НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход

Според агенцията така намалява риска от укриване на реалната зплата
8 ное 2018 18:15,
78
НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход
Снимка: Pexels.com

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
56
 
! Отговори
Винкело преди 5 години
250лв всички осигуровки на месец - за година 3000лв за държавата!За пенсия искат 40години стаж - по 3хил. на година вземат от мен - е това са едни 120хил. одрани от моята кожа!После колко трябва да живея за да ми върнат тези пари под формата на пенсия от 400лв!?Ай сиктир!Щото ако съм си ги спестил тези 120хиляди и ги имам на 68години хич не са ми нужни трохите дето измамниците ще ми изплащат като пенсия!Нека да им плащат *** и асановците след година осигуровките и пенсиите!
31
3
 
39
 
! Отговори
ined преди 5 години
По-добре да изчислят колко би спечелил за 30 години ако изобщо не плаща за пробитата кофа НЗОК и за пенсии дето я ги доживее я не.
30
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали разследваха и съдиха публичният им изпълнител за конфликт на интереси и кво...НАП - МАФИЯ!!!!!Там са най- големите *** и душмани! Ликвидаторите на частния бизнес и работещите българи!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиВъобще не е фалирала! Познавам собственик на такава фирма с почти 30 годишна история.Работниците се осигуряват на минимална,получават в плик по 20-30 кинта отгоре,а собственика и жена му мат имоти в България и Гърция,карат последени модели мерцедеси и не се спират в България. Фирмата е в сферата на услугите и работниците са доста тъпички,но фактът си е факт!
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП е най- големия крадец и обирджия-*** структура!Вземат домовете на хората, а съдът узаконява кражбите на НАП, особено в Бургаския регион!Костадинка, съдийченца-бургазлиски мазни - в едно гърне *** и серят и сума народ остана без напълно законно купени жилища!
27
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задължаване на всички юридически лица да изплащат заплатите единствено по банков път! Тегленето на суми над 10 000 да става срещу задължение,за последващ отчет за какво са похарчени или вложени!
26
21
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Аз не работя с такива фирми, да си намерят пенсионери да им работят без осигуровки. Щом една фирма няма пари за осигуровки и данъци върху реална заплата, то тя е фалирала. Който иска, нека работи за такива. Аз винаги питам на интервюто за работа върху каква заплата ще ме осигуряват и така подписвам трудов договор.
25
2
 
50
 
! Отговори
ПРАХ преди 5 години
Защо парите, които вземат от моята заплата под формата на удръжки да отиват за издръжка на раздутата администрация и безкрайните МВР отдели. Защо с моите осигуровки да се издържат престъпници по затворите и също толкова големи престъпници надзирателите. Ми, не ща!Ще си ги сложа в буркани, ако трябва. Мои са си и си ги искам в плик. ДА!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама разбира се.На Боцко пари му трябват.Я колко магистралки има за правене.А там 50% са за Боцко 40те разбойника. (за Боцко 45% а останалите да си ги разпределят както искат само на следващите избори да гласуват пак за ГРОБ)
23
3
 
35
 
! Отговори
Палиативни мерки преди 5 години
Хубава работа, ама българска. Проблемът е , че всички знаем, че тези пари на солидарния принцип отиват за сегашните пенсионери. Т.е. удържат ни ги, но не са за нас, а никой не гарантира, че ще получаваш пенсия, когато станеш на 70г ( ако ги доживееш ) , защото тогава, кой ще работи на солидарен принцип ? Ромите ли ? Ако искат събираемост, държавните органи да помислят за персонални сметки поне за здравните осигуровки и увеличение на втория стълб , за сметка на първият !
22
2
 
41
 
! Отговори
порожан преди 5 години
ще си сложа главата на дръвника ако до 30 г има нещо като пенсия в Бг
21
7
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Мога да изброя фирмите, които декларират минимална заплата на работниците си, а им дават много повече от минимална заплата в пликче. Едни от тях са: Металпласт инжинеринг ЕООД, Аквасервиз ЕООД. Всичките заведения за бързо хранене отчитат минимални заплати пред НАП, а дават в пликче останалата част от заплатата. Минималната заплата си я получаваш по банков път, а останалите парички си ги получаваш в пликче и не се отчитат пред НАП. От 30 интервюта за работа, 10 фирми ощетяват държавата.
20
0
 
29
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Да почнат от фирмите на Домус Ага и другите робовладелци от Крибм които искат да махат майчинството!
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без закон за фалита на физическо лице, борбата на нап със залатите в плик е безмислена и обречена на провал.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези действия на НАП ми изглеждат малко, като прах в очите на обществото ! Фирмите, които не осигуряват на реален доход често са с огромни каси и НАП много добре знае кои са тези фирми и има всички необходими правомощия да ги санкционира,а не да кара гражданите да вършат тяхната работа !
17
0
 
12
 
! Отговори
ал куропаткин преди 5 години
Aз като самоосигуряващ се да чакам ли емайл
16
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е. Човек с четирицифрени удръжки съм- работя в международна компания. Паралелно имам бизнес и плащам заплати на 10 човека. Никога не ми е минавало през ум да давам пари под масата- това е гнусно и обидно. Ама бай *** обича дребната далавера- харесва му да лапне 100лв. отгоре на заплатката (90% от заплатите в плик за за нулев интелектуален труд). Не става едни да плащаме наглостта на други. Дребен тарикат е ***, а реве, че в Парламента крадяли. Той същият тарикат и наглец...
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли НАП да изнесат инфо в кои сектори се дават пари в плик в повече?
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НАП защо не се поинтересува от какви сметки се теглят тези пари, за да се дадат в плик? Регистрират се фиктивни фирми фантоми, местят се пари между тях, и после някой държи в кутии за обувки 10 милиона.
13
1
 
11
 
! Отговори
u преди 5 години
С нетърпение чакам имейл с осигурителния си ходо,най-малкото за да разбера какво е това...