Радев към народа: Основите на демокрацията са критично застрашени

"Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък"
Обновена: 10 ное 2018 14:43 | 9 ное 2018 20:14, Красимир Ангелов
490

29 години след началото на прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, обяви президентът Румен Радев в свое обръщение към народа по случай утрешния 10 ноември.

Още по темата
"Преди 29 години от тази дата започна преходът. Разни хора влагаха в него различни надежди, но всички очакваха повече свобода и справедливост. Свобода на мисълта и свобода на словото. Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане", се чете в посланието на държавния глава.
 
По думите му обаче 29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

"Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично. Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция", обяви още Румен Радев.

Според него законите у нас се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове, а не на гражданите. "Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", заяви президентът, цитиран от своята пресслужба.
 
По думите на държавния глава демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото. "Тя не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека", допълни Радев.
 
"Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад.
 
Убеден съм, че заедно, няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност. Но всяка порочна система е исторически обречена. Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", завърши своето обръщение президента Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи какво искаш да кажеш,че освен бесепарите,герберите не са крали от банката,която фалираха?
338
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГУСИН ПРЕЗИДЕНТ ЧИИ ПРАВА СА НАРУШЕНИ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ ЛИ КОЯТО ОКРАДЕ НАРОДА СИ ИЛИ НА БЕДНИЯ БГ НАРОД- Я СЕГА ДА ВИДИМ- ПОСЕГНАХА НА ЕДРИ СПОНСОРИ НА ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ И ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КОЯТО Е ГЛАВЕН КОНСУМАТОР НА ЕДРИТЕ ОЛИГАРСИ ОРГАНИЗИРА ТЕАТЪР А ЛА 2013Г- ПОМНИТЕ ЛИ ТОГАВА ЕДНИ ХОРА МЯТАХА ЛОЗУНГИ И ЗНАМЕНА ЗА 5% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА, А ЕСЕНТА ГО УВЕЛИЧИХА С 8% НО НЯМАШЕ НИКОЙ ПО УЛИЦИТЕ- ЗАЩО ЛИ- БСП ВЗЕ ВЛАСТТА, А СЛЕД ТОВА ЕДНА БАНКА БЕШЕ РИТНАТА И 4/5 МИЛИАРДА НИЕ И ДЕЦА
337
2
 
0
 
! Отговори
Пациент преди 5 години
До аз-ът. Пич, определено имаш нужда от психиатър да се разбереш със себе си.
336
4
 
1
 
! Отговори
народе??? преди 5 години
след това България неможе да се оправи ами като избираме болшевики да ни управляват по лошо ще става
335
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А този сега ще ни плаши ли какво?Вече цяла година Нинова показва магариите си и той страшно мълчиСега се сетил да се загрижи за народа.
334
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много мразя бсп и котилото им
333
4
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Радев(като синоптичка) чете това което Иво Христов преписва от форумите споделеното от българите.--е има още хлеб да яде докато стигне предишния МЪЖКАР. Де оня га излезе от френското посолство по команда пускаше сълзички пред камерите за чужди гробове. Там той четеше от онова де му пуснат по факса от Бункера в Лозенец, тоя поне от български автор чете.
332
4
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Има нещо хубаво в пропадането на Герб. Новоградската аристокрация, позамогнала се през последните години от Калугерица и дошла в СФ ще си иде с тех. Прости хорица до вчера ср*ли на двора и кокошките ги кълват по д*рника изведнъж се сдобиват с двйстайка у Ливадите. И крещят-мали покрай Герб държавата се развива. Не селски, покрай герб посредственяците за които вътрешната тоалетна е лукс, който майка им и баща им са нямали у Калугерица - вие малко захлебвате. *** това не означава че се развиваме.
331
2
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
До всички ГЕРБЕРАСТИ и ЛИБЕРАСТИ у форума. Едното е равно на другото и двете групи са деца на червени номенклатурчици.Уважаеми другаре, Ицата от ДъБъ го драскай с червения фулмастер. Той ще влезе в парламента, кога има ден на отворените врати. Но Бойко заминава. И ей този този на видеото ще го смени, било като шеф на БСП или на своя партия. Бойко отече у канала, заедно с вас. С кеф ще гласувам за единствения ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ на каквито и да е избори. П.П. Отивай у Русия ще викате на майка си
330
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев(като синоптичка) чете това което Иво Христов преписва от форумите споделеното от българите.
329
4
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЛУ ГЕРБ! ВСИЧКИ ТИКВИ ПО ЗАТВОРИТЕ
328
6
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 391Не знам дали Путин е убил "Мървто море" , но ако не са били мъртво родени, очевадно методично е умъртвявал почти всичките неврони в главата ти.Оня дето уби жена си и бебето си също е фен на Путин.
327
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще изстреляш Червената сигнална ракета, Генерале???
326
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КикоЪхъ. Путин е убил и Мърво море, вчера иво Минжеф го написа...
325
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Не са застрашени, те просто в България не съществуват!РАЗДЕЛЕНИЕ И НЕЗАВИСИМОСТ НА ВЛАСТИТЕ;СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА ЖУРНАЛИСТИКА;КАЧЕСТВЕНО МАСОВО ОБРАЗОВАНИЕ;ЕФЕКТИВНА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ;РАБОТЕЩИ ПРАВООХРАНИТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ;АНТИМОНОПОЛНА И АНТИКАРТЕЛНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА;Такива неща в България НЯМА, а докато ги няма, няма и да има демокрация!ДО КОГА ЩЕ ОВЛАСТЯВАТЕ ПРОСТИ, НАГЛИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ НА БКП_ДС, НАРОДЕ ???НЕ ВИ ЛИ СТИГА ДОЕНЕТО, СТРИГАНЕТО И "ОПРАВЯНЕТО" ?
324
5
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Щом гербавите тролчета ***, значи президентът е казал поредната истина. Само така, господин президент, бой по гербавите ***, докато избягат по дупките си
323
14
 
5
 
! Отговори
сравнение преди 5 години
Китайците вложиха много пари и човешки ресурс за да може новините на държавната им агенция да се четат по всяко време от робот.БСП постъпиха далеч по икономично-издигнаха за президент Радев.Я го вижте как точно повтаря това дето му е казала Илияна Йотова.БСП направо засенчиха Китай!
322
7
 
8
 
! Отговори
до 376 преди 5 години
Е ,какъв ти е проблема?В Северна Корея комунизъм колкото искаш!*** да живееш там.
321
2
 
5
 
! Отговори
до 376 преди 5 години
Те и днешните военни и полицаи се пенсионират изгодно.Каква е разликата според теб? А и правилно са те пенсионирали-дотогава не си работил,та камо ли след това!
320
17
 
9
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
И тази блудкава воняща реч на пРезидента е писана от мекерето Иво Христов. радефф я прочете дословно като касетофон.