Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
10
 
5
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До extremist. Ей как обичате да говорите от името на народа, да ва *** в червените ***. Само че това беше преди 1989 г. Добре, че нормалните и разумни хора са повече и те го показват на изборите кой трябва да управлява - четири поред. Дали е случайно, а, червена куха кратуно?
318
8
 
5
 
! Отговори
до 377 преди 5 години
В деня на изборите за президент в "Росийская газета" 6 часа преди края на изборите имаше статия с колко процента ще победи Радев.Той победи точно с толкова проценти с точност до стотни!Случайност или по скоро не.......
317
1
 
2
 
! Отговори
до 380 преди 5 години
Остана и България да е като Русия.......
316
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служил съм в казармата и знам,че нашите военни толкова си могат.Затова не гласувах за Радев.Все пак между офицера и адвокатката предпочетох да гласувам за адвокатката.Може би преди 9 септември сме имали далеч,далеч по интелигентни генерали-например като генералите Георги и Владимир Вазови,генерал Стилиян Ковачев и много други,но явно те са били и по добре образовани.А,като си спомня,че от съучениците ми военни станаха тези дето едвам завършиха никога не бих гласувал за офицер!
315
5
 
5
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Тоя визира, че Борисов се превръща на Путин, харесва ми
314
7
 
4
 
! Отговори
Фатмака преди 5 години
Скрий са
313
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧИИ ПРАВА СА НАРУШЕНИ- ПРАВАТА НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ДЕТО ОБРА НАРОДА КАТО ФАЛИРА 15 НЕБАНКИ ИЛИ ПРАВАТА НА НАРОДА, НА КОЙТО МУ ПИСНА ДА ГО ОБИРАТ И НЯМА ДА ДОПУСНЕ ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ДА ГО УНИЩОЖАВАТ- НАПРАВИ СПРАВКА В БНБ И НСИ- КОЛКОТО И МИНУСИ ДА ЩРАКАТЕ ФАКТИТЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ.
312
13
 
7
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Радев е неприятно смешен. Той стана президент благодарение на Путин, а Путин е най-големия враг на демокрацията. Има едно голямо поколение старчоци в БГ които трябва да осъзнаят че времето им е изтекло. Дайте път на младите, дърти пръдни!
311
9
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
На мен пък си ми липсва комунизма. Аз се пенсионирах като военен на 47, а сега по демократично работете до 67.
310
6
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
Герберчета, лошо ли ви е? Така трябва, лапачката свършва. Отивате при царя и при Радан в най-добрия случай, а защо не на стадиона както правят нашите китайски братя с корумпираните продажници?
309
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излишно е президента да ни "съобщава" това което вече знаем.Симулиране на някаква дейност е това,нищо друго.
308
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАРЕКУФ НОМЕР ДВЕ СЕ ПОЯВИ КОЯ ЛИ БАНКА ГО ПОДКРЕПЯ А ПОСЛЕ КОЙ ЛИ ЩЕ СЕ РЕДИ НА ЕДНИ ДЪЛГИ ОПАШКИ А ПОСЛЕ ВСИЧКИ НИЕ 4/5 МИЛИАРДА ЧРЕЗ ФОНДА ЗА КОМПЕНСАЦИИ.
307
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
371- ЕХ И ТИ, ТИА ОТ ГЕРБ СА СКРОМНИ- Я ГЛЕЙ *** КЪФ ГО ВАДЯТ- НАД 15 ФАЛИРАНИ БАНКИ, ИНФЛАЦИЯ НАД 400% 1 ДЛ 3000ЛВ, МИН ЗАПЛАТА 2700ЛВ, НЯМА И 1ДЛ, 3 ДЛ ЗАПЛАТА НА УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ- КОЙ МОЖЕ ЧЕРВЕНИТЕ ГРАБИТЕЛИ И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ ДА СТИГНЕ. ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЛЕД ЧЕРВЕНИТЕ МЕТЕЖНИЦИ СА МНОГО СКРОМНИ И ГРАДЯЩИ.
306
10
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
Президентът успя да прочете правилно написаното от Илияна Йотова и този път ще оцелее.Браво!Със същият ефект БСП могат да си наемат робота дето чете новините на държавната китайска агенция.Ликувай народе,скоро няма пак да се харчим за нови президентски избори.Засега Радев чинно изпълнява всичко наредено му от кака му Илияна.В тази Партия една секунда невнимание и ..........
305
8
 
8
 
! Отговори
Щом тоз каунь преди 5 години
Ще спасява демокрацията - много сме зле!
304
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев говори това което българите отдавна споделят по форумите.И той е поставено партийно лице.Да не говорим, че президенството е излишна скъпоструваща на данъкоплатеца институция.Една говорилна постфактум, затова има форуми, президенството само гълта пари.
303
3
 
7
 
! Отговори
БОНУС-МАЛУС преди 5 години
ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗДИРА ОТ СКАНДАЛИ - БОНУС МАЛУС ВЪВ ВСИЧКО- САМО ЧЕ, БОНУСА Е ЗА ВЪРХУШКАТА- ЗА НАРОДА - МАЛУС,Т.Е НИЩО ......... В АГЕНЦИЯТА ЗА ВПИСВАНИЯТА, ВМЕСТО ДА ГИ НАКАЖАТ,ЧЕ ПРЕДИЗВИКАХА СРИВ В СИСТЕМАТА- ТЕ ИМ ДАВАТ ТЛЪСТИ БОНУСИ.......НА ДЕПУТАТИТЕ, ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ФОРМИРАТ КВОРУМ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ЯВЯВАТ В НС- БОНУСИ.....И.Т.Н...... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА....
302
11
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ ИКОНОМИКА. ТЕ МОГАТ САМО ДА КРАДАТ
301
10
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБАВИТЕ ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА...НАРОДА ИМ НАБРА, И ГРАБАВИТЕ СЕ ПОД*МОКРЯТ ВСЯКА ВЕЧЕР
300
7
 
7
 
! Отговори
Изказването на преди 5 години
Президента го прочетох в няколко сайта и съпътствуващи статии:1."Грижата за Човека " бе целта и на властта 1944-1989.Но нямаше такава.2.Вълна от популизъм и "грижа" за бедните- да карат стари коли(Европа ги отрича) и на фона на ЗАПЛАШваща статия,че България е на първите места по ЗАМЪРСЯВАНЕ на въздуха.И ще излизат МАЙКИ да протестират,че "ОТРАВЯТЕ децата."3.ХОРАТА, които пишат статиите в Президентството не виждат ли тези противоречия или нарочно да създават КОНФЛИКТ,или мислят,че няма мислещи