Радев от Париж: Да осмислим горчивите уроци от столетието!

Президентът допуска създаването на европейски сили за отбрана
10 ное 2018 15:12, Анисия Иванова
94
Радев от Париж: Да осмислим горчивите уроци от столетието!
Архив: Булфото

Тържествата в Париж са повод преди всичко да осмислим горчивите уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, към взаимното уважение, добросъседството и към отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Париж, където пристигна за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

Той беше попитан за годишнината и кои са изводите и поуките, които трябва да си припомним днес. В Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи.

Още по темата

Нека не забравяме - и над 100 000 български, напомни президентът Радев. Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Войната за мен е рожба на сблъсъка на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление, 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света, коментира Румен Радев.

По думите му човечеството помни как политическият елит не отчете уроците от Първата световна война и подписа договори, отворили широко вратата към Втората световна война.

На въпрос за идеята за обща европейска армия, президентът Радев каза, че това зависи от много фактори.

"Ако в света продължава да има непредсказуемост, ако продължава да има конфронтация, мисля, че неизбежно ще стигнем и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана", е мнението на държавния глава.

Програмата във френската столица днес включва посещение на изложба в музея д'Орсе, а по-късно президентът Еманюел Макрон и съпругата му ще посрещнат държавните и правителствени ръководители в Елисейския дворец.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
13
 
15
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Нашия президент нищо не казва как сме ритали французи(нападнали България с Русия и Сърбия от Запад) ,за победата над Румъния и Русия на север... Трябваше г-н Плевнелиев да се кандидатира за Президент. Щеше да спечели изборите и цяла България.
46
10
 
16
 
! Отговори
Иван Колев преди 5 години
Аманот пребоядисани гербери ! Деца на комунистически диктатори ми се правят на десни! Мили долни комунисти от герб .. жалки сте!
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата светова е в резултат на действията на умиращи империи.Всеки е искал да вземе цялата пица.Национализмът е нещо хубаво -всяка успяла държава е националистка.Китай,САЩ,Русия.В ЕС в момента се провежда поредният социален експеримент.Какво става като смесиш всички в едно.Е,кво става.Една голяма кочинa пълна с клошари и *** и многополови с брадати талибани зовящи за халифат.И изкукали бабички и дядовци политици живеещи в някакъв измислен свят.
44
3
 
4
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До маши на Русия ....ti kato chuesh Rusia i se naakvash li be ?!?...da ti pratim pampersi i na teb li ? Kogato biahme s Rusia i kato narod i kato pravitelstvo maloumniko ,imahme silna darjava i naroda jiveeshe dobre !!! Sega sme izchezvashta darjava -teritoria sas zatihvashti funktsii !!! Pravitelstvoto kakanije za Evropa i za NATO ...a naroda ne moje da skarash s Rusia !!!
43
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавник! Пилот на изтребител 10 поколение, а не наръбана от магарета Тиква!
42
18
 
15
 
! Отговори
маши на Русия преди 5 години
И на децата стана ясно , че руския ген. Решетников е сложил Нинова и Радев за да се обърнат срещу САЩ и ЕС . Другари много сте елементарни.
41
3
 
4
 
! Отговори
Neuzel преди 5 години
Pilotska im rabota...hem si letiat do europeiska nova kaledonia, guadelupa, martinik bez viza...hem im gorchivo....
40
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази червена мазна гнида пак ще риве за самолетчета
39
2
 
3
 
! Отговори
Zukero преди 5 години
Imame samo sladki uroci....koito ima gorchivi uroci, da si gi pregovaria naum....nema nujda da ni harchi vremeto....
38
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Запада легитимира този руски кремлисть!?!?!? Защо, Защо, защо-оооооооооо?!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто западният манталитет на войнстващ индивидуализъм и успех на всяка цена не може да се справи с проекта Обединена Европа.Да бяхме китайци или японци-да сме се справили.Някак не им стана ясно на Запада, че частната и обществената собственост са в конфронтация.Маркс е описал Империализма като последен и най-висш стадий на капитализма.Неизвестното е какво следва, защото най-лесния начин на обединение на хората е депривацията, обичайно плод на катаклизъм.
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, *** налазиха форума да оЦВъкат за пореден път изявите на Президент Радев.Роденият да е *** не може да е друго...
35
2
 
5
 
! Отговори
Валери преди 5 години
До Гошо ***. Не си сменяй ника, много ти отива. Събуди се, сънуваш, ОФ беше преди 1989 г.
34
5
 
9
 
! Отговори
акуд преди 5 години
да радев АЗ ги осмислих. НИКОГА повече комунисти на власт
33
3
 
3
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 21, 23 и 25 един и същ червен анонимник. Стига си писал банални глуппости. Не си интересен.
32
14
 
10
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Радефф констатира. За пореден път. И дотам.
31
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е по ***. Все прави някаква ретроспекция, някакво умозаключение вади, но никога не предлага ефективни решения. Плюе всеки и за всичко и Ердоган и Заев и европейските лидери, само се кланя на Кремль и попа.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 г. след 9 септември пуснахме АЕЦ! 29 г. след 10 ноември имаме ето това!
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Президентът допуска създаването на европейски сили за отбрана"Абсолютно подкрепям. Необходимо е колективно напускане на американското НАТО, защото офертата им за отделяне на 4% от годишното БВП (няколко милиарда от бюджета ни) никак не ме кефи. Европейски военен съюз ще е достатъчен за самоотбрана. Реално няма кой да ни напада, че да продължаваме да снасяме милиарди на Вашингтон за "защита" в мирно време.
28
1
 
6
 
! Отговори
Пише се НЕ ЗНАМ преди 5 години
Пише се НЕ ЗНАМ. НЕ се пише отделно от глагол. Колко от вас сбъркаха!?