Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!

Искаме справедливо да помогнем на Европа, обиди се Тръмп
10 ное 2018 14:13, Анисия Иванова
193
Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега Доналд Тръмп, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО, предаде Ройтерс.

"Очевидно аз ще споделя с президента Тръмп направените предложения за европейските способности за стратегическа отбрана и необходимостта Европа да поеме по-голяма част от общите разходи за НАТО", заяви Макрон преди началото на разговорите с президента на САЩ в Елисейския дворец.
Тръмп е на двудневно посещение във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война, припомня Ройтерс.

Макрон защити своята инициатива за подобряване на европейската отбрана на срещата с Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Френският президент нарече американския си колега "мой добър приятел" и изглежда го потупа по крака. Отношенията между тях са променливи, отбелязва АП.

Срещата започна напрегнато, след като Тръмп определи като обидно желанието на Макрон за европейска армия. Френският президент защити идеята, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от САЩ. "Затова вярвам, че имаме нужда от повече европейски способности и повече отбрана, за да поемем тази част от тежестта", добави той.

Щатите в САЩ не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, подчерта Макрон.

САЩ искат силна Европа и са готови да помогнат на съюзниците си, но Европа трябва да бъде честна при разпределянето на разходите за отбрана, заяви на свой ред Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Ние искаме силна Европа, това е много важно за нас. И двамата искаме това да бъде постигнато по възможно най-добрия и ефективен начин", подчерта той.

Тръмп поясни поста си в Туитър, че се чувства обиден от изявленията на Макрон, че Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ в сферата на сигурността.

"Искаме да помогнем на Европа, но трябва да е справедливо. В момента разходите се поемат предимно от САЩ", подчерта американският президент.

В отговор на туита на Тръмп френското президентство заяви, че европейската армия, за чието създаване се бори Макрон, не е насочена срещу САЩ и американският президент се е объркал при тълкуването на думите на френския си колега, отбелязва Франс прес.

В интервюто си по радиото Европа Макрон първо е говорил за необходимостта да се противодейства на заплахи за киберсигурността от Китай, Русия и дори от САЩ, а след това и за изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, което засяга европейската сигурност.

Френското президентство изрази разбиране, отбелязвайки, че изброяването на темите в интервюто може да предизвика объркване, но това са две различни цели. Макрон никога не е казвал, че трябва да се създаде европейска армия, насочена срещу САЩ, добави президентството. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
3
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
Американската колония Европа ще финансира колониалните сили на САЩ, на своя територия.
153
2
 
3
 
! Отговори
Прокопий преди 5 години
Тръмп хем го сърби, хем го боли. Искал да помага на Европа, ама тя да си набавяла вазелина пък той да го размазвал.
152
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
"Зелен диамант", "Ислямска дъга", Каблешково в БГ.човек да се пръсне от щастие.
151
2
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Тръмп се държи като нагъл американски бизнесмен. Той си е такъв. Но ЕС няма никакво бъдеще с "мъдри" ръководители като ялококошката Меркел и геронтопетлето Макрон. Сетил се той армия да прави след като повече от четвърт век с Германия хранят армия от мангалоарабски търтеи, чиято численост в последните пет години се удвои. Тръмп не му е виновен за това.
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко мъдро и умно, а? Казано от Макрон. Франция до 10 години ще бъде мюсюлманска държава с ядрото оръжие. Някак си като бял и българин нямам илюзии, че френските войници ще защитават про-европейски позиции. Но напълно очаквам някоя щастлива сутрин да постъпи директива към българите "приемайте исляма или ще пуснем една френска атомна бомба над София". Демографията определя интересите на една страна. Няма как страна, в която в следващите 10 години белите ще са малцинство да бъде европейска.
149
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франсетата не могат да ги накарат да говорят друг език посмъртно , вие обсъждате обща армия. Европа няма никакъв шанс да изглади различията си особенно когато дойде време да се плаща. Колкото и да е иронично само парите на САЩ държат НАТО живо а с това и Еропейския съюз. Иначе отдавна да се се изпокарали.
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви излъга че Германия е свободна страна.Тя си е окупирана от САЩ . Никой няма да им позволи да имат реална боеспособна значима армия. В момента в който Европа се опита да стане независима от САЩ ще разбере колко скъпо е това особенно в техническо отнощение. Сателити, ракети винаги са били под котрола на САЩ. Да. Могат да организират нещо като жандармерия за борба с емигрантите.
147
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето на агент Тръмпович е като имигрант във Русия или като затворник в САЩ
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми например неотдавнашния конфликт Меркел и холандците с Ердоган.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ като са 80% европейци,защо са вършили неща против европейците?Долу има преписано от Уикипедия какви ги е вършило Гладио и други натовски групи из Европа,страдали са невинни хора,европейци?
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО влизат държави,които не са европейски,нямам в предвид щатите,а други държави,на които не винаги съвпадат интересите им с европейските интересиСериозно ли?И кои са тези държави?
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DidoНе можем съвсем без щатите,трябва да се договаряме с тях,но и не искаме и слаба Европа,разидинена Европа,която не може да защити интереса си и всеки който реши да може да си прави атентати из Европа и стресира хората.
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
натовците не защитават европейците-Ами натовците нали са 80% европейци бе, дъбил!
141
2
 
12
 
! Отговори
Dido преди 5 години
До 1ъ - да сложиш америка и мир в едно изречение, показва изключителна глупост от твоя страна!!!Америка е основния източник на войни по целия свят от Втората Световна Война насам!Тръмп ясно показа, че цели разделение на Европа и разпадане на ЕС!Директно призова Макрон при предишната им среща Франция да напусне ЕС.Колкото по-бързо ЕС се отърве от влиянието на САЩ, в толкова по-добър свят ще живеем!!!!
140
7
 
5
 
! Отговори
преди 5 години
2:0 за Тръмп. Не ми е приятно да го призная като европеец, но ето фактите:1. Европа капитулира пред митата на Тръмп за две седмици.2. Европа ще капитулира и за раксите в НАТО. Тръмп говори за реални неща, Макрон изявява желание да има европейска армия която в момента не съществува. 3. Америка гарантира мира в Европа. Това е факт без значение дали ни харесва или не. Европейските гении имат върху какво да разсъждават. Надявам се поне сега да се напънат малко в правилната посока.
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да оставят НАТО,но в НАТО влизат държави,които не са европейски,нямам в предвид щатите,а други държави,на които не винаги съвпадат интересите им с европейските интереси,паралелно да направят една европейска армия,която да е в полза единствено на европейските интереси,не само за защита на гражданите,но и при бедствени ситуации,бежански вълни и други подобни.
138
4
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
На Макрона май му увисна макарона...
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недоволен е понеже рафал загуби бая зделки от Ф 35 в европа .
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейците не могат да защитят интереса си,именно защото нямат собствена европейска армия.Тази армия е необходима,ако трябва да се създаде паралелна такава армия,защото натовците не защитават европейците,а собствените си интереси и цели,които не съвпадат с европейските.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бежанците си има решение стена и противо пехотни мини .а тия дето са се домъкнали да се натоварят на кораби и обратно по родните кочини