1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор

МС одобри процедурата, Петкова ще я представи и в НС
69
1 година и за АЕЦ "Белене" може да има инвеститор
Снимка: Булфото, архив

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене".

Според решението на парламента втората атомна централа у нас трябва да бъде изградена на пазарен принцип, без предоставяне на държавна и корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия от страна на държавата.

Още по темата
Енергийният министър Теменужка Петкова е представила доклада и разработената процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, на заседанието на правителството днес. Предвидено е процедурата да премине през 9 етапа, започвайки с покана към потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и в два местни ежедневника.

Сред поканените за участие ще бъдат трите компании, които досега официално са заявили интерес да строят "Белене" - Китайската национална ядрена корпорация CNNC, френската Фраматом и Държавната корейска ядрена компания. Конструкторът на реакторите "Атомстройекспорт" също ще бъде поканен.

Предвидена е възможност за участие на потенциални акционери, които искат да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Интерес ще могат да заявят и големи консуматори на електрическа енергия – у нас и от региона, чрез договори за изкупуване на ел. енергия.

Според Петкова това би дало на проекта икономическа обоснованост и финансова стабилност. Финалният девети етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между стратегически инвеститори и миноритарни участници в компанията, ако има такива.

Министърът обясни, че според анализите, най-удачният вариант за структура към момента е участие в отделна проектна компания с всички активи, относими към проекта. В момента НЕК извършва оценка на тези активи.
Предстои Петкова да представи пред парламента процедурата, одобрена днес от министрите.

Министърът коментира евентуално участие на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в надзора на ЧЕЗ с думите, че държавата няма отношение към решенията в частното дружество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене се строи от 40 години, една - две години не са от значение
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всички е ясно, че никой няма да строи една скъпа АЕЦ без да си осигури задължителни високи изкупни цени на тока гарантиращи инвестицията. Така че всички приказки за строителство на АЕЦ Белене са само пропаганда за задоволяване апетита на руския олигархат да *** от българския потребител. Ще въртят ще сучат и накрая тихомълком ще сключат с правителството задължителни изкупни цени поне за 30 години напред. АЕЦ не ни е нужен. Никой в Европа не строи АЕЦ. Ако някой строи то е с корупционна цел.
57
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
мръсни комунисти не се наядохте
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с този проект АЕЦ белене!Стига!Хаби се обществена енергия за преливане от пусто в празно.Не разбирате ли, че сме изчезващ вид.Нужно е национално спасение, а не да правим експерименти с неясен край.Ако сте болен от рак, дали ще вложите всичките си пари в строеж на апартамент на зелено...
55
1
 
3
 
! Отговори
DO nom 60 преди 5 години
Tok от ВЕЙ на преференциални цени до 5 кВ е 27ст за 1 кВ, до 30 кВ е 23 ст за 1 кВ. Цена на тока от АЕЦ 2 -3 ст на кВ.Май си в грешка
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Токът от ВЕИ стана вече два пъти по-евтин от ядрения. Само пенционерите от БСП и Атака не са разбрали още.
53
0
 
2
 
! Отговори
Как ще бъдат преди 5 години
изчислени разходите, направени до сега по този проект, така, че да се получи реална себестойност и да не бъде атакуван за нерегламентирана държавна помощ ... Този инвеститор трябва да е доста стратегически заинтересован да сложи АЕЦ точно на това място...Може би все пак Путин...под някаква форма. Американците няма да са много доволни.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да има инвеститор, ама НАДАЛИМоже след година да взимаме двойни заплати, ама НАДАЛИ
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кому е нужен този безкрайно скъп проект???
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е на Сименс, Арева, Тошиба. Туррбини и генератори на Сименс. Управление и електроника няма нищо произведено в Русия.
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След една година ще четем същото заглавие.В гьола да се издавят всички дето лелеят за руския ядрен Москвич, начело с крадливия мадридски старчок, дето отново повдигна завесата на тази измама през 2002 г. за да замаже затварянето на малките реактори в Козлодуй!Нова мощност - само в Козлодуй!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме електромобилите втора употреба. Тогава ще трябва ток. ЕС е решил всички автомобили да бъдат хибриди със зарядно. Знаем, че реформаторите и герберите чакат "иновациите", иновативните технологии на ядрен синтез. Казват, че "утре" почват иновациите с ядрения синтез или друга реформаторско-герберска гглупост. Това "утре" все не идва, но реформатогерберската упоритост вярва в нея, както същите преди вярваха в Светлия комунизъм. С иммбецили не си струва да се обсъжда нищо.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ИЗВИКАЙТЕ НАЙ ПОСЛЕ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ ТВ И НАРЕЖЕТЕ ГО ТОЯ РЕАКТОР ПРЕД КАМЕРИТЕ, ТО ЧЕ СЕ НАХЕНДРИХМЕ ВЕЧЕ Е ЯСНО, ПОНЕ ДА ИМ НАПРАВИМ МРЪСНО НА МРЪСНИЦИТЕ!
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИТАЙЦИТЕ НЕ СА ИНВЕСТИТОР, А БАНКА, ОТПУСКАЩА ЗАЕМ. ОТ ЕС МОЖЕМ ДА СИ ВЗЕМЕМ МНОГО ПО- ИЗГОДЕН, КАКТО КАЗАХА НАСКОРО ЕКСПЕРТИ. ИНВЕСТИТОР, СКЪПИ *** Е ТОЗИ, КОЙТО ПОСТРОЯВА НЕЩО СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ЩЕ ЩЕ БОКО НАЛИ Я БЕШЕ ЗАБРАНИЛ ДУМАТА? ЩЕ ИМА ИНВЕСТИТОР,, АМА ДРУГАТА Г. , ДРУГИЯ ПЪТ...
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕЧНАТА ДЪВКА НА ПОЛИТИЦИ И ЖУРНАЛИСТИ ПАК Я ИЗКАРВАТ. ПРЕДИ ДНИ ИМАШЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ВЪВ ВРАНЧА - 4-ТО ЗА 40 Г!!!!
43
2
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
До аз-ътКато си купиш електрическа кола ***, обади ми се.---такива като тебе, като ги видя по улицата минавам на другия тротоар, ти искаш да разговарям с тебе
42
1
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Колкото да ни е мъчно,от АЕЦ Белене вече не може да произтече нищо положително. Ако го строят руснаци,те ще искат гаранции и пари,ако го стоят други не е ясно какво може да се случи по време на строежа и експлоатацията-и ще струва скъпо.На Росатом не му пука вече изобщо за този проект -вижте данни за строеж на енергоблокове според официалните данни на *** за АЕ -Росатом -36 енергоблока, Уестингхауз -7, Арева-5,CNNC-2 !?Най-вероятен изход-ядохме бой,сега ще изядем солта и после ще си платим!?
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ътКато си купиш електрическа кола ***, обади ми се.
40
7
 
10
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Аман от деби лни русофилистични разбирачи из този форум.500лв заплата не може да заработите. Толкова сте мързеливи и некадърни.Гласувайте за БСП.