Министър Димов: Чист въздух само с консенсус!?

ЕК отново предупреди страната ни за качеството на въздуха
8 ное 2018 19:26, Анисия Иванова
9
Министър Димов: Чист въздух само с консенсус!?
Архив: Булфото

"За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни мерки. Конкретни резултати могат да бъдат постигнати само със съвместни действия на всички институции на национално и местно ниво".

Това е казал министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод полученото днес официално уведомително писмо от Европейската комисия, с което призовава България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Още по темата

Съдът е установил, че България е нарушила задълженията си съгласно Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици /ФПЧ10/ в атмосферния въздух.

По думите на министър Димов общините са тези, които имат задължението за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух, но голяма част от тях все още не припознават този проблем.

"От ключово значение е той да се припознае и като национален и в решаването му да бъдат въвлечени всички отговорни институции с ясното съзнание, че без съвместни, последователни и съгласувани усилия няма да успеем да се справим", е призовал министърът.

От МОСВ припомнят, че за България изискването за постигане на нормите е било поставено още с приемането на страната като пълноправен член на ЕС през 2007 г.

През 2010 г. страната ни е била първата, срещу която Европейската комисия започва наказателна процедура. На 5 април 2017 г. Съдът на ЕС е постановил решение срещу България за неспазване на нормите за ФПЧ10.

С полученото днес официално уведомително писмо ЕК придвижва процедурата срещу България на следващ етап, като все още не се пристъпва към налагане на финансови санкции срещу страната ни.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕНО ДИМОВ БЕШЕ ДЯСНАТА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВ, А СЕГА Е МИНИСТЪР В ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ.
ЗНАЧИ Е ВЯРНО, ЧЕ ИМА ТАЙНА КОАЛИЦИЯ НА ДСБ (ИВАН КОСТОВ) и бойко борисов
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой никога няма да ви каже, че целта е прибирането на вашите пари. Винаги ще твърдят, че работят в името на нещо много важно и полезно за вас - чистия въздух, вашата сигурност, вашето здраве, вашето благополучие, справедливостта и какви ли не други "прекрасни" каузи, защитавани от благородни и чисти подбуди. Само че каквото и да ви говорят, става дума за пари - ако не сте наивни винаги ще помните това.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я направо си кажете какъв данък ще въведете допълнително в името на чистия въздух. В края на краищата хората като дишат, издишват въглероден двуокис и е редно да плащат данък затова, че дишат.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако вдигнете още малко тока и такава мъгла ще настане че на метър няма да се вижда. Стотици хиляди се грееха на ток. Но поради ниските цени на тока преминаха на дърва и въглища. Докога ще се правите на умрели шарани и не невиждате че царя е гол по пала.марка. Как ще има чист въздух когато народа е върнат в каменната ера. Щом аз преминах на въглища който през целият си съзнателен 60 годишен живот се отоплявах само на ток какво остава за останалите. Извади си главата от за..дника и виж мизерията.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейската комисия не се хваща на номера с имитация на грижа за чистотата на въздуха, който герберастите правят, слагайки на прицел колите, които са доста малък замърсител. Всеки в България, а и не само в България знае, че замърсяане с ФПЧ10 и ФПЧ2.5 има само през зимата заради отоплението на твърдо гориво. Общините са с вързани ръце по този въпрос - те не мога да забраят горенето на гуми в гетата, както и използването на дърва и въглища за отопление. Министъра на ГЕРБ се опитва да прехвърли
4
1
 
6
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 месеца
Димов сериозно ли? Я да видим сега на твоя въпрос коя партия е против чистия въздух!?!?!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вместо да си подаде оставката ръси глупости. Типичен гербeраст.
2
1
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 месеца
От къде са тези ФПЧ 10 след като у нас вече нищо не работи само не ми разказвайте приказки, че автомобилите са причината . Не е лошо това посмешище Нено да го обясни, но не да го поканят само него в някоя медия и да ръси празни приказки, а да има и кой да го затапи докато се упражнява в празнодумие.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ми таз ек толкова ли не може да изчака да платим новите данъци за колите?! въздуха моментално ще се изчисти!