700 бона бонуси в Агенцията по вписванията. Неприемливо е!

Парите дадени за добри резултати през юли, август и септември
Обновена: 9 ное 2018 11:38 | 9 ное 2018 11:37, Камелия Цветанова
82
700 бона бонуси в Агенцията по вписванията. Неприемливо е!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът претърпя сериозни щети заради срива на Търговския регистър през лятото, но се оказва, че отговорната Агенция по вписванията, са си раздали тлъсти бонуси.

Според финансовия министър Владислав Горанов е напълно неприемливо да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър.

Той обаче смята, че не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията.

"Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата. Като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част. Предполагам, че ръководството на Агенцията на база на оценка за неизпълнението на отделните служители е определило подобни допълнителни възнаграждения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение", коментира Горанов.

За бонусите в Агенцията по вписванията съобщи в. "Сега".

Изданието информира, че през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември.

Четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Още по темата

Решението за паричните премии се взема от шефа на конкретната институция, става ясно от Наредбата за заплатите. В случая това е новоназначената шефка Габриела Козарева, която преди това ръководеше Агенцията за малките и средните предприятия.

Следователно решението за възнагражденията за времето на липсата на регистър е нейно.

Отделните служители са били поощрени с различни суми въз основа на индивидуална оценка, става ясно от отговора на Агенцията по вписванията до вестника.

По наредба допълнителни възнаграждения могат да се дават 4 пъти годишно, като размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80% от начислените му за същия период основни заплати. Парите са от икономии от незаетите щатове и спестени пари, защото служители са ползвали отпуск по болест, който се плаща от НОИ.

Според Наредбата за заплатите на служителите в централната администрация допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се определя за "точно и в срок изпълнение на поставените задачи". Само че това лято ще се запомни с несвършената работа и трагичните резултати в Агенцията по вписванията.

Скандалното е, че са наградени хора, които от една година са били наясно, че системата може да се срине и това личи от мотивите, с които година по-рано е обявена обществена поръчка за разширяване на архива й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надолу по веригата били взели под 700 лева, което означава, че там работят на минималната работна заплата. Да ги пита човек защо работят изобщо?
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли вчера, как наглата Медна каза, че били нужни 200 милиона лева, за да се покрият дупките в застрахователните дружества? Можеха да ги покрият тези дупки от излишъка 2 милиарда лева, който на практика е формиран пак благодарение от данъците на частния сектор. Тези ал чни хора обаче, решават да разпределят общите ни пари само за шепа хора от държавната администрация - комисии, агенции и какви ли не нищо невършещи институции. Ето затова няма оправия в България - винаги ще е така.
31
1
 
25
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Тати каза, че ще ни купи електронно правителство, ама друг път!За сега само милард и половина валута похарчиха, за да направят план как да ни вземат още няколко миларда, пък чак след това ще видим дали и как ше имаме "електронно правителство".Абе някъде след 3 000 година ще стане, само дано до тогава ГЕРБ още да не е на власт...
30
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слабо са ги мотивирали, факт!Можеше и по един медал да им дадат, за заслугите...А то само 700 000 лвИ за пенсионерите - щедро по 5 лв за Нова година.Гарантирано от ГЕРБ!
29
1
 
39
 
! Отговори
ОЩЕТЕН преди 5 години
В страната на абсурдите всичко е възможно. Нанасяш щети за милиони и получаваш Колосален бонус , просто НЯМАМ ДУМИ ЗА НАГЛОСТТА !!!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месечна заплата 600 лева и бонуси за една година 2400 лева давани на три пъти по средно 800 лева, вместо месечна заплата от 800 лева. Ако шефа не те харесва или се разболееш, режат ти бонусите. Цели 600 лева заплата взимали гадовете .... според някои тук.
27
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Тази система с мизерни заплати и относително голями бонуси, е много порочна. Целта й е да даде възможност за изнудване от страна на началниците към подчинените им, както и да се намали сумата на плащаните осигуровки, което води до пряка вреда за хората. Когато се изплащат бонуси, сумата често е над максималната осигурителна сума и това прецаква хората - за болнични, за пенсия при пенсиониране и т.н. Ако човек излезе в болнични, му режат бонусите и пак е прецакан. Бонуси не трябва да има.
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с електронното правителство?! Нали уж беше обещано да се случи! Нещо май мишката борисов отново се покри! ***!
25
14
 
8
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
до т.е. Ам заповядай и ти в администрацията да взимаш бонуси.Истината е, че заплатите в държавната администрация са смешни. Една Лелка в НОЙ София взима 600 леяа заплата. Ушевите и зелените чорапи са най- добре, взимат по 2 бона и въртят синжира по цял ден.
24
1
 
28
 
! Отговори
batmario преди 5 години
Ако Юли месец възнаграждението ти е голямо,като това с бонусите,Автусг излизаш отпуска и отпуската ти се заплаща на база предния месец тоест разпускаш,висок надник и престоят ти на морето е платил данъкоплатеца-аз,ти,всички...Стара чиновническа схема...Соф.ия се превърна в тумор за Бълтария...
23
0
 
17
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До т.е.Не всички гледат, ами тези се раздухват. Иначе знайни и незнайни агенции, комитети, съвети и т.н са безброй на бюджетна хранилка. И ВСИЧКИ са в София в най-скъпите офиси със служебни коли и т.н.
22
3
 
19
 
! Отговори
т.е. преди 5 години
За трите месеца допълнително средно са взели по 1100лв. А всички гледат в паничката наМО и МВР. В цялата дръжавна администрация без силовите ведомства се раздават всяко тримесечие по една брутна заплата. Но за това никой дума не обелва. За това се роят и агенциите и комисиите!
21
0
 
17
 
! Отговори
Dsa преди 5 години
A koledni bonusishe imali za cinovnicite
20
0
 
14
 
! Отговори
Oooohhhhaaapak преди 5 години
Pak gluposti ipak spi naroda
19
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно приемливо си е. ГЕРБ си правят каквото с искат в тая имитация на Държава.Гласуваха си почти милион бонуси, въпреки че системата претърпя няколко срива поради некадърността на назначените там служители-калинки, роднини от село.
18
0
 
28
 
! Отговори
мак преди 5 години
Чакайте да дойде Коледа, тогава ще се шашнем от бонуси всякакви за всички (във властта). Това с бонуси е не само неприемливо, а гнусно и възмутително, защото за такива има пари и добро обяснение, защо се дават, пък за други нужди все няма средства.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите калинки са тотални непукисти !Има пари за вземане, вземат !НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи със сигурност ще има избори.
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какви резултати са постигнали? С какво им се измерват резултатите?
14
12
 
8
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Браво. Трябва обаче за всички чиновници. Да се притиска часния сектор и той да дава бонуси. Държавата дава пример Така се прави.