На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то

БСП: Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им!
7 ное 2018 17:30,
98
На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то
Снимка: БТА

Мнозинството и червената опозиция влязоха в още един горещ спор по време на дебатите за поправките в данъчните закони и взаимно се обвиниха в демагогия и популизъм. Депутатите бистриха лъже ли социализмът и дали пенсиите на възрастните са по-ниски от кръвното им налягане, а от парламентарната трибуна се чу и стихотворение.

Този път повод за разгорещения дебат стана цената на хляба и лекарствата. От БСП предлагаха ДДС-то върху хляба да се намали до 5%, а това за лекарствата да бъде 9%. Управляващите обаче отхвърлиха предложението на левицата.

Още по темата

Мотивите на червените са, че трябва да има диференцирано ДДС за стоките от първа необходимост и изтъкнаха, че българите имат най-много разходи за храна. Те настояха и че в много страни от Европа ДДС-то върху храните и лекарствата е с по-ниска ставка.

"Ние сме първенци по ДДС. Във Франция за лекарства и храни е 5%. В Германия е 7%, в Белгия за лекарствата е 0%. 13 % е в Гърция. В Румъния е 0% за храните", даде пример соцдепутатът Филип Попов и добави, че Световната банка препоръчва ДДС-то за лекарствата да се намали до стойностите в Източна Европа.

В отговор проф. Станилов от "Обединени патриоти" обвини БСП в демагогия и припомни, че и "Атака" е имала подобно предложение преди години.

"През 2010 "Атака" предложи да има 0% ДДС и го отхвърлиха ГЕРБ и БСП. Това е демагогия! Да видите какво представлявате!", скочи проф. Станилов.

Колегата му Николай Александров пък посочи, че няма как да се приемат такива промени, тъй като ще са в разрез с европейското законодателство и това ще доведе до наказателни процедури срещу България. По думите му първо трябва да има дерогация и след това могат да се правят подобни промени.

Според Тома Биков от ГЕРБ пък няма никаква гаранция, че намаляването на ДДС-то ще доведе до по-ниски цени на хляба и лекарствата.

"Нямате никаква гаранция, че намаляването на ДДС ще намали цените на хляба и лекарствата. Ще се случи това - фармацевтичните компании да увеличат печалбата си. Защото ако цените останат същите, което е право на търговците, трябва да въведем регулация", каза той.

Биков добави и че бедните хора не ядат само хляб и по тази логика трябва да се намали ДДС-то на всички храни.

"Социализмът не винаги убива, но винаги лъже. Няма бедните да станат богати с намаляване на ДДС-то. Така само ще се стимулират едрите фармацевтични компании и производителите на хляб", заключи той.

Антон Кутев го репликира като цитира думи на Биков, който обещава, че ако бъде избран за депутат, ще инициира проверка на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. "Не знам дали социализмът лъже, но Биков лъже", отсече той.

В отговор пък Биков каза, че няма намерение да се "разкайва пред другарския съд на БСП".

"Това, че съм говорил глупости, не означава, че трябва да продължавам цял живот като вас. Вие говорите глупости 300 години и ще говорите глупости още 300 години", каза той.

Спас Гърневски пък обвини социалистите в демагогия и ги попита като говорят за пенсии, защо не казват, че "през 1989 г. са си преписали пенсионния фонд на народа".

В отговор пък червеният Славчо Велков каза: "Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им налягане!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
1
 
! Отговори
навсякъде преди 5 години
в нормалните държави ддс-то на лекарствата е около шест процента само в българия е 20
86
0
 
1
 
! Отговори
като преди 5 години
почнат тия готварските *** и поклоници на западно да се пренасят не само верджънолиото но и с храните,че да чудиш от къде са се пръкнали .
85
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
И ни занимават с вътрешно партийните си противоречия.Народът на БГ емигрира и загива, в следствие на сътвореното от ТЯХ Законодателство, а те са на друга планета.Онези-там в НС, чисто и просто се подиграват с нас, по най-циничният начин.Няма да забравя РОБОтодателят, който открито заплаши майките, че щял да изкара двасет хиляди РОБИ срещу тях.Представете си, какво се прави на изборите?за какъв контрол и политическа диктатура става въпрос, без значение от партийна принадлежност.Нямам думи
84
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Един Закон не са направили в полза на Народът! Парно - ЕС и ВАС - не!Застраховки, да не е на кола, а на шофьор. Етнически вот. Махане на мъртви души. Ел. правителство. Най-страшното е: че докато не се махнат "Нашите Хора" България загива от 16 г. без книжки.На ТЯХ не им взимат проби за алкохол, нямат и нарушения.Нашите хора отхвърлят ДЕСЕТО ВЕТО на президент "Закон за Държавна собственост" и ограбването на БГ. Няма Контрол на храната, пътища, здраве, сигурност - власт на охранители. Съдии
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 77Не обичам миришещия на гадно зехтин,разваля вкуса+мириса на ястията и продуктите,пфуууууууууй,гадно!Хеле пък като изтупат в някой ресторант,без да питат дали клиента харесва отвратителния му вкус и миризма,ужас!Обикновеното олио е 100 пъти за предпочитане пред зехтина,а има и други олиа от орехи и тем подобни,които не миришат на гадно.А тоя вериджън е най-гадно миришещия
82
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 5 години
Просто тия в парламента не могат да направят няколко последователни стъпки за решаването на даден проблем . Това се видя и с многогодишното изчакване за цената на еднодневната винетка за товарните автомобили ...........................
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81Извинете господине,аз уважавам по-възрастните от мен.Но все пак признайте че имаме скрита инфлация от порядъка на 40-% за период от няколко години.На мен не ми е добре от този факт
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти също си ми ясен,пишман "земеделецо" демагогията не ти е от силните страни!
79
0
 
0
 
! Отговори
До 89 преди 5 години
Така кажи бе ,ясен си щом удариш клишето със ,,скелетите" явно от кои си-И годините не са 30 а от 50та. Явно си невръстен.Диалога е безмислен!!!
78
0
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 5 години
Млади момко аз съм на 70 години и много добре знам какво купувам Не говорим за EU и Pomace Влез в който и да е гръцки магазин и виж и в същите разфасовки го има и в супермаркети-с различни цени. Има и само,, Върджин"но той е по кисел.Има си качествен внос от Гърция /или домашен от там/ така че за 50-60 години все съм налучкал вкуса.Ползвам го само суров. А пунта мара има няколко типични ,,изпробвани" марки.
77
1
 
1
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Това 30 годишно вадене на "скелети от гардероба"вече не върви, твърде елементарно Е.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биков, глупости няма как да спреш да говориш, защото източникът им не е годен да излъчи нищо друго! Късно ти е да поумнееш, но можеш поне да замълчиш!
75
3
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Бих ти отговорил но първо заради възраста ти и второ за каруцарският си език явно няма нищо да проумееш.Бих разговарял с възпитан човек ,Ти явно не си Не си мисли че всичко е било така като днес.........И Никола Петков си мислеше като теб и .........???
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Ама тоя екстра върджин дето ми го обясняваш е ментак и преди го продаваха за 7,8лв литъра.А сега е 12-15лева.Пише екстра върджин ама като прочетеш произход откъде пише -масла,забележи масла от ЕС .Тва не е екстра върджин.Екстра върджин е един сорт,един район една реколта студено пресован.Добрите производители се гордеят с него подобно на винарите и с удоволствие пишат къде са го правили и кога.Та такъв зехтин преди 4г беше 12 лв.Сега е 25.А този за който разправяш ти е пунта мара върджин.
73
7
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Зехтина си е 13-14лв и непрекъснато има промоции.Хайде стига измишльотини.Говоря за ,,Екстра въджин"Аман от дечурлига-пропагандатори.Ей деца ,ще плачете с кървави сълзи и ще хукнете по стъпките на батковците от началото на 90те,дойдат ли другарите да банкрутират за четвърти път държавата но ,,местата се заеха"и вече е трудно за мързеливият мигрант от Изтока Тогава вие ще обяснявате на по следващото поколение как не искате пак да ,,настъпвате мотиката"Вижте историята,питайте старите хора,мислете!
72
1
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 5 години
Какво си преживял ако не е тайна,а не с какво са ти пълнили к'ухата тиква?
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71То по вашата логика и тоалетната хартия е лукс.И прахът за пране.И хлябът.И млякото и сиренето.Дори и дъвките орбит са поскъпнали-само с 10%.
70
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Баси, ако бяха взели и Червената Златка в Биг брадър кво щеше да е яко
69
10
 
1
 
! Отговори
1948 преди 5 години
,,Да се връщат БСП не щем дикгатура". ти разбираш ли какво си написал бе пубере?Все едно си написал ,,Да се връща Хитлер не щем националсоциализъм"Явно си невръстен и не знаеш що е диктатура.Белене ,Ловеч и Московска 5 са ,,деца". на БКП/БСП/Не да се изкажеш така а,само да си го помислиш и осъмваш на Московска 5.От 90та до 94 над 2 милиона твои набори .излетяха от тукНа нас възрастните преживели този,,рай" няма какво да ни обяснявате и да си играете на т.р.о.ло.ве , ние сме го преживели деца
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зехтина е люкс ве оня.