НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход

Според агенцията така намалява риска от укриване на реалната зплата
8 ное 2018 18:15,
78
НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход
Снимка: Pexels.com

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак сега ли се сетихте НАП? А да работиш 42г. в сферата на туризма и да се пенсионираш със 185лв.,,,,за това кога ще се сетите? Как всички ги осигуряват 5 месеца на минималната заплата,,,,ей за това се сетите!
71
1
 
7
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 5 години
Кой кавквото ще да говори, става въпрос за ЕДНИ "лесни" пари дето ще ги гушнат мобилните оператори. Това ще е единствения ефект от тези есемеси
70
2
 
27
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 69Когато всички плащания от страна на данъкоплатеца, станат в ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ (които да са наследяеми), тогава може да седнем да говорим за плащане от наша страна! Сега даваш едни пари, които потъват в една яма и накрая ти казват пари за теб няма, ама за *** с нулев принос за обществото има, нали? Единствения вариант хората да започнат да се осигуряват на реалните си доходи е, ако всички плащания от страна на държавата станат само за данъкоплатци и да виждаме смисъл от данъците си!
69
0
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 69Като добавен бонус личната няма да му дава направление за каквото и да е, защото родителите му могат да си плащат. И като се добави и факта, че няма да има право на стипендия за успех в училище защото тя се взима първо от тези с нисък доход и добър успех и тогава ако евентуално (което никога не се случва) има останали пари се дава на децата с добър успех и родители с високи доходи. Така, че докато държавата ми казва на мен, жена ми и детето ми - ***, аз ще и отвръщам подобаващо!
68
1
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 69Ако се осигурявам на реалните си доходи:1. Държавата ще каже на детето ми, че то неможе да взима детски (не, че съм за жалките 40 лева, но след като плащам данъци, то трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имам достъп до всичко в държавата), защото видиш ли то е по нисше от разни *** ***. Освен това понеже родителите му имат големи доходи като стане студент, то няма да има право на общежитие, а напълно възможно и да неможе да е държавна поръчка в университет!
67
0
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 69Малко трудно, защото се самоусигурявам. Така или иначе от малък съм възпитан, да не разчитам за нищо на държавата. *** си ти държавни заплатополучателю. Освен това дори и да се осигурявам на реалния си доход, хората в Англия го сметнаха - след набор 77 никои няма да взима пенсия защото няма да има достатъчно работещо (а е напълно възможно и по рано)! Отново ти казвам - като не виждам смисъл да плащам, защо да го правя? Какво е направила държавата за мен, че да и давам аз?
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Реалните осигуровки не ги плащаш ти, а трябва да ги плати работодателят ти.Обаче той те вижда, че си *** залухан и решава да си ги спести и със спестените пари си купува джипче. А ти след 20-30-40 години като излезнеш в пенсия ще викаш "Ама защо ми е толкова малка пенсията, със 150 лева мога ли да живея?!"... И пак няма да ти идва на ум, че това е защото не са ти внасяни реалните осигуровки.
65
3
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ами простотията с това - и мъжа и жената да плащат за отпуска при раждане на дете (майчинство или бащинство), но само единия да има право да го ползва! Е тогава къде отиват останалите пари? А дублираните данъци? А това, че ако напуснеш работа и започнеш на друго място, на по ниска заплата и след 2 години - дори и да не си излизал болничен-вече внесеното до момента потъва в джоба ***, а ти пиеш една студена вода?Къде отиват тия пари?И как точно това ме стимулира да плащам реални осигуровки?
64
0
 
17
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И последно:Докато в нашата скапана държава - колкото повече данъци плащаш, толкова по малко права имаш нещата ще си стоят така и ще се влошават! Как точно НАП стимулира едно младо семейство да се осигурява на реалния си доход след като ако и двамата взимат по 800 лева, при първо дете нямат право на детски? А в същото време *** с 0 стотинки платен данък взимат стотици, хиляди в помощи и социални плащания? Как може един младеж с 600 лева заплата да се води заможен в очите на държавата?
63
2
 
9
 
! Отговори
Аз съм бе - 2 преди 5 години
Да си спомним тогава какви Фатки се правеха с курса на валутата. Как стартира тогава великото ограбване, наречено "приватизация". Та иде реч, че каквото и да се прави всичко е предначертано - планът ран-ът. Просто казано системата е престъпно порочна и трябва да бъде сменена, а виновните да си понесът съответното наказание.
62
0
 
20
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
НАП като са заревали за пари да влязат в махалите на любимия си електорат и да започнат проверка - как социално слаби имат по 10 кила злато и последни модели Мерцедес, БМВ и Ауди? Колко доходи крият те? Да си вземат първо парите от *** и тогава да реват за още! Кога ще видим данъчна ревизия на тлъстите *** които се множат като вируси?
61
0
 
18
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ами електронно правителство? Поне на ниво африканска държава да е! Да се съкратят поне 60% от държавните тлъстаци които и без това нищо не правят!!! Не искаме да изхранваме безполезни, никому непотребни държавни *** които като се издънят, не носят вина, а пак ние плащаме чрез данъците си за техните простотии неземни!!!Всяка стотинка платен данък е бич божи за България!!! Всяка стотинка скрита и неплатена е глътка свеж въздух за народа!!!
60
0
 
19
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Държавата първо да си структурира разходите, да намали данъците, да видим, че има смисъл да плащаме данъци и тогава да реве, ако не се плаща!Какво ми дреме на мен, че като си крия данъците няколко *** остават без помощи? Или, че не им стигат парите да назначат още 3000 държавни ***?Пенсия на родителите ми ще кажете - еми така или иначе те още работят, а на техните родители помагаме всички защото пенсията им е подигравателно ниска!ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ В НОИ И НЗОК!!! Тогава ще плащаме!
59
1
 
9
 
! Отговори
Аз съм бе преди 5 години
Я всеки да си направи аритметиката : Ако всеки месец отделяш по 400лв, за40 г. трудов стаж колко пари са това? Но има едно "но" -- средно на всеки 10г. има инфлация, която според мен е планирана.По този начин "законно" се ограбват спестяванията на хората. Банките са също узаконено средство за ограбване спестяванията на хората, защото който има средства е независим и неманиполируем. Да си спомним лукановата зима и как М***въра дойде на власт, служебното правителство на софиянски.
58
0
 
16
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
НАП като искат пари първо да оправят това за което плащаме и тогава да искат още! Хората взимат в плик защото знаят, че всяка стотинка данък която плащат е най малоумния начин по които може да харчиш пари, насреща няма нищо!Пенсия няма да има за никой след набор 77!Здраве - плащаш като поп!Образование = частни уроци!МВР - башибозука не работи за народа, а за крадците!Всички данъци отиват за развъждане на *** и назначаване на родата на дупедатите на заплатополучателски местенца!!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Ника преди 5 години
До 21Нали ни си мислиш,че тази практика не се знае? Въпросът е кого обслужва тя.А отговорът е ясен.
56
6
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
НАП не е виновен,а некоректните работодатели !!!! Няма да има кой да работи,защото много прецакват работниците ! Българите бягат от България,а тях никой не ще ги замени !!!
55
8
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
НАП не е виновен,а некоректните работодатели !!!! Няма да има кой да работи,защото много прецакват работниците ! Българите бягат от България,а тях никой не ще ги замени !!!
54
7
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Работодателите продължават да лъжат работниците си , като ги осигуряват на минималната заплата и част от парите им ги дават в плик . Няма проверки достатъчно от Инспекцията по труда ! Това става предимно в заведения,ресторанти.Работи се по 12 часа,по един ден почивка.С една дума робски труд.
53
1
 
30
 
! Отговори
Ирония преди 5 години
Осигурителни вноски 350, ДДФЛ 440, От работодареля още 490, Още една камара данъци... И какво? Отглеждам си една барака ***, баба и дедо, и две плешиви лели на бюро, а аз нищо няма да видя от всичко това и ще се чувствам мачкан от простаците по улицата и мафията в кабинета...НАП ЛИ? Да бе... След билета за самолета, съвсем нищо няма да видят от мен!