НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход

Според агенцията така намалява риска от укриване на реалната зплата
8 ное 2018 18:15, Боряна Павлова
78
НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход
Снимка: Pexels.com

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
56
 
! Отговори
Винкело преди 6 месеца
250лв всички осигуровки на месец - за година 3000лв за държавата!За пенсия искат 40години стаж - по 3хил. на година вземат от мен - е това са едни 120хил. одрани от моята кожа!После колко трябва да живея за да ми върнат тези пари под формата на пенсия от 400лв!?Ай сиктир!Щото ако съм си ги спестил тези 120хиляди и ги имам на 68години хич не са ми нужни трохите дето измамниците ще ми изплащат като пенсия!Нека да им плащат *** и асановците след година осигуровките и пенсиите!
32
3
 
39
 
! Отговори
ined преди 6 месеца
По-добре да изчислят колко би спечелил за 30 години ако изобщо не плаща за пробитата кофа НЗОК и за пенсии дето я ги доживее я не.
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали разследваха и съдиха публичният им изпълнител за конфликт на интереси и кво...
НАП - МАФИЯ!!!!!
Там са най- големите мръсници и душмани! Ликвидаторите на частния бизнес и работещите българи!
30
4
 
54
 
! Отговори
пътник преди 6 месеца
Някой може ли да напише поне една разумна причина да се декларира пълна заплата, за да дирибействат 700000 минцифайки, 400 000 администрация, 1 000 000 марсианци и незнайно колко още партийни маймуни на държавна хранилка и разните там групировки навързани като свински черва. А и след 30 г кой ще генерира кинтите за моята пенсия, марсианците ли?
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Боби
Въобще не е фалирала! Познавам собственик на такава фирма с почти 30 годишна история.Работниците се осигуряват на минимална,получават в плик по 20-30 кинта отгоре,а собственика и жена му мат имоти в България и Гърция,карат последени модели мерцедеси и не се спират в България. Фирмата е в сферата на услугите и работниците са доста тъпички,но фактът си е факт!
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НАП е най- големия крадец и обирджия-помиярска структура!
Вземат домовете на хората, а съдът узаконява кражбите на НАП, особено в Бургаския регион!
Костадинка, съдийченца-бургазлиски мазни - в едно гърне пърдят и серят и сума народ остана без напълно законно купени жилища!
27
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Задължаване на всички юридически лица да изплащат заплатите единствено по банков път! Тегленето на суми над 10 000 да става срещу задължение,за последващ отчет за какво са похарчени или вложени!
26
20
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
Аз не работя с такива фирми, да си намерят пенсионери да им работят без осигуровки. Щом една фирма няма пари за осигуровки и данъци върху реална заплата, то тя е фалирала. Който иска, нека работи за такива. Аз винаги питам на интервюто за работа върху каква заплата ще ме осигуряват и така подписвам трудов договор.
25
2
 
49
 
! Отговори
ПРАХ преди 6 месеца
Защо парите, които вземат от моята заплата под формата на удръжки да отиват за издръжка на раздутата администрация и безкрайните МВР отдели. Защо с моите осигуровки да се издържат престъпници по затворите и също толкова големи престъпници надзирателите. Ми, не ща!Ще си ги сложа в буркани, ако трябва. Мои са си и си ги искам в плик. ДА!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама разбира се.
На Боцко пари му трябват.
Я колко магистралки има за правене.
А там 50% са за Боцко § 40те разбойника. (за Боцко 45% а останалите да си ги разпределят както искат само на следващите избори да гласуват пак за ГРОБ)
23
3
 
35
 
! Отговори
Палиативни мерки преди 6 месеца
Хубава работа, ама българска. Проблемът е , че всички знаем, че тези пари на солидарния принцип отиват за сегашните пенсионери. Т.е. удържат ни ги, но не са за нас, а никой не гарантира, че ще получаваш пенсия, когато станеш на 70г ( ако ги доживееш ) , защото тогава, кой ще работи на солидарен принцип ? Ромите ли ? Ако искат събираемост, държавните органи да помислят за персонални сметки поне за здравните осигуровки и увеличение на втория стълб , за сметка на първият !
22
2
 
40
 
! Отговори
порожан преди 6 месеца
ще си сложа главата на дръвника ако до 30 г има нещо като пенсия в Бг
21
7
 
20
 
! Отговори
Истукан преди 6 месеца
Мога да изброя фирмите, които декларират минимална заплата на работниците си, а им дават много повече от минимална заплата в пликче. Едни от тях са: „Металпласт инжинеринг“ ЕООД, “Аквасервиз“ ЕООД. Всичките заведения за бързо хранене отчитат минимални заплати пред НАП, а дават в пликче останалата част от заплатата. Минималната заплата си я получаваш по банков път, а останалите парички си ги получаваш в пликче и не се отчитат пред НАП. От 30 интервюта за работа, 10 фирми ощетяват държавата.
20
0
 
29
 
! Отговори
Православен преди 6 месеца
Да почнат от фирмите на Домус Ага и другите робовладелци от Крибм които искат да махат майчинството!
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Без закон за фалита на физическо лице, борбата на нап със залатите в плик е безмислена и обречена на провал.
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези действия на НАП ми изглеждат малко, като прах в очите на обществото ! Фирмите, които не осигуряват на реален доход често са с огромни каси и НАП много добре знае кои са тези фирми и има всички необходими правомощия да ги санкционира,а не да кара гражданите да вършат тяхната работа !
17
0
 
12
 
! Отговори
ал куропаткин преди 6 месеца
Aз като самоосигуряващ се да чакам ли емайл
16
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крайно време е. Човек с четирицифрени удръжки съм- работя в международна компания. Паралелно имам бизнес и плащам заплати на 10 човека. Никога не ми е минавало през ум да давам пари под масата- това е гнусно и обидно. Ама бай Ганя обича дребната далавера- харесва му да лапне 100лв. отгоре на заплатката (90% от заплатите в плик за за нулев интелектуален труд). Не става едни да плащаме наглостта на други. Дребен тарикат е Ганьо, а реве, че в Парламента крадяли. Той същият тарикат и наглец...
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може ли НАП да изнесат инфо в кои сектори се дават пари в плик в повече?
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А НАП защо не се поинтересува от какви сметки се теглят тези пари, за да се дадат в плик? Регистрират се фиктивни фирми фантоми, местят се пари между тях, и после някой държи в кутии за обувки 10 милиона.