1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии

Партиите трябвало да имат легален източник на приходи
136
1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии
Снимка: архив "Булфото"

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви за запазването на партийните субсидии в размера, който политически сили получават и в момента.

Според него партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора или бизнеси, които имат възможност да ги използват за свои цели.

Още по темата

"Държавният бюджет определя размера на плащанията, не ми е известно да е променен законът за политическите партии, който да изисква друг механизъм за субсидии", коментира Горанов.

По закон партиите получават от бюджета по 11 лв. на спечелен глас по време на парламентарни избори, а от БСП искат средствата да бъдат намалени.

Червеният депутат Александър Симов обяви, че темата за субсидиите отново ще бъде поставена на дневен ред в БСП. Според него, ако парите за партиите не бъдат намалени, за пореден път се влиза в схемата "самозабравеният политически елит, който се прави, че съществува в някакъв сапунен мехур". Последно предложение на левицата беше политически сили да получават по 5 лв. на глас.

Тома Биков от ГЕРБ обаче смята, точно както и Горанов, че ако субсидиите на партиите се премахнат, те ще изпаднат в зависимости.

"Многократно сме казвали, че партиите имат нужда от субсидии и ще допълня, че не е въпросът дали да има, или да няма субсидии за партиите. Ако няма субсидии – партиите ще изпаднат в зависимост. Големият въпрос е как се изразходват субсидиите, защото те се дават за партийна дейност", коментира той.

Биков отсече, че начина по който ГЕРБ харчат парите e прозрачен. "Всеки може да провери ГЕРБ колко регионални семинари прави на регионалните структури, на Младежи ГЕРБ, на Жени ГЕРБ, на Старейшини ГЕРБ, за да се види седмица по седмица как се разходва тази субсидия и да питате и другите партии за какво дават субсидиите си", коментира още Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката алчност не познава граници.
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се нуждая от лесен достъп на приходи г-н Горанов. 6 лв. на ден ми е пенсията. За 40 год. стаж. Опитай те Вие да живеете с тях. Жела Ви приятен ден.
74
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансов министър на най-бедната държава в ЕС!!!!! Смях и позор! Какво работи тоя и за кого?
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една страна трябва да са високо платени, от друга в България всичко се преиначава и когато народът е беден някак си е гадно някой да тъне в лукс. Партиите трябва да го дават по-скромно и да има публичност на финансирането им.Не може държавата да субсидира партиите с толкова много пари. От друга страна трябва много по-голяма публичност, както писах. Тук е тъмна Индия, никой не знае откъде тези имат толкова много пари.С един мандат си оправят живота.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руските сайтове пише, че за всеки гласуван закон водачите на парламентарни групи взимат по $50000, а вече обикновените депутати взимат по-малко, но и те взимат пари. Законите са лобистки. Там поне се пише за това. Тук не се пише нищо, но е ясно, че и тук не са на една заплата и на тези държавни субсидии. Субсидията явно им е нещо сигурно, с нея те си правят семинари по луксозни хотели, оправят си живота.В политиката има най-много пари. Влезеш ли вътре и ако за теб гласуват поне 1 % вече си ти
71
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Горанов, ти си срам за института в Свищов. Кажи защо не се предприемат действия за индексиране на старите пенсии. Когато се пенсионирах цените на хранителните продукти бяха много по-ниски, хляба беше 50 ст., а сега е над левТи откъде падаш! Верно пенсиите не са големи, но наскоро имаше индиксация. Много ви е къса паметта - Станишев е срам за България! Исухли се по талъци в ЕП и затова, че той и и Ленчето са корумпирани, ще разследват нея.
70
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За виновните за бедността и мизерията у нас, без субсидии!
69
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И народа иска заплати над 2000 лв. за да имат нормален живот, но все казвате че няма пари. Щом няма за народа, няма да има и за вас. Повече от 1 лев субсидия е абсолютна наглост.
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sakiМагистър от Свищов, записва доктор в УНСС, но се проваля. Не успява да стане и милионер както се ядосва че негови приятели са станали милионери.
67
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия всичките нямат срам. Само се преструват, че са един срещу друг, и се карат по телевизията, и глупавия народ им вярва. Няма значение кой е на власт К..... е един и същ. Всичко е нагласено те си лапат, а ние си мизерстваме.
66
0
 
24
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Г-н Горанов, ти си срам за института в Свищов. Кажи защо не се предприемат действия за индексиране на старите пенсии. Когато се пенсионирах цените на хранителните продукти бяха много по-ниски, хляба беше 50 ст., а сега е над лев. Добре, че беше правителството на Станишев да ги индексира два пъти годишно с по 10 %, инак сега да сме умрели от глад защото двама човека живеем с една пенсия. Как оживяват хората с малки пенсии не знам. Ти може би не мислиш да стигаш до пенсия, все във властта.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великият Дянков и учител на Горанов казваше "пари само срещу реформи".
64
1
 
10
 
! Отговори
saki преди 5 години
Плевенски *** с образование от УНСС.
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой си ти, че да искаш бе не щеш ли и едно Бентли да ти купим или остров в Гърция я бързо изчезвай.
62
0
 
15
 
! Отговори
платено преди 5 години
Може с отделен партиен фонд към народно събрание и всеки избирател като пуска бюлетина, плаща и данък 4 х 11 = 44 лева данък за 4 години. Избирателите ако се откажат да гласуват, партиите ще останат без пари и затварят .
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе тоа министър на финансите се взе за Бог - решава на кого - колко , как, на кой да бръкне по-дълбоко в джоба...лоша работа.. не е справедлив - нас пита ли ни???...
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 62Държавата е най-големият работодател с 1 милиона на държавна издръжка.
59
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 години
Трябва да има пари за софри. Ромлянету искат кибапчета! А ГЕРБ без тях губи изборите... с многооооооо!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато хората поискат по-високи заплати тоя гърбел скъперник веднага го отхвърляАко трябва да сме акуратни, хората не трябва да искат заплати от него, а от работодателите. В негова власт са други неща, които, обаче, той не решава в полза на хората :)
57
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато хората поискат по-високи заплати тоя гърбел скъперник веднага го отхвърля, но сега веднага се намират пари от бюджета.