Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията

Ако е взел и отговорен за срива на регистъра – наказание!
Обновена: 9 ное 2018 19:12 | 9 ное 2018 18:00, Камелия Цветанова
74
Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията
Снимка: Булфото, архив

Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка заради тлъстите бонуси, които са раздадени в Агенцията по вписванията и се зарече, че ако има нарушения, ще е безкомпромисна.

Още по темата

Оказа се, че въпреки сериозните щети, които претърпя бизнесът заради срива на Търговския регистър през лятото, служители на отговорната Агенция по вписванията, са били поощрени за добре свършена работа.

Така през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, като четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра.

Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Заради скандала Цачева предприе мерки.

"Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща.

Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения", заяви тя.

Цецка Цачева поясни, че като всеки един министър е задължена да даде оценка на изпълнителния директор, без да утвърждава конкретните суми, получени от съответните служители на администрацията.

Тя обясни, че е говорила с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, която я е уверила, че разпоредбите на наредбата и вътрешните правила са стриктно спазени.

Според нея между законност и морал има разлика, но не може само заради срива в Търговския регистър за съвестните служители да не се приложи наредбата за бонусите.

"След напрежението, което се създаде, след затрудненията на българския бизнес, на съсловия, на адвокатите, за българските граждани, неведнъж съм изказвала гнева си от това, което се случи. Нека да държим сметка за усилията на всички тези служители, които работят в агенцията, каза се точното им число 635, които и в периода на срива полагаха и изпълняваха задълженията си. Тези хора трябваше след вдигане на функционалността на регистъра да положат максимални усилия да влезе в ред и в срок работата", коментира тя.

Според нея е редно да бъдат поощрени тези служители, които изпълняват задълженията и след работно време, ако има проблем.

Цачева уточни, че тя като министър е дала оценка на новия директор на Агенцията, която според нея се справя много добре с работата си.

"Съобразила съм нейните усилия за възстановяване в пълнота функционалността на регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра, които са в Агенцията по вписванията. Съобразих, че Габриела  Козарева изпълнява препоръките, които бяха дадени от Инспектората на министерството по повод проверката, която бе извършена непосредствено след срива на Търговския регистър. Моята оценка за нея е единица, т.е.  тя показва много добри резултати", похвали я министърката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е в челото по затлъстяване в света и заема 30 място. Най-голямо е затлъстяването сред служителите в администрацията, съдебната система и МВР.
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Берем плодовете на Боко за правосъден министър. Некадърната тетка се провали на президентските избори и мутрата я набута в министерството без грам понятие какво управлява. Само в министерството на европредседателството на Лилянчето няма проблеми- Австрия върши работата като европредседател, а на Лилянчето заплатката си тече всеки месец.
22
18
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Ам искай и ти бонуси ве ***. Ти си де насадил да бачкаш за 400 лв. Тез дет аме тарикати бачкаме за 10 по толкоз
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ц. Цачева сега ли е узнала?Как така подопечните и си раздават бонуси, тя не знаела и сега ще прави проверки.Как се раздават държавни пари в БГ???
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви бонуси си раздават ей- така между другото?!Хората цял месец яко работят за 400лв, други получават заплати и бонуси между другото през октомври. Сега ще вземат и 13. заплата и Коледни бонуси, нали?! Какви пари са това, откъде, чии?Държавата вече разпръсква безразборно пачки наляво- надясно, а народът се гърчи от глад и болести.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога народа чрез бюджета ще започне плащането на Алексей Петров заради ***.оти.зма на Октопода на Цвъки Ушев . Да каже Собственика на ГЕРБ , комуниста Бойко Методиев Борисов !
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка заради тлъстите бонуси, които са раздадени в Агенцията по вписванията и се зарече, че ако има нарушения, ще е безкомпромисна."Като за начало вземи си подай оставката, че за нищо не ставаш.
17
1
 
22
 
! Отговори
777 преди 5 години
Шефката на агенцията каза, че иска да стимулира служителите да работели...ама те там са за това за да ралотят за нас, а не да пият кафета, нещо все едно вкъщи им ходим да им досаждаме!
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оная кметица от Младост За колко за 50000 лв я направиха на Нищо А ти я откраднаха 600 хиляди и нищо Номерът е като крадеш да дадеш и на другите малко
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZARSTVO BALGARIA i TARNOVSKATA KONSTITUZIA.SAEDINENIETO PRAVI SILATA.GERB1930 godina.HIMN"SHumi Mariza".AzBukata predi1945 godina ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
14
2
 
13
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Дълбоко се съмнявам, че IT-та, отговорни за техническата част на регистъра не са уведомили своевременно някой от "шефовете" за очакван проблем. Но неуките не вярват на инженерите, а и ги е страх от по-горното началство. така, че не наказвайте тези, които са си вършили работата.
13
15
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Браво. Нека да има бонуси, идат празници. Кво хейтите тука, искайте си и вий бонуси от шефчетата дет им изкарвате мерцедесите пурите и любовниците. Май завиждате само на хората които са работили усърдно.
12
0
 
29
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Имаше ли 'срив' - имаше! Не работеше ли системата - не работеше! Страдаше ли бизнеса - страдаше! Кой носи отговорност? В една иерархична система - колкото по нависоко си (и съотвено по добре заплатен заради тази отговорност) толкова по голяма отговорност носиш съответно (защото не си си свършил работата тези под теб да си я свършат). Но така не е при Герб... Отговорността се поема от най ниския в системата - в сучая сигурно някоя чистачка 'бутнала' кабела на сървъра...
11
25
 
3
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Мачкай Цеца комунистите. Само Герб да живее генерал Борисов!
10
0
 
28
 
! Отговори
Божееее преди 5 години
Никога няма да се оправи тази държавица...
9
0
 
32
 
! Отговори
СКАНДАЛ преди 5 години
ДЪРЖАВАТЕ СЕ ТРЕСЕ ОТ ЕЖЕДНЕВНИ СКАНДАЛИ ! ДО КОГА??
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това недоразумение министър го назначиха.
7
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недейте така. Паричните награди са за успешния срив в системата на Агенцията по вписванията.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Цачева кой и за какво я наказа да си размърда безполезния ***. Като разбира от компютри що не е почнала работа в търговския регистър за да не стават сривове ами е назначила там неграмотници, не се ли чувства длъжна да накаже себе си и да си даде оставката.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3 Хибрид между Торбалан и Гаргамел.