Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени

Мониторингът може да приключи преди края на мандата на Еврокомисията
Обновена: 13 ное 2018 18:36 | 13 ное 2018 18:34,
166
Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени
Снимка: БТА

В доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка се констатира, че през последните месеци България е продължила с усилията си да изпълни препоръките в него. И с оглед на оценката ЕК счита, че някои препоръки вече са изпълнени и могат да се считат за временно затворени. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева във връзка с доклада, който беше публикуван днес от Комисията.

Още по темата

Тя допълни, че според настоящия доклад Механизмът за България може да бъде приключен до края на мандата на тази Комисия. Захариева каза, че докладът е обективен.

Тя изтъкна, че са изпълнени препоръките - едно, две и шест - за независимостта на съдебна власт, за правната рамка и за борбата с организираната престъпност. Продължава мониторингът по останалите три препоръки, по които обаче има положителни оценки.

Сред оставащите препоръки са тези за продължаване на действията по промяна на така наречената съдебна карта, комисията посочва необходимостта и от напредък по делата, които са в съдебна фаза. Отчита се позитивно и работата на новия ВСС и начина на избора му.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева оцени доклада като положителен и обективен, доклад, който ясно очертава постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи.

Дадена е висока оценка на МС и НС за цялостната правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, допълни правосъдният министър, цитирана от БТА.

ЕК оценява като значителен напредък промените в НК и НПК. Положителна е оценка за действието на Прокуратурата за оптимизиране на районните прокуратури. Министерството на правосъдието ще продължи работата по изпълнение на всички препоръки в доклада, така че хоризонтът, който за първи път вече е видим, да бъде факт през идните месеци, каза министър Цачева и допълни, че правителството заявява своята решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че приема като положителна оценката на ЕК по показателя борба с организираната престъпност. Той отбеляза, че оценката се базира на международната дейност на ГДБОП и работата й със спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На теория има някакви съдебни реформи и ЕК заради това е по-благосклонен, но на практика има срастване на всички власти и никакви решения не се вземат без одобрението на Боко или Цацата. Има фасадни реформи, а цялата власт пак е съсредоточена отгоре.
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте в Гъдел Нюз подигравката на шефовете на Европа към Бойко Методиев Борисов !
74
1
 
10
 
! Отговори
Нещастен народ преди 5 години
Медийте ще потушът и този протест и пак ще сте бедни...
73
2
 
15
 
! Отговори
Ваштасемка преди 5 години
Оставка
72
2
 
19
 
! Отговори
ined преди 5 години
Стига лъжи! ОСТАВКА на цялото правителство и нови избори !
71
0
 
16
 
! Отговори
? преди 5 години
ЕК - Румъния пропиля напредъка си, ще има още един доклад.ГЕРБ - България с голям напредък, ще има още един доклад.
70
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Шекериева е срам за Пазарджишкия вилает..Не че е единствения резиль,но...
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че да гориш документи от двойното счетоводство по Европрограмите по тъмно насред полето и да те пази родната полиция, му се вика борба с корупцията.
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я спрете със свободния превод. В доклада се посочва, че се полагат усилия, но не са изпълнени препоръките. Ще продължи наблюдението, но много от препоръките не са изпълнени и дори липсват и реформи за законодателната рамка и организираната престъпност. Евентуално може са отпадне част от мониторинга относно независимостта на съдебната система, но е отбелязано, че това е документално изпълнено. А критиките са доста сурови по отношение на законите, медийната свобода, организирана престъпност.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пръв път в мониторинга Еврокомисията се разтревожи за медийната среда в България
66
1
 
17
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Оставка!
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките ***, напълнили виртуалното пространство, отново започнаха с фейковете по заповед на шефа им Цветанов.Сигурен съм че довечера всички бойковизии ще ни убеждават колко сме богати, колко сме стабилни и че тези, които протестират са някакви провокатори.Живеем във фалшив свят с подменена реалност.Крайно време е да се събудим.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грещо препоръчвам да се чете от източника тоест директно да се прочетат докалдите а не интерпетации на придворните Бг журналисти...
63
0
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
до 46 Светец е този който е обличал работни дрехи през живота си ;) А дявол този който твърдо вярва че държавната хранилка е доживотна.Трябва ни система обратната на герберасо еврогейската ;)
62
0
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
От 17 препоръки напредък по 3 ....вай Аллах...
61
1
 
18
 
! Отговори
Какво е мафия преди 5 години
Говорителката по БТВ Викнория и жена на министър Кралев лъже че във Варна протестират 10човека а истината е друга ХИЛЯДИ *** Викторио
60
0
 
16
 
! Отговори
Олеее.резил преди 5 години
Радва се че ще я оставят ЕС на лятна работа,демек има шанс да се поправите...румъния с критичен доклад,дето са 100 пъти по добре от нас,а ние сме с положителен..и за кое??божее божееее,и коня се смее..
59
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооо резидента, ако обича да де намеси, че тази вечер няма за кво да протестирам....да измисли нещо, че така не се живее...
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2017г: "ГЕРБ: докладът е положителен, имаме напредък" (мониторингът остава)"Борисов обеща до края на годината да са изпълнени препоръките на ЕК"2018г. "ГЕРБ: Докладът на ЕК положителен, имаме напредък" (мониторингът остава)
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продуктова позиционирана писаница.Празният лаф"положителна оценка" трябваше да грее на всеки ред.Поръчителят няма де е мн.доволен струва ми се.