НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход

Според агенцията така намалява риска от укриване на реалната зплата
8 ное 2018 18:15,
78
НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход
Снимка: Pexels.com

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Явно вече иде време за класовата борба. Лошото е че там покрай сухото гори и суровото.
51
1
 
39
 
! Отговори
бай х преди 5 години
когато се пенсионирате един ден /ако е рекъл господ/ ще видите колко сте прецакани като сте били честни и сте внасяли редовно цял живот вноски .... за да има какво да крадат чиновниците
50
2
 
18
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До 50:В момента за жалост не даваме за тях пари,а социални за ,,РОМИТЕ,, и тяхните недоразумения
49
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен всички данъци са незаконни! Не получавам нищо в замяна и спонсорирам търтеите в държавата с моя труд. Да се въведе система при която всеки плаща каквото ползва!
48
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като не плащате, кой ще дава пенсии на майките и бащите ви?
47
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плащайте данъци.Свалете правителството.Обесете ги пред парламента.Това е рецептата да се оправи държавата.
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До seira 43Ще конфискуваш на Кирчо голят чeп!!!Комунизъм не щеш ли??А да те опъне Нарцис с 20см патерица?!Я марш при говeдaта в обора!
45
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Изходът е само един...Терминал 2
44
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма лъжа е този калкулатор. Не може да загубите нещо, което на притежавате. Ще загубят един м***нгал, един политик и двама пенсионери, но не и работещия. Работещият има само една "честна дума" на шепа продажници.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MebПовечето хора и без това плащат и като ходят на лекар и за учители .
42
14
 
10
 
! Отговори
seira преди 5 години
А КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ВИ ОСИГУРЯВАТ НА 1 100 ЛВ., А В КРАЯ НА МЕСЕЦА ПОЛУЧАВАТЕ 400 ЛВ.?!ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН:ВСИЧКИ ПЛАЩАНИЯ (ПРИХОДИ И РАЗХОДИ) - ПО ОФИЦИАЛЕН ПЪТ!РАЗЛИКА В СТОЙНОСТТА НА ДОКАЗАНИ ПРИХОДИ И РАЗХОДИ (ИМУЩЕСТВО) НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 000 ЛВ.!!!ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО: ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА!ТОТАЛНА КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВО, ПРИДОБИТО ПО НЕЗАКОНЕН ПЪТ!!! ПО ДРУГ НАЧИН ОПРАВИЯ НЯМА!!!
41
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще спечелят . Работодателят смята така . За работника мога да дам общо 1300 лева . Ако го усигурявам на реална заплата той ще взима 800 лева . Останалите отиват в държавата и лапачите на държавна служба и социално слабите . По добре да дам на работника 1000 лева да го осигурявам на 500 лева . Работника ще вземе повече , аз ще платя същото . За пенсия в тази държава и без това скоро няма да има и за държавните служители . :)
40
0
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
НАП първо да провери фирмите и егнтата получили Евро средства по програми. Колко са получили, колко плащат печалба, заплати, осигуровки. Другото е прах в очите на хората. Щото няма как да се меси НАП в малките фирми, дето половината са сол ***, другата половина - пред пенсия или с други проблеми. Ама и НАП май се облажват с Евро средства. За това ме вуреи работата. Това се казва Институционална Корупция.
39
2
 
28
 
! Отговори
КАЗАХ АЗ преди 5 години
НАП ДА ГО ДУ....НЕ СИ ДАДОХТЕ СМЕТКА,ЧЕ ЗА ПЕНСИИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ,НЯМА КОИ ДА РАБОТИ.
38
20
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Работниците сами са си виновни, че се съгласяват да работят за такива фирми дето укриват брутните им заплати пред НАП и не плащат пълни данъци и осигуровки. Не е виновен този, който предлага такава работа, виновен е този, който му се връзва. За щастие такива фирми са малко. Големите фирми са прозрачни. Затова, ако искате да ви се отчита цялата брутна заплата пред НАП, работете само за големи и престижни фирми с име, а не бай ***, решили да спестят от осигуровки и данъци.
37
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЩом има кой да работи за такива, няма проблем да си съществуват.
36
15
 
6
 
! Отговори
Meb преди 5 години
Като гледам никой не иска да плаща, ама всучки искат на другите, дето не са те да им е по-висок данъка. Всички искат качествено здравеопазване, ама тия 8% са им много. Предлагам да не се плащат данъци и осигуровки изобщо и всичко да е в частни ръце. Искаш да идеш с колата някъде, плащаш си за всяка улица. Искаш на лекар - плащаш. Искаш на училище - плащаш. Те така да ви е евтинко.
35
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви внасят ромбовете. Чакам с нетърпение мига когато те ще издържат държавните хрантутници. Кой от кой по-мързелив и крадлив. Голям цирк ще е.
34
0
 
28
 
! Отговори
овн преди 5 години
Дааа, винаги коментарите са по-интересно от статията. Всички ги прочетох и да Ви кажа: ясно се вижда как са настроени хората. :)
33
34
 
11
 
! Отговори
Men преди 5 години
Трябва да има затвор за всеки 10лв,които не се декларират. Бълагаринът мрънка, че няма пари, а същевременно всички хотели пълни, всеки кара кола, вепер на заведение не можеш да излезеш - всичко претъпкано. А БСП искат да дигнат данъка сано за тези, които се осигуряват на реалните си доходи. Нап да даде 50% от неплатениге данъци на всеки, който издаде човек, който лъже за доходите си, а за другият или затвор или да изплати всичко по 4