Няма леви, няма десни! Китай, Виетнам... модел за България след 10-и?

Нешка Робева и Стоян Михалев пред Bulgaria ON AIR
9 ное 2018 16:15, Анисия Иванова
76

10 ноември 1989 г. - тази дата сложи край на една епоха и постави началото на друга - т. нар. преход. На самата дата беше извършен преврат от партийната върхушка. Тодор Живков, който беше пречка за перестройката на Михаил Горбачов, беше отстранен. Но какво се промени - цели 29 години от началото на Прехода у нас и има ли перспектива?

Според треньора по художествена гимнастика Нешка Робева след 10-и ноември някои българи живеят по-добре от преди, но България не е София. Тя е категорична, че нещата не стоят толкова добре в провинцията, отколкото в столицата и другите големи градове.

"Аз съм от онези глупаци, които имаха големи, но вече разрушени илюзии. Капитализмът няма цвят. Ние можехме да тръгнем по пътя на Китай, където все още има комунизъм, но икономиката се развива по капиталистически образец", обясни Робева в "България сутрин".

Тя е на мнение, че в момента няма социалисти, няма демократи, няма нито леви, нито десни - има политици, които са честни, но и такива, които мамят.

По думите на музиканта и член на ДСБ Стоян Михалев няма голяма промяна в държавата и управляващите от времето на комунизма и сега.

Той смята, че службите, които са оперирали тогава, действат и сега, но просто са преустроени. Хората, които управляват, също не са се сменили до голяма степен.

"В последните години работих във Виетнам - и там комунисти са управлявали и в момента управляват. Те също са избрали китайския път на развитие. Но техните комунисти са мениджъри - развиват, правят конкуретна среда, а нашите комунисти освен да крадат, друго не могат да правят", допълни Михалев.

"Ние живеем по-добре със сигурност, но не заради тези, които ни управляват, а заради това, че влязохме в НАТО и ЕС. Паднаха границите и хората имат възможност да пътуват. Ако това не беше станало, щяхме да сме страна като Беларус. Този Преход беше направляван от тези, които управляваха по времето на комунизма", уточни Михалев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
14
 
! Отговори
Един дол преди 5 години
Аз, като човек роднина (не близък )на политик, Ви казвам, че всичките 240 играят един голям ТеатъР за пред хората. Почти всички политици имат общи фирми, който се водят на роднини или трети лица. Изборите са безсмислени, ако не влезнат нови хора в политиката. Запомнете го.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където има здрав комунизъм там се развиват спорт, наука, образование. Там където има демокрация там властва тероризъм, феодализъм, сексизъм феминизъм, олигофренизъм, либерализъм и капитализъм и фашизъм и олигархизъм.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаКакви демократи, какви десни, че и БеСеПе?Цялата ни политическа палитра има една закваска и тя е БКП. Само дето дедите с натрупания първоначален капитал поизмряха и на тяхно място дойдоха бащите и внуците.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаАз доколкото си спомням след 1989-та последователно бяха Петър Младенов, луканов, жан виденов.И дали е било под диктовката на САЩ не е много ясно.Ако беше под диктовката на САЩ, едва ли понастоящем 40% от икономиката щеше да е в руски ръце.някакси не звучи логично - диктовка на САЩ, а икономиката в руски ръце.
23
4
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че след 1989 година ни управляват само десни партии и десни демократи, а представящата се за лява партия БСП, реално е най-дясната от значимите партии в България след 1989-та година. Това, че ни управляват само десни партии е проблем - липсва конкуренцията между ляво, дясно и центъра.
22
4
 
12
 
! Отговори
Истината преди 5 години
След 1989 година се установи режимът на демократите, под диктовката на САЩ и донякъде и други водещи държави от НАТО. Оказа се, че демократите освен да крадат друго не могат и така вече 29 години.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип лявото е прогресивното, интелектуалното начало което се стреми към промяна в обществото. Дясното е консервативното което иска да запази старите устои. В България тези концепции до голяма степен са обърнати - лявото е консервативно, дясното е либерално.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На баба Нешка май са й се дръпнали очичките?!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14- продължениекласическо ляво - висока лична свобода, ниска икономическа свбободатоталитаризъм - ниска лична свобода, ниска иконом. свободакласическо дясно - ниска лична свобода, висока икономическа свободалибертарианство - висока лична свобода, висока икономическа свободапо света всичко са нюанси на дясното , като личната свобода все повече намалява, а българия все повече се приближава до диктатуратаИзвод: НЯМА истинска лява партия!!
18
1
 
5
 
! Отговори
чети преди 5 години
До Я па ти...Прочети има инфо в нета за икономиката им и приватизацията след прехода ....
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Нешка не е взимала пари от КТБ, а от Цветан Василев. А той откъде ги е взимал, да каже от Белград.
16
4
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До факт 8 Ти от къде знаеш, че във Виетнам са по добре от нас или просто така си пишеш?Никакъв факт не си.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
45 години окупация29 години преход
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сме добре с НАТО и ЕС ходи си бачкай в ЕС що ходищ във Виетнам нямало леви и десни заради ЕС в държавата няма данъкоплатци и инвестиции щото бъргарити отиват в ЕС а не идват инвеститорите тука. Добре е бяха комунистите да те направят треньоркa, че щеше да си сега труженичка на червените фенери.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай, където все още има комунизъм, но икономиката се развива по капиталистически образец"-нешка, по партийна линия са я накарали да говори пълни глупости!никакъв "комунизъм" няма в китай, ккато и никъде по света няма и не е имало. в китай има държавен капитализъм, който даже е далеч от социализма на бай тошо, а е много близък до диктатурата на сталинкрайно време е да спре да се лъже - класическото "ляво" се характеризира с висока лична свобода и ниска икономическа свобода.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, като оставите разни спортисти, физкултурници и борци да ви управляват. Пълна каша и разруха на цялата държава. Какво разбира Нешка Робева от демокрация? Знае ли, че държавите могат да се управляват от гражданите им с пряка демокрация?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай и Виетнам има много народ и могат да си правят тестовеУ нас народ не остана за проба-грешка метода
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ НАЛИ БОЙКО СИ Е КОМУНИСТ, К`ВО ИСКАТЕ
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунешка
8
4
 
16
 
! Отговори
факт преди 5 години
Поровете се и прочетете как Виетнам опустошена от агресията на САЩ през 70 години страна направи прехода и приватизацията си по такъв начин че сега са по добре от нас с доволно население,а ни я без война сме опустошени и ограбени от политиците ни и техните бандити...