България спечели в Страсбург за незаконните къщи в Гърмен

Две ромски фамилии съдеха страната за събаряне на домовете им
8 ное 2018 18:24, Анисия Иванова
25
България спечели в Страсбург за незаконните къщи в Гърмен
Архив: Булфото

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен, информира Министерството на правосъдието и припомня, че преди две седмици ЕСПЧ отхвърлил оплакванията на жалбоподателите по делото "Айдаров и други срещу България".

В жалбата се казва, че семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. "Кремиковци", община Гърмен.

Още по темата

Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска. През 2011 г. ДНСК констатира, че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им.

След отлагане на няколко пъти постройките са разрушени през септември 2015 г., след което е подадена жалбата към Страсбург.

Пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита.

Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение.

Съдът обаче приема, че жалбоподателите е следвало да подадат жалбата си пред ЕСПЧ още през 2011 г., и я отхвърля, тъй като е просрочена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Интересно кой е написал жалбите от името на шведите? Някой..бял със сигурност.Същите бели лекари,адвокати за 30сребърника им пишат телкове,подучват ги Други бели Мвр не смеят да ги пипнат,следващите бели в съда не ги осъждат...Значи проблемите ги създаваме белите ,сами на себе си,не да решим някой а..остават завинаги А други бели- ***(е--И)ли .чакат само избори.И ги коткат и ухажват.Повече шведи- по голям електорат
18
2
 
16
 
! Отговори
Бай Шиле преди 5 години
Браво!!! Тук щяха и обезщетение да им дадат
17
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Къща та дори и барака не се строи за часове. Къде са били контролните органи? А да , на бюрата."---На местата са си, контролните органи.Я се опитай ти да построиш ти нещо , на чужда или общинска земя, и виж, какво ще се случи, на 3-тия ден. Друг е въпросът, че някой и м е наредил, да бездействат в тоя случай, както са бездействали и ВиК и Енергоразпределение, когато са връзвани към тях тези строежи. За етническите българи, за това са необходими поне 10-15 документа...
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До jjj 14Ще си дигнеш барака, ама друг път - ти си българин, бе, да не си от "привилегированите"!Чаках четири години и половина да си направя гараж в моя си двор, с 3 метра отстояние от съседите, а съседите цъкат и викат - е, връзкар, как се уреди, бе?
15
4
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До 13 Няма такъв кодекс да не се вдига шум от 2 до 16 .
14
2
 
18
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Къща та дори и барака не се строи за часове. Къде са били контролните органи? А да , на бюрата.
13
2
 
23
 
! Отговори
jjj преди 5 години
Е сега отивам и ще си направя Барака в южния парк, ще си вържа ток нелегално (нема да плащам като тия *** и Българите), вода също?? И когато дойдат и поискат от мен обяснение кой съм и какво правя там ще им кажа, че съм тук още от времето Хан Аспарух... А само ако посмеят да ми съборят къщето, да ми нарушат РАХАТА и правата ЛЕЛЕЛЛЛЕЛ ще ги съдя, ще викна продажните НПО-та и платените им дупедавци журналистите и те така... Живи и здрави да са Ромите, ние сме за биене не те!! А НИЕ!
12
11
 
1
 
! Отговори
питам преди 5 години
Багериста спазва ли,кодекса на труда,от 2 до 16 00ч. да не вдига шум
11
2
 
15
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До АнонименДоста неща се промениха в Европа и Со.рос вече не влияе толкова много!Впрочем,има много напълно законни начини за борба с *** и нейното ограничаване,но пишман-Патриотите не са направили НИЩО!Виж да бутат бабички по границата-еша си нямат!А просто можеха да внесат закон,забраняващ гласуването на живели над 25.г в чужбина бълг.граждани!Изселниците в Турция отпадат веднага!В Страсбург тоя закон ще мине,защото мина един английски за 13г. аналогична забрана!
10
2
 
15
 
! Отговори
Gorskio преди 5 години
8: Не брат, тогава щяха да гледат делото, сега се измъкват с процесуални уловки да не го правят...
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега загубилите делото да платят и разходите по него!!!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако бяха подали жалбата през 2011 щеше да ни осъдят. Нищо че са заграбили земя и са построили незаконно бараките.
7
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Добра новина!Имало справедливост на този свят.Сега да живеят на квартира,или да си купят жилище и да си го изплащат цял живот както всички българи.Да живее Страсбург!
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ЕСПЧ казва че делото е,загубено по давност а не поради факта че са се настанили незаконно на общинска земя! Бен ти и правата на. ..... малцинствата
5
2
 
36
 
! Отговори
я па тея преди 5 години
Тия едвам говорят български, но пишат в жалбата "непропорционална намеса в правото им на личен живот,...ползване на техните притежания, ...ефективно средство за защита" :)))) Даже и не разбират какво са написали сигурно :))) А тва за дискриминацията е такава стара песен....Тоя, дето им пише жалбите и лап,а яко кинти от чужбина, да се замисли малко и да почне нова песен, че тая се изтърка....Щото на българин разрушена незаконна къща не е дискриминация, а тук е??? Смешковци...
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какви са Страсбург, че да ни съдят няма ли да ни бичуват или да ни разпънат на кръст като робите в Римската империя или се задоволяват само със финикийси знаци за да не заподозрем че сме роби на фашистите от Брюксел.
3
2
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
РАЗГЕЛЕ
2
2
 
25
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Има ли изобщо нещо законно което тези да са направили трябва да се действа като в страните в централна Европа и закона да им се набие ако трябва и с тояги в главите.
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК ли им написа и пусна жалбата? Ясно е, че тези са неграмотни и нямат средствата да го направят сами.