Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
9
 
4
 
! Отговори
деси преди 5 години
Румене, кога заминаваме на коледен шопинг?
278
2
 
5
 
! Отговори
67244 преди 5 години
Когато демосът/народът е превърнат в планктон за висшестоящите организми, изобщо не е приложима тази думичка като изстрале "ДЕМОКРАЦИЯ", защото цялата съвкупност от същества се подчинява на глобалния закон в жиотинското царство.
277
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РЕАЛНОСТПрезидентът е прав даже като е седнал.
276
7
 
16
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ преди 5 години
ДА ТВЪРДИШ,ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ПРАВ- ЗНАЧИ ЖИВЕЕШ В ПАРАЛЕЛНА РЕАЛНОСТ!
275
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека каза че царят е гол! Абсолютно е прав! Ако направи партия ще стане мин. председател.
274
4
 
8
 
! Отговори
Фойьо преди 5 години
Премиерът ни по принцип е неадекватен към заобикалящата го действителност.Не му се смейте,той се смята за велик.Вчера държа реч пред енп и Жан клон Юнкар по средата на словото му стана и си излезе а той,възхитен от себе си ,нищо не забеляза.
273
13
 
4
 
! Отговори
Йофо преди 5 години
Президента ни по принцип е неадекватен към заобикалящата го действителност. Не му се смейте, само той се взема несериозно.
272
4
 
4
 
! Отговори
Пийчмънт. преди 5 години
До ИмпийчмънтПредупредете вожда да не се качва на самолет,а да върти ***.Той не слиза от правителствения,а умни хора казват,че от керосина се оглупява.Президентът вече не фърчи,слага богу.
271
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ започва да издиша и е вече втора "сила" и л***йноме.тите им запчнаха яростно да плюят по президента. Президента отново е прав, при управлението на ГЕРБ се извършва най големия геноцид над обикновения Българин.
270
6
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Критично застрашени.Питам се критично или драстично е вярното?Сигурно и двете но най-вярното е частично президент!
269
7
 
5
 
! Отговори
Импийчмънт преди 5 години
От керосина явно се оглупява, ей го нашия убавец го доказва с всеки изминал ден.
268
0
 
5
 
! Отговори
ай бай преди 5 години
До АнонименДобре че съм нямал пари да фръкнат.Не съм крал,защото заплатите не позволяваха да спестяваш.Моите загуби са по-малки.Парите,които дадох за масовата пригепизация и влоговете за жилища които изгърмяха.Уж щяха да компенсират-дръжки.Само някои напористи се компенсираха.
267
6
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВОКРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЛАГА С ДАНЪК. ДЕПУТАТИН ОТ ГРАБ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ТАКСА "ГРАБЕЖ"
266
13
 
7
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Президента ни пак е на черешата и ръси глупости с чувала. Премества се в другия крачол и се правим, че не е казал нищо, защото неговите речи са от пусто в празно.
265
3
 
9
 
! Отговори
клишета преди 5 години
Верно,герп СИ построихо много през последните 7 години.За тях си.Стамболов за 7 години изгради цялата пътна и жп мрежа в следосвобожденска България.Ний втора година правим един киломатър на Графа...
264
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙ СТИГА С ТИА БАНКИ- РЕЧИ НЕКОЙ ПО НАДОЛУ, АМА НА МЕН И МОИТЕ РОДИТЕЛИ ПАРИТЕ ФРЪКНАХА Е В ТИЯ БАНКИ- СПЕСТЯВАНИ С ГОДИНИ И ЛИШЕНИЯ- ТИ НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕРВЕНИЯ АЛГОРИТЪМ- ЧЕРВЕНИ И КО НА ВЛАСТ- ГРЪМНАТИ БАНКИ ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА- ТОВА НЕ Е ЛИ ХИБРИДНА ВОЙНА.
263
9
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Тоя на *** ли се прави или наистина е такъв. Куклата на конци на Куронелия пак се изцепи жестоко, разединител на България!!!
262
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е президента, но много меко се изказва за мафията управляваща България.
261
12
 
8
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
Абе Радеф колко пъти съм ти казвала да не размишляваш на глас, така си личи, че си бавен в акъла. Скрий се у вас в някой ъгъл и там си църкай на воля.
260
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ПОСТРОИХА ТОЛКОВА МНОГО ЗА 7 Г КОЛКОТО ЧЕРВЕНАТА ПАСМИНА ОКРАДЕ- А 2003/2005Г ЕВРОПА БЛОКИРА ПЛАЩАНИЯ ПО 3 НАПРАВЛЕНИЯ ЗА КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ. МИНУСИТЕ НА ТОЯ ПОСТ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ИЗЛОЖЕНИТЕ ФАКТИ.