НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход

Според агенцията така намалява риска от укриване на реалната зплата
8 ное 2018 18:15,
78
НАП на борба със заплатата в плик: Праща мейли с деклариран доход
Снимка: Pexels.com

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
43
 
! Отговори
бай х преди 5 години
40 години осигуровки /до 67 години / = 1 апартамент подарък на държавата защо ???
11
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какви точно ще са загубите? Ще взимат с 30 лв. по-висока пенсия, ако изобщо вземат ли? Аз като съм осигурена и всеки път, когато ми се наложи да отида на лекар си плащам, защото здравната каса не покривала изследванията. Всички са предупредени, че ако взимат болнични не са изгодни за фирмата и да си правят сметката. Плащаме водата, тока, медицинските грижи и тн. на всички знаем кои точно. Големите ползи!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7А не. Паричките ми, да са ми при мени...
9
3
 
69
 
! Отговори
работодател преди 5 години
НАП бърка! Реално ситуацията сега е така: Шефовете казват на работника- твоето място е примерно 1200лв всичко!Работника избира какво иска: или заплата 700 лв и 500 лв осигуровки или осигуровки 200 лв и 1000 лв на ръка!Всеки си преценява.Засега 99% от работниците избират да вземат парите те а не държавата.Защото ще бъдат окрадени гарантирано!
8
1
 
25
 
! Отговори
Ами преди 5 години
До АзАбсолютно! На въпрос 600 с СО + на ръка = 1000 или 1000 с СО но без на ръка = 800, познайте кой вариант избират 99% от работниците.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащането в плик може да се избегне като почне да се дава карта за фитнес, купони за пазаруване, билети за кино и театър и тн. Така се прави в белия свят.
6
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем,че след 30 години политиците ще откраднат и тези фондове и всичко ще е напразно.След 30год половината население на бг ще е от шумерско-индйски произход а те данъци не плащат.Е кви пари,кви 5 лева чакате?
5
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзИ след години ще протестират за висока пенсия.
4
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това със плика ми е странно в 21 век. Реално всеки работодател може да плати бонус към някой служител като приведе парите по сметка. Като основание за плащането може да е бонус за добре свършена работа.
3
1
 
93
 
! Отговори
man преди 5 години
А какво получавам срещу данъците си? Същите права като беззъб неграмотен ***. Плащам данък сгради, а около сградата е лещ, плащам 40% акциз в цената за бензина, пък въздуха мръсен, плащам данък за обществени училища, пък детето ходи на частни уроци, плащам здравни осигуровки, пък се осигурявам и към Доверие. Да продължавам ли?
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюя на вашта система глупава ... Нищо неа ви дам.
1
3
 
55
 
! Отговори
Аз преди 5 години
99% от получаващите заплати в плик им е ясно, че не са осигурени на всичко и са ок с това...