Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията

Ако е взел и отговорен за срива на регистъра – наказание!
Обновена: 9 ное 2018 19:12 | 9 ное 2018 18:00, Камелия Цветанова
74
Бонуси, а? Цачева пусна проверка в Агенцията по вписванията
Снимка: Булфото, архив

Правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка заради тлъстите бонуси, които са раздадени в Агенцията по вписванията и се зарече, че ако има нарушения, ще е безкомпромисна.

Още по темата

Оказа се, че въпреки сериозните щети, които претърпя бизнесът заради срива на Търговския регистър през лятото, служители на отговорната Агенция по вписванията, са били поощрени за добре свършена работа.

Така през октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, като четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв.

Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра.

Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията – техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Заради скандала Цачева предприе мерки.

"Наредбата за заплатите за служителите в държавната администрация е в сила от 2012 г. Съгласно тази наредба всеки един ръководител на административна структура определя нарочни вътрешни правила. Като в тях се дава възможност за изплащане на така наречените бонуси, които са резултат от няколко неща.

Преди всичко става въпрос за икономии в определения бюджет на всяка една административна структура, които в масовия случай се натрупват от болнични листове на служители, които през съответния период са били в платен отпуск по болест, както и целта на тези средства е да стимулира съответните представители на администрацията за полагане на максимални усилия в изпълнение на служебните си задължения", заяви тя.

Цецка Цачева поясни, че като всеки един министър е задължена да даде оценка на изпълнителния директор, без да утвърждава конкретните суми, получени от съответните служители на администрацията.

Тя обясни, че е говорила с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, която я е уверила, че разпоредбите на наредбата и вътрешните правила са стриктно спазени.

Според нея между законност и морал има разлика, но не може само заради срива в Търговския регистър за съвестните служители да не се приложи наредбата за бонусите.

"След напрежението, което се създаде, след затрудненията на българския бизнес, на съсловия, на адвокатите, за българските граждани, неведнъж съм изказвала гнева си от това, което се случи. Нека да държим сметка за усилията на всички тези служители, които работят в агенцията, каза се точното им число 635, които и в периода на срива полагаха и изпълняваха задълженията си. Тези хора трябваше след вдигане на функционалността на регистъра да положат максимални усилия да влезе в ред и в срок работата", коментира тя.

Според нея е редно да бъдат поощрени тези служители, които изпълняват задълженията и след работно време, ако има проблем.

Цачева уточни, че тя като министър е дала оценка на новия директор на Агенцията, която според нея се справя много добре с работата си.

"Съобразила съм нейните усилия за възстановяване в пълнота функционалността на регистъра, както и работата по отношение на останалите три регистъра, които са в Агенцията по вписванията. Съобразих, че Габриела  Козарева изпълнява препоръките, които бяха дадени от Инспектората на министерството по повод проверката, която бе извършена непосредствено след срива на Търговския регистър. Моята оценка за нея е единица, т.е.  тя показва много добри резултати", похвали я министърката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 47Неее, за всички има по един Фалус.
63
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Не очаквах, че този сайт е купен от ГЕРБ. Изтрити са толкова неудобни коментара... и логично се стига до абсурди. Каквото е и управлението. Пост под номер 22 е до пост.... 22!? Днес, не се излагайте! Като не искате постове, премахнете ги тотално...
62
0
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
До Arsenal,а не може ли народът дето не си знае имотите,да каже,тази година всички ще дадем по един имот от нашите на правителството
61
1
 
9
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
Тази"красавица" не знаеше къде се намира като председател на НС,а сега и като министър на правосъдието.Жалка е но да вземе бонус не се срамува,както и всички нейни подчинени.Няма ли един свестен министър от ГЕРБ да каже"Тази година както аз,така и всички от повереното ми министерство няма да получим бонуси, защото народът, който ни е избрал е извънредно беден."
60
1
 
7
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Пздрави от Париж на боко, цоко и жабока шльоко ......
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бонусите се трупат от болнични...излиза че два пъти грабят народа...
58
1
 
10
 
! Отговори
БОНУС-МАЛУС преди 5 години
БОНУСИ на върхушката и нейните поддръжници- на народа -МАЛУСИ....
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък Цачева изобщо не е знаела за бонусите,нали?Ха,ха,ха!!!
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налага се изводът, че "сривът" на търговския регистър е добре свършена планирана работа.
55
1
 
17
 
! Отговори
"ж"унгла преди 5 години
Аз не разбирам какви са тези 600 000 хил бонуси в Държавна ! агенция ?Ако и в другите Държ. структури е така , значи Милиони Народна пара се разпределят ,докато за здраве за пенсии за улици и тн все Няма !
54
1
 
11
 
! Отговори
виж им къпания мозък преди 5 години
неморално е това новата шефка при този резил със срива да раздава бонуси веднага дори да не са пряко отговорни , за какво говори това още седнала неседнала на шефския стол раздава бонуси , първо на себе си
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я........на УРКО КОНЯ БИЛ ЖИВ,АМА И ТОЙ ЯВНО Е КРАДЛИВ!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За срива трябваше да има наказани, а не бонуси.Всичко на обратно.
51
1
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Пари в нашата България от шест милиона население има за всичко,само че грабенето е първа и основна задача на управляващите ГРАБ И КОАЛИЦИЯ!Постната пица раздаваше пари до припадък,тези тримесечни бонуси от вписвания.Наши пари за нагли и безскруполникрадци.
50
2
 
20
 
! Отговори
Потресаващо преди 5 години
Няма пари за бедните пенсионери, няма пари за майките с болни деца, няма пари за здраве, няма пари за крайните квартали и малките села, но има пари за тлъсти бонуси за тиквени безхаберници и калинки. Корупция и кражби, продажба на паспорти и гражданство, това ни донесе управлението на Бойчето, патрЕотите и двуличния аптекар.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2018/11/09/700-bona-bonusi-v-agenciiata-po-vpisvaniiata-nepriemlivo-e.393085
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След дъжд качулка. Да не би ще го накарат да върнат полученият бонус и на какво основание?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм, по тези данни в тази агенция се оказва че работят за по 500-600 лева, директорите и другите началници за малко повече - средна заплата за агенцията 707,21 лева. Директорите с по 5000 лева променлива част от заплатата получавана на три месеца. 4 по 5000 е 20000, които са си "разделили", както пише тук.
47
3
 
21
 
! Отговори
Нормален човек преди 5 години
Прави ли Ви впечатление бройката на търтеите, работещи в тази агенция? Всички държавни търтеи нито плащат данъци, нито работят. Само лежат и крадат.Държавата им плаща данъците, затова че са ***. А нормалните хора, които работим в частни фирми, не сме ли част и ние от тази държава. От нас само се визма, за да се дава на държавните ***. Ама работещите вече масово бягат. В България ще останат само държавните търтеи и ***. И тогава ще се види кой - кого.
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви бонуси .... я за всички по един Малус
45
2
 
23
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Може да се допусне, в този случай с бонусите в Агенцията,че бонусите са раздадени като награда за предизвиканият, умишлено,срив в Агенцията и то точно в Търговския регистър в момент когато започнаха акциите на спец.прокуратурата срещу значими бизнес "фигури" и бизнес "Империи"(Бенчо Бенчев,Винпром карнобат, Баневи ) Кои ще са следващите предстои да видим през следващите месеци и години.