1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии

Партиите трябвало да имат легален източник на приходи
136
1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии
Снимка: архив "Булфото"

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви за запазването на партийните субсидии в размера, който политически сили получават и в момента.

Според него партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора или бизнеси, които имат възможност да ги използват за свои цели.

Още по темата

"Държавният бюджет определя размера на плащанията, не ми е известно да е променен законът за политическите партии, който да изисква друг механизъм за субсидии", коментира Горанов.

По закон партиите получават от бюджета по 11 лв. на спечелен глас по време на парламентарни избори, а от БСП искат средствата да бъдат намалени.

Червеният депутат Александър Симов обяви, че темата за субсидиите отново ще бъде поставена на дневен ред в БСП. Според него, ако парите за партиите не бъдат намалени, за пореден път се влиза в схемата "самозабравеният политически елит, който се прави, че съществува в някакъв сапунен мехур". Последно предложение на левицата беше политически сили да получават по 5 лв. на глас.

Тома Биков от ГЕРБ обаче смята, точно както и Горанов, че ако субсидиите на партиите се премахнат, те ще изпаднат в зависимости.

"Многократно сме казвали, че партиите имат нужда от субсидии и ще допълня, че не е въпросът дали да има, или да няма субсидии за партиите. Ако няма субсидии – партиите ще изпаднат в зависимост. Големият въпрос е как се изразходват субсидиите, защото те се дават за партийна дейност", коментира той.

Биков отсече, че начина по който ГЕРБ харчат парите e прозрачен. "Всеки може да провери ГЕРБ колко регионални семинари прави на регионалните структури, на Младежи ГЕРБ, на Жени ГЕРБ, на Старейшини ГЕРБ, за да се види седмица по седмица как се разходва тази субсидия и да питате и другите партии за какво дават субсидиите си", коментира още Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Упс преди 5 години
Процедурно предложение!0,11лв. на глас,. Или десятък от мин. Заплата? Кой ще си размърда за,ника за толкова?
115
0
 
10
 
! Отговори
Мопс преди 5 години
Подмолно и тъпо твърдение!Че те повечето партии и без това се финансират задкулистно от групировки или фигури които да лобират за интересите им.Голямата субсидия от 11 лв трябва на победителите в изборите за да си възстановят огромните разходи по купени гласове,раздадени кебапчета,чалга-концерти,кьорсофри на ромски тартори-всички нечестни средства с които ще спечелят.За тях лобира и Владко.
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измислили са механизъм да направят незадължителен всеки референдум и това наричат демокрация. Това, което се случва в България, през прехода не е демокрация, а подигравка с демокрацията - от всичко, което характеризира демокрацията, получихме единствено възможността да говорим каквото си искаме - и като се замисля сме го получили повече като отдушник за напрежението, отколкото като инструмент на демокрацията.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Субсидиите и партийните облаги са нашето проклятие. Докато има огромна финансова изгода в това да си част от властта, до нея ще стигат само политици със здрави лакти и нисък морал, чиято единствена цел са парите. Ако се премахнат всички облаги, има шанс до управлението да стигнат хора, които не се интересуват от личната изгода и искат да работят за обществено благо и страната си. Честните не са толкова пробивни като далавераджиите и докато има субсидии в политиката ще оцеляват само вторите.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски и Ботев що не са изпадали в зависимости като не са получавали партийни субсидии от държавата?
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Западна Европа в много от държавите или партийните субсидии са символични (десет - двадесет пъти по-малки от българските) или въобще няма субсидии. Там как партиите не изпадат в зависимости, а просто си спазват закона. Тук има някаква невероятна политическа наглост - преведено на обикновен език, те ни казват, че или ще си вземат субсидии или ще се финансират по престъпен начин. За това си има закон - на обикновения човек не му плащат субсидии, за да спазва закона, това е задължение на всички.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не се задавиха бре?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
охранен шо.пар
108
0
 
2
 
! Отговори
Debit credit saldo преди 5 години
Kakvo polezno nesto si kupuva bg narod ili prosto si igrae v casinoto na roletkata s tesi bg levove Goranov?! Vseka stotinka iskam da vijdam za kakvo, kade, pri kogo, koga, zasto otiva i kolko e polzata na bg narod ot vseka negova solidarna publichna bg stotinka....
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проклет да е! Проклети да сте и вие дето го търпите!
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден и този ще го търсят като Дянков
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроб си отива спете спокойно деца , още малко им остана
104
0
 
21
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
1 глас = 1 лв! Стига вече кражби нещастници! Хората умират от глад, а тия карат чисто нови лимузини и прибират бонуси по стотици хиляди левове! #ВремеЕ
103
1
 
24
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 години
Като дигат Цените - викат - гледайте Европа! Като гледат субсидийте ( и заплатите де) - викат - не гледайте Европа! Що така бе министърче?
102
0
 
3
 
! Отговори
странно преди 5 години
това може ли народната милиция да те управлява или е не много редно, струва ми се?
101
0
 
5
 
! Отговори
странно преди 5 години
този имам много милиционерски поглед, направо все едно гледаш полицай.
100
1
 
28
 
! Отговори
НАГЛЕЦ преди 5 години
Това е наглост и презрение към народа!
99
1
 
9
 
! Отговори
пАзи се, че кихам преди 5 години
а Дянков къде се загуби, искам да чета нещо от него, че тези не са ми интересни
98
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влатко с купената диплома от УНСС понеже е министър.
97
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таван на субсидиите и регресивна скала на субсидиите. Финансиране на дейности от държавата и връщане на неизползваните пари обратно в бюджета. Това са безотчетни пари, с които могат всичко да правят. Дори теоретично да поръчват бой на опонента. Всички разходи са "Други разходи". Няма отчет, фактури, нищо. Ползват ги за платени протести и пр акции.