На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то

БСП: Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им!
7 ное 2018 17:30,
98
На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то
Снимка: БТА

Мнозинството и червената опозиция влязоха в още един горещ спор по време на дебатите за поправките в данъчните закони и взаимно се обвиниха в демагогия и популизъм. Депутатите бистриха лъже ли социализмът и дали пенсиите на възрастните са по-ниски от кръвното им налягане, а от парламентарната трибуна се чу и стихотворение.

Този път повод за разгорещения дебат стана цената на хляба и лекарствата. От БСП предлагаха ДДС-то върху хляба да се намали до 5%, а това за лекарствата да бъде 9%. Управляващите обаче отхвърлиха предложението на левицата.

Още по темата

Мотивите на червените са, че трябва да има диференцирано ДДС за стоките от първа необходимост и изтъкнаха, че българите имат най-много разходи за храна. Те настояха и че в много страни от Европа ДДС-то върху храните и лекарствата е с по-ниска ставка.

"Ние сме първенци по ДДС. Във Франция за лекарства и храни е 5%. В Германия е 7%, в Белгия за лекарствата е 0%. 13 % е в Гърция. В Румъния е 0% за храните", даде пример соцдепутатът Филип Попов и добави, че Световната банка препоръчва ДДС-то за лекарствата да се намали до стойностите в Източна Европа.

В отговор проф. Станилов от "Обединени патриоти" обвини БСП в демагогия и припомни, че и "Атака" е имала подобно предложение преди години.

"През 2010 "Атака" предложи да има 0% ДДС и го отхвърлиха ГЕРБ и БСП. Това е демагогия! Да видите какво представлявате!", скочи проф. Станилов.

Колегата му Николай Александров пък посочи, че няма как да се приемат такива промени, тъй като ще са в разрез с европейското законодателство и това ще доведе до наказателни процедури срещу България. По думите му първо трябва да има дерогация и след това могат да се правят подобни промени.

Според Тома Биков от ГЕРБ пък няма никаква гаранция, че намаляването на ДДС-то ще доведе до по-ниски цени на хляба и лекарствата.

"Нямате никаква гаранция, че намаляването на ДДС ще намали цените на хляба и лекарствата. Ще се случи това - фармацевтичните компании да увеличат печалбата си. Защото ако цените останат същите, което е право на търговците, трябва да въведем регулация", каза той.

Биков добави и че бедните хора не ядат само хляб и по тази логика трябва да се намали ДДС-то на всички храни.

"Социализмът не винаги убива, но винаги лъже. Няма бедните да станат богати с намаляване на ДДС-то. Така само ще се стимулират едрите фармацевтични компании и производителите на хляб", заключи той.

Антон Кутев го репликира като цитира думи на Биков, който обещава, че ако бъде избран за депутат, ще инициира проверка на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. "Не знам дали социализмът лъже, но Биков лъже", отсече той.

В отговор пък Биков каза, че няма намерение да се "разкайва пред другарския съд на БСП".

"Това, че съм говорил глупости, не означава, че трябва да продължавам цял живот като вас. Вие говорите глупости 300 години и ще говорите глупости още 300 години", каза той.

Спас Гърневски пък обвини социалистите в демагогия и ги попита като говорят за пенсии, защо не казват, че "през 1989 г. са си преписали пенсионния фонд на народа".

В отговор пък червеният Славчо Велков каза: "Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им налягане!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да направят държавни магазини където цените са регулирани и по-ниски от монополистите в момента.В София по веригите магазини преди 4 години литър зехтин беше 12 лева.Сега е 25 лв.Всички стоки от първа необходимост поскъпнаха с около 50%.Просто спекула и картели.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А честити ви още 2 нови данъка от днес-за груб строеж и другия го забравих,че много данъци станаха за 2-3 дни!ТИЯ ЩЕ БЯГАТ,ДА ЗНАЕТЕ!
65
1
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Един приятел от Македония ме пита как върви българското гражданство сега.А, де!Някой знае ли тел. на Валери Симеонов да го питам?
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BOKLUCI
63
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се връщат БСП,не щем диктатура и герберски терор,при БСП и ДПС беше 1000 пъти по-спокойно,по-свободно и вдигаха пенсии и заплати отвреме на време.
62
2
 
4
 
! Отговори
до ГЕРБ Активисти преди 5 години
Я, инструциите дойдоха.Така и така сте тука, та да ви рекна: Квито и да ги напишете, сямо вие ще си вервате. *** нищо - пишете си, не ми пречите.На всички хора - лека нощ, на ГЕРБ активисти - лека работа.Па и не се напъвайте толкоз , те и Старейшините Ви трябва да отвреме на време да спят (инак ибикновено дремат).
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наред с Дания в най бедната страна в ЕС България, дали ще си купиш хляб, аналгин, телевизор или кола ДДС то е едно и също, да ни е честито.
60
1
 
2
 
! Отговори
Е-е-е, а стига де преди 5 години
Крайно време е да се сложи една " тачанка " на балкона и .......................... наред ........" Всичките са маскари " - / Поклон пред написалия тия слова /.Даже са актуални в ПЪТИ ПОВЕЧЕ!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздравявам майките на нашите ръководители и най вече на гробарските майки
58
4
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Потрайте малко бе дрОгарЕ... - нали сте жеуезни... - всъщност няма да е никак малко...
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 11.11 ще си намажа една препечена филия със свинска мас и ще поръся с червен пипер. Така е, като си гледам прасе ми е широко около врата и не ме вълнува ДДС/МПС.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всенародния бунт ще дойде ли онова от Лъндън,или ще разчитате само на Йоло Денев и рошавата червенокоска,а бабата с метлата???НАРОДЕ,Клета България населена с милион кре/тени вгорчаващи живота на другите 6000000.
55
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ СЕ ОСМЕЛИ ДА РАЗБУТА ЕДРИТЕ СПОНСОРИ НА ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ И СКОКНАХА ДА СЕ ЕРЧАТ МАСОВО- ЧЕРВЕНАТА ШАЙКА ВОДИ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ БЕДНИЯ СИ НАРОД- АРГУМЕНТИ- 12 РИТНАТИ БАНКИ И 2014Г 13 ФАЛИРАНА ТАКАВА, 3000ЛВ 1 ДОЛАР И 2700ЛВ МИН ЗАПЛАТА, НАД 200%ИНФЛАЦИЯ, А 2005/2009Г -12.8%/НСИ/- ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ИСКА НАРОДА ДА ТЪНЕ В БЕДНОСТ ТАКА СЕ УПРАВЛЯВА ПО ЛЕСНО- БСП И КО СА В ИСТЕРИЯ- ХОДЯТ И ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ, АКТИВИРАНИ СА ВСИЧКИ ГЛАШАТАИ, КАКВО СА НИ ПРИГОТВИЛИ КАКВО ЩЕ ФАЛИР
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митинга НАРОДЕ на 11.11.ЩЕ БЪДЕ ПОКРАЙ ХРАМОВЕТЕ ОСОБЕНО ТИЯ С ИМЕНА"СВЕТИ МИНА".ДРОГАРИ ВИЕ НАЛИ СТЕ ПЪРВИ "ПРАВОСЛАВЦИ",какви са тия бунтове И ЗА КАКВО ДРОГАРИ,НА ВАС ПЕНСИИТЕ СА ВИ ПО-ВИСОКИ ОТ КРЪВНОТО,ТО ЗАТОВА НЕ ЗНАЕТЕ НА КОЙ СВЕТ СТЕ!!!ХАХАХАХА....Безсилие и нечовешка злоба,от девет дупки отрова рият да открият да отровят кладенците ПО ТРАДИЦИЯ както винаги е правела тая мракобесна антибългарска партия!!Имате късмет че аз не съм премиер,ГОЛЯМ КЪСМЕТ ИМАТЕ ДРОГАРИ затова виете.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една крава доказа колко е умствения капацитет на мазната филия от Банкя трябваще междунаросни протести за да разбере колко жалък негодник е.
52
2
 
1
 
! Отговори
к преди 5 години
До В сайта Всенароденне хапи тоягата а ръката която я държи !!!когато най-сетне ще разберете че трябва да се палят синагодите и банките а не парламентите !?
51
2
 
6
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
герб = БКП. Кой още ни управлява. Докажете, че е обратно. Доказано и от Татяна Дончева. Ако на 11 не сме на площада, значе семе о в ц е.
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тайните арести не за 48 часа - направете ги за по месец / през това време задържания ще си признае , че е убил Хитлер, Александър Македонски и Мечо Пух /. Вкарайте още 100 000 човека в държавната администрация , защото сега са много малко и не смогват . Направете им заплатите 5 000 лева / гарантирано ще гласуват за вас/.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАРОДЕ,ДА ЦИТИРАМ И ДРУГАРКАТА МИХАЙЛОВНА ОТ КРУШОВИЦА??"Е,КАКВО НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ТАКА ЦЯЛ МЕСЕЦ С НАКАЗАНИЯ ЗА ОТСЪСТВИЯ И КАКВО,НЕ ГИ ВЗИМАМЕ"Знаем бе другарко,КВО СА 200ЛВ,НА ДЕН,ТА ВИЕ СТЕ СВИКНАЛИ С 2000 ДЖОБПАРАСЪ САМО ЗА ЕДНА ЧАНТА,ТИ ПА!!НАРОДЕ,гледам каскетите пак пропускат да оценят неудобните коментари или да опонират ама като видят някой смел дрогар и се лепнат с плюсовете да си успокоят разтрепераните нервички,хахаха.Имате ли пеперуТки в стомахчето,а пък аз умирам да ви гавря!!
48
2
 
7
 
! Отговори
В сайта Всенароден преди 5 години
протест срещу безобразията в България е обявен Всенароден бунт на 11.11. (неделя)