Борисов на посещение в САЩ в началото на 2019 г.

Съединените щати връщат интереса си към Балканите
Обновена: 10 ное 2018 19:19 | 10 ное 2018 19:19, Елка Василева
80
Борисов на посещение в САЩ в началото на 2019 г.
Екатерина Захариева и Майк Помпео. Снимка: БТА

В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати.Това съобщи пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която вчера се върна от официална визита в САЩ.
  
По думите й САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите.

„Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. Активизираме отношенията на всички нива“, каза Захариева.

„И с Майк Помпео, и с Джон Болтън темата „Балкани“ беше широко обсъждана. Изключително позитивна оценка и дори искане и мнение за ситуацията в региона присъстваше в разговорите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани“, посочи вицепремиерът.

Още по темата

По време на посещението е повдигнат и въпросът с българските визи в САЩ. Захариева подчерта, че България е изпълнила почти всички условия. По думите й това, което остава, е да паднат отказите под 3%. Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от тези 3%, подчерта тя.

В САЩ живеят около 400 хил. български граждани, каза външният министър и отбеляза важността на спогодбата за социална защита.

Много е важно да се намери трайно решение и водещото да е истинско помирение между Косово и Сърбия, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея решението трябва да е такова, че да успокои целия регион.

На българската армия дължим модернизация, категорична е Захариева и добави: "Тя трябва да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме план като правителство, изпълняваме го. Тази година с бюджета се предвиждат повече пари за българската сигурност - за МВР и МО. Тук съвпадат интересите на България и САЩ", каза вицепремиерът.

Захариева коментира, че не очаква изборните резултати и победата на демократите в Камарата на представителите да доведат до промяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Външният министър коментира и оттеглянето на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС. Според нея въпреки това добрите отношения между двете страни ще останат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми канят Бойко щото ако иде оня клепоухия *** на Тръмп ще му свърши мандата докато зеленочорапестия успее да си изрече думичките :)
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бунтът започна от Перник! Ако някой още не знае-днес и утре на бунт в цяла България! Четете и гледайте в Национален протест!
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ТАЗИ ПОЗОРНА ТЪРГОВИЯ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ НИТО АМЕРИКАНСКИ ВИЗИ ЩЕ ИМА, НИТО ШЕНГЕН.
51
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ludoto Lencheщо не минеш през руското посолство да ти сложат кирилица бе ушaнко?
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми те не са равностойни по ранг. Тръмп ще го държи прав, както папата го държа прав половин час.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще разкаже на Тръмп за успешното председателство, ще го прегърне яко и ще му лепне две-три влажни целувки.И ще го нарича Доналд.
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗА ДА БЪДЕ ПРИЕТ ОТ ТРЪМП УКРОТО ПОРОШЕНКО ПЛАТИЛ 400 000 ДОЛАРА.верно ли бе? Абе вие каскетите сте уникални бе :)
47
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от тези 3%, подчерта тя.процентът е висок защото все още има много ***
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ДА БЪДЕ ПРИЕТ ОТ ТРЪМП УКРОТО ПОРОШЕНКО ПЛАТИЛ 400 000 ДОЛАРА.ТУК КАК СТОЯТ НЕЩАТА?
45
13
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Ludoto Lenche Само със злоба не става .Има факти.Без САЩ и Англия+коалиция-рашките бяха вдигнали петалите(копитата)-все бяха измрели.САЩ ги спаси да загубят само 20 млн. от глупостите си.Ако не беше САЩ,днес никой нямаше да говори руски.Вашето джудже не може да промени фактите.Жалко,че ви води отново към гибел,както други водиха Русия преди 1941.
44
2
 
18
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Цяла седмица Захариева моли да уредят среща на Борисов с Президент Тръмп!Еле най -накрая САЩ кандисаха !Дано само тая среща не е като останалите !Вероятно Борисов ще се продава целия , каквото каже шефа Тръмп ще бъде прието от нашия човек , само гледай !Дааа срещата ще бъде големия предизборен провал на Борисов , но ...сам се вкара в капана!
43
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите трябва да изгонят завинаги пладнешкия разбойник Русия от Балканите. Нека си отиват в Сибир и там да крадат.
42
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
"Странджа" Що не престанеш с глупостите си! Банален си вече!По добре замълчи!
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая пък кой я брои за фактор, че тръгнала и да разсъждава за превъоръжаване, големи Калинки се пръкнаха от Герб.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е отказал САЩ да отбраняват малките членове на НАТО като Чера гора и вика ББ да му каже че се отказват и за България и ще трябва да купуват оръжия от САЩ.
39
1
 
14
 
! Отговори
естествено преди 5 години
отива да му набият канчето и да му дадат нови инструкции как да плюе по русия.нашия *** ще слуша надупен и със смъкнати ***
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грехота е да се подиграваш на умствено изостаналите хора... ама с тоя нашия става уникален смях.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бобо е много ***
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грехота е да не подиграваш на толкова пpocт човек като боко
35
1
 
21
 
! Отговори
УХААА кеф преди 5 години
Ама ГЕРБ сте големи оптимисти. Народът го е казал "Нова година, нов късмет". И те така. Може да не е премиер вече. А, дано.