Президент vs. управляващи: Политически искри! Кой ще ги угаси?

Политологът Първан Симеонов с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 ное 2018 13:50 | 12 ное 2018 13:00,
185

Последните 72 часа заредиха цялата настояща седмица с висок заряд. Тон за това даде държавният глава Румен Радев, който в слово по случай 29-та годишнина от 10 ноември отправи остри критики към сегашната власт.

Радев заяви, че основите на демокрацията са застрашени и са възродени познатите механизми на партията-държава.

Още по темата

Управляващите от ГЕРБ не му останаха длъжни и отново го пришиха към БСП, твърдейки, че не може да излезе от сянката на партията, с чиято подкрепа именно е станал президент.

"Президентът напредва бавно. Стъпва много внимателно и много премерено, но се движи единствено напред. Винаги отговаря на въпроса с въпрос, държи противниците си в шах", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

Той отбеляза, че в действителност Румен Радев отговаря на това, за което е бил избран, а именно - като протест срещу статуквото.

"В същото време това е доста необичайна стратегия, защото една погрешна стъпка може да струва всичко. Най-голямата опасност за един президент е да остане такъв за половината избиратели", допълни още политологът.

Пред Bulgaria ON AIR Първан Симеонов подчерта, че масовите протести в страната ни може би ще разклатят до някаква степен властта.

Въпреки това обаче управляващите вече знаели до какво може да доведе случващото се и затова единственото, което правели, е да калкулират мащаба му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
До 139 преди 5 години
До наблюдателВлез в темата! Защо ми пишеш за Роско Плевналиев? Написаното 1:1 отговаря на този усмихнато озъбен образ.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АниМога да ти разкажа как да се оправиш в тежкото безебие...
134
12
 
5
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
133
6
 
8
 
! Отговори
ШАфИорът на Тато преди 5 години
Исках стругарката да ми пази топло президентското столче, а тя каква стана? Избрахте един доблестен и морален човек и сега искате да ме свалите от власт! Почти съм обиден на българският народ и сега ще отида в БарЦелона при мис ***, която ще ме успокоява и ще си лекувам хипертонията със суджук, скъпи пури и качествени питиета. Сърдя ви се!
132
13
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Неразбирателство всред народа е добре дошло за враговете.И точно тук пРезидента е слабото звено във веригата.Той вместо да издигне авторитета на институцията я прави послушна слуга на Империята на Злото и нейните протежета които ни заобикалят.Жалко че толкова години народа му е плащал заплатата да брани България!
131
7
 
10
 
! Отговори
Ани преди 5 години
На следващите избори ще гласувам за президент да бъде мъж!
130
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентска република................може и армията да помага.................и всички предатели на България и крадливи олигарси ...........в затвора!!!
129
1
 
2
 
! Отговори
70 anonimen преди 5 години
Kvi 7 miliona be bilgariya e vece 5 miliona
128
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могат ли троловете да докажат, че Бойко е крадец N 1 ? Айде да видя откъде ще носят вода?
127
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 132Може да го съди всеки един от изброените лежерно имена. И ще е добре някой да му вземе няколко хилядарки. Тогава ще внимава с изразите си! Ще научи един по-изискан български, с условно наклонение, без просташки обиди. Ще го научи само таоава, защото нашенецът разбира само, ако му бръкнеш в джоба!Знам на Софиянски хотелите, на очарователната му дъщеричка комплекса в Медово, но не бих казал публично, че е крадец. Пази, боже! Такъв усмихнат!
126
8
 
17
 
! Отговори
за Р.П. преди 5 години
Роската Плевнелиев кога ще отговаря за подкрепата си за крадливите олигарси, за милионите си в офшорните зони и за подкрепата си за неофашисткия режим на алкохолика Петро Потрошенко в Киев???
125
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** лицемеркаШефката на БСП се казва Корнелия, а не ***, разбра ли???Тя може да те съди за уронване на доброто й име и престижа й !!!Докажи, че е крала.............можеш ли???Има презумпция за невинност, ясно ли ти е???
124
6
 
20
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 5 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,К.Паскалев, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
123
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двете големи партии в България- БСП и ГЕРБ са производни на БКП, може спокойно да си сменят имената на БКП-1 и БКП-2............това е ясно!Но олигархията наистина няма цвят.............олигарси имам във всички партии.........БСП, ГЕРБ и ДПС!!Искате ли примери???
122
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
127-ми, е как да няма цвят олигархията в България бе, та те са червени бе, всички до един.....какъв народ сте бе, че нещо толкова елементарно не можете да разберете ? То затова тази държава ще е шампион по мизерия и овчеразвъдство ! Нямала цвят в България олигархията да се смее ли човек или да плаче на такава наивна мисъл ? Д.Талев още навремето е казал: - "последният комунист в света ще умре в България, не в Русия" !
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
124-ти, в България Президентът никак не е важен, а стига с това посрещал изпращал, свиквал съвети и други щуротии, щом не може да прокара закон или да отмени такъв значи е безгласна буква и не може с нищо да помогне на народа колкото и да иска ! България е Парламентарна Република и ако не стане Президентска значи не ни трябва Президент когото да издържаме ! На нас ни трябва човек който да управлява, а не да посреща и изпраща гости и да не може да се противопостави на мизерията и гладът !
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
125 - когато всички партии са производни на една партия, значи реално няма цвят олигархията. Щеше да има цвят, само ако имаше истинско противоборство на идеи, имахме истински леи и истински десни, можехме да кажем, че олигархията е само в една партия- да речем само в БСп или само в Герб. Щом не можем да го кажем това, значи олигархията няма цвят. как сее създала е второстепенен въпрос.
119
11
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 5 години
Единственият пряко избран - спрямо кого? имаме четирима президенти преди него, плюс сума ти кметове. Второ - с най-висок рейтинг - как мериш рейтинга. Това което е било към момента на избирането на Радев вече не е актуално. Ако сега се кандидатира отново той ще има по-ниски проценти, колкото плевневлиев беше ястреб- американофил, толкова Радев е ястреб-съветофил, нямат мяра.
118
3
 
11
 
! Отговори
ДО 121 преди 5 години
121, грешиш много, олигархията няма цвят но извън границите на България, в България тя е червена, дори тъмно червена, никога БКП няма да допусне нечервен да забогатее до олигарх, това как не си го разбрал не зная , и не само до олигарх, а дори само да забогатее ? Явно дори все още не си разбрал, че всички партии в управлението са клонинги на БКП, няма други, те не се допускат дори до избори, да не мислиш, че пъдарят на Тошко - Б.Борисов не е червен бо'*** ?
117
3
 
9
 
! Отговори
до 115 преди 5 години
властта на президента съвсем не е представителна. Той може да откаже да назначи посланици (или пък да ги назначи) да свиква консултативни съвети; да дава изявления пред медиите и Парламента; да се среща с международни лидери; да подписва международни договори; нему са подчинени спецслужбите и НСО. В момент на криза ролята му се увеличава, защото няма Парламент, а той назначава служебният кабинет.ПРЕЗИДЕНТЪТ Е МНОГО ВАЖЕН В МОМЕНТ НА КРИЗА.