България спечели в Страсбург за незаконните къщи в Гърмен

Две ромски фамилии съдеха страната за събаряне на домовете им
8 ное 2018 18:24, Анисия Иванова
25
България спечели в Страсбург за незаконните къщи в Гърмен
Архив: Булфото

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен, информира Министерството на правосъдието и припомня, че преди две седмици ЕСПЧ отхвърлил оплакванията на жалбоподателите по делото "Айдаров и други срещу България".

В жалбата се казва, че семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. "Кремиковци", община Гърмен.

Още по темата

Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска. През 2011 г. ДНСК констатира, че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им.

След отлагане на няколко пъти постройките са разрушени през септември 2015 г., след което е подадена жалбата към Страсбург.

Пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита.

Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение.

Съдът обаче приема, че жалбоподателите е следвало да подадат жалбата си пред ЕСПЧ още през 2011 г., и я отхвърля, тъй като е просрочена.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 4 месеца
Интересно кой е написал жалбите от името на шведите? Някой..бял със сигурност.Същите бели лекари,адвокати за 30сребърника им пишат телкове,подучват ги Други бели Мвр не смеят да ги пипнат,следващите бели в съда не ги осъждат...Значи проблемите ги създаваме белите ,сами на себе си,не да решим някой а..остават завинаги А други бели- деб(е--И)ли .чакат само избори.И ги коткат и ухажват.Повече шведи- по голям електорат
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако имаш законно построено жилище с всички документи и тръгнеш да се молиш на ВиК енерго да доидат да те свържат се почва една ум да ти зайде следват куп неща още до МЕЧТАНИЯ АКТ16-става въпрос за къща на село
18
0
 
16
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 месеца
Браво!!! Тук щяха и обезщетение да им дадат
17
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 месеца
"Къща та дори и барака не се строи за часове. Къде са били контролните органи? А да , на бюрата."
---
На местата са си, контролните органи.Я се опитай ти да построиш ти нещо , на чужда или общинска земя, и виж, какво ще се случи, на 3-тия ден. Друг е въпросът, че някой и м е наредил, да бездействат в тоя случай, както са бездействали и ВиК и Енергоразпределение, когато са връзвани към тях тези строежи. За етническите българи, за това са необходими поне 10-15 документа...
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До jjj 14
Ще си дигнеш барака, ама друг път - ти си българин, бе, да не си от "привилегированите"!
Чаках четири години и половина да си направя гараж в моя си двор, с 3 метра отстояние от съседите, а съседите цъкат и викат - е, връзкар, как се уреди, бе?
15
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
До 13
Няма такъв кодекс да не се вдига шум от 2 до 16 .
14
0
 
18
 
! Отговори
Я па я...! преди 4 месеца
Къща та дори и барака не се строи за часове. Къде са били контролните органи? А да , на бюрата.
13
0
 
23
 
! Отговори
jjj преди 4 месеца
Е сега отивам и ще си направя Барака в южния парк, ще си вържа ток нелегално (нема да плащам като тия и д и о т и Българите), вода също?? И когато дойдат и поискат от мен обяснение кой съм и какво правя там ще им кажа, че съм тук още от времето Хан Аспарух... А само ако посмеят да ми съборят къщето, да ми нарушат РАХАТА и правата ЛЕЛЕЛЛЛЕЛ ще ги съдя, ще викна продажните НПО-та и платените им дупедавци журналистите и те така... Живи и здрави да са Ромите, ние сме за биене не те!! А НИЕ!
12
9
 
1
 
! Отговори
питам преди 4 месеца
Багериста спазва ли,кодекса на труда,от 2 до 16 00ч. да не вдига шум
11
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
До Анонимен
Доста неща се промениха в Европа и Со.рос вече не влияе толкова много!
Впрочем,има много напълно законни начини за борба с *** и нейното ограничаване,но пишман-Патриотите не са направили НИЩО!Виж да бутат бабички по границата-еша си нямат!А просто можеха да внесат закон,забраняващ гласуването на живели над 25.г в чужбина бълг.граждани!Изселниците в Турция отпадат веднага!В Страсбург тоя закон ще мине,защото мина един английски за 13г. аналогична забрана!
10
0
 
15
 
! Отговори
Gorskio преди 4 месеца
8: Не брат, тогава щяха да гледат делото, сега се измъкват с процесуални уловки да не го правят...
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега загубилите делото да платят и разходите по него!!!
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи ако бяха подали жалбата през 2011 щеше да ни осъдят. Нищо че са заграбили земя и са построили незаконно бараките.
7
0
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Добра новина!Имало справедливост на този свят.Сега да живеят на квартира,или да си купят жилище и да си го изплащат цял живот както всички българи.Да живее Страсбург!
6
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи ЕСПЧ казва че делото е,загубено по давност а не поради факта че са се настанили незаконно на общинска земя! Бен ти и правата на. ..... малцинствата
5
0
 
36
 
! Отговори
я па тея преди 4 месеца
Тия едвам говорят български, но пишат в жалбата "непропорционална намеса в правото им на личен живот,...ползване на техните притежания, ...ефективно средство за защита" :)))) Даже и не разбират какво са написали сигурно :))) А тва за дискриминацията е такава стара песен....Тоя, дето им пише жалбите и лап,а яко кинти от чужбина, да се замисли малко и да почне нова песен, че тая се изтърка....Щото на българин разрушена незаконна къща не е дискриминация, а тук е??? Смешковци...
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че какви са Страсбург, че да ни съдят няма ли да ни бичуват или да ни разпънат на кръст като робите в Римската империя или се задоволяват само със финикийси знаци за да не заподозрем че сме роби на фашистите от Брюксел.
3
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 месеца
РАЗГЕЛЕ
2
0
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 месеца
Има ли изобщо нещо законно което тези да са направили трябва да се действа като в страните в централна Европа и закона да им се набие ако трябва и с тояги в главите.
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БХК ли им написа и пусна жалбата? Ясно е, че тези са неграмотни и нямат средствата да го направят сами.