,прокурори,военни,съдии и прочие търтеи социалните разходи и привилегии,защото те не плащат данъци и осигуровки към НОИ....!?
2
8
 
3
 
! Отговори
Дойч преди 5 години
Моята пенсия е 2100 ?, но и разходите са високи. Трябва и аз да бачкам допълнително.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тандемът Боко Борисов Далавери Симеонов е убийствен.Тяхната мъдрост е неизмерима.Да се светят имената им, да се увековечат делата им. Боже, каква благодат!