Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
4
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ
258
5
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБЕРА ТРЯБВА ДА СЕ ЛИНЧУВА
257
2
 
4
 
! Отговори
ай сик преди 5 години
Айде стига с тия банки.Да не си припомним историята с една Сибанкя...А и за КТБ нещата са загадъчни.Трите пасенца да кажат...
256
7
 
6
 
! Отговори
Гербераст преди 5 години
Радев,трайкай си бе,човек.Тамън се видяхме у пари и вече сме възможни,а ти се опитваш да пречиш.Я остави това.Да тупаме заедно брашнения чувал,докато пуска още.Ще има и за нас и за теб.Остави бедняците да ги цоцаме,докато още дишат.
255
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАК ЗАПОЧВАТ ЕДНИ ПРОТЕСТИ СТЪКНАТИ И ПЛАТЕНИ ОТ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ, КАК ЛИ ЩЕ НИ СГОТВЯТ СЕГА- КОЛКО И КОИ БАНКИ ЩЕ ФАЛИРАТ ЧЕРВЕНАТА ВЪРХУШКА ЗА ДА НИ ЗАКОПАЯТ ОЩЕ ПО НАДЪЛБОКО.
254
9
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ
253
9
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОБРЕ ЧЕ НЕ СЕ ИЗКАЗВА ТИКВАТА
252
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***.
251
8
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Нашия президент когато размишлява и пушек му излиза от ушите от напрежение. Пародийно паляче на Ниновица.
250
11
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КРАДЛИВИТЕ ГЕРБЕРИ СЕ ОПИТВАТ ДА ОЧЕРНЯТ РАДЕВ
249
5
 
11
 
! Отговори
Радев говори преди 5 години
Хахахаха хахахаха хахахаха
248
5
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Не му стига авторитета на компрометирания президент за да направи каквото и да било.Така става като се компрометираш още в началото. Другите президенти губят доверие след 2-3-4 години. Този го загуби още първата.Очевидно хората държат на законността, а той я наруши поне два пъти пред очите на всички.
247
7
 
6
 
! Отговори
Метко преди 5 години
До ПеткоДа служиш на страната означава да казваш истината,а не да я замиташ под магнолията.Това прави Радев.
246
11
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТРУДНО Е ДА НЕ СЕ СЪГЛАСИШ С РАДЕВ
245
6
 
2
 
! Отговори
Магнолий преди 5 години
Дай боже повече Барековци.Има трима сина и сам си ги гледа.
244
6
 
10
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Президента трябва да служи на народа, а не на партия която открито служи на чужда държава която изрично е заявила че е враг на България!Господин президент. Допуснахте грешка!
243
4
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тоя пак го активираха по сигнал от Позитано. "Демокрацията е застрашена"... Коя демокрация бре другарю клепоухий? Защото натиснаха Бенчо, Ветко, Банев, Йончева и др. крадливи *** ли? Отдавна съм писал тук, че ще останете без стотинка! Глад и лабут за ***!!! Импийчмънт за клепоухий!!!
242
7
 
9
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Аз съжалявам този президент. Той очевидно си мисли свисокомерието на Иво Христов че хората са неграмотни и не разбират какво е демокрация и какви са реглационните функции на държавата.Ние може да сме бедни, но имаме чуство за справедливост, а на тази възраст всеки образован човек е наясно.
241
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един Бареков
240
4
 
3
 
! Отговори
Варели баш Симеоноф преди 5 години
Патриот е,душа дава...но не свойта душа братя...Те това е да си "патреот"-джоб парасъ.Жената на Волен в ранна детска възраст успя да си купи апартамент на Витошка.За оградите на Варели да не говорим.Само се чудя защо Льо Пен идва от францата да се срещне с Магарешки и Воля...Нещо се мъти в простгранството.