Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени

Мониторингът може да приключи преди края на мандата на Еврокомисията
Обновена: 13 ное 2018 18:36 | 13 ное 2018 18:34,
166
Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени
Снимка: БТА

В доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка се констатира, че през последните месеци България е продължила с усилията си да изпълни препоръките в него. И с оглед на оценката ЕК счита, че някои препоръки вече са изпълнени и могат да се считат за временно затворени. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева във връзка с доклада, който беше публикуван днес от Комисията.

Още по темата

Тя допълни, че според настоящия доклад Механизмът за България може да бъде приключен до края на мандата на тази Комисия. Захариева каза, че докладът е обективен.

Тя изтъкна, че са изпълнени препоръките - едно, две и шест - за независимостта на съдебна власт, за правната рамка и за борбата с организираната престъпност. Продължава мониторингът по останалите три препоръки, по които обаче има положителни оценки.

Сред оставащите препоръки са тези за продължаване на действията по промяна на така наречената съдебна карта, комисията посочва необходимостта и от напредък по делата, които са в съдебна фаза. Отчита се позитивно и работата на новия ВСС и начина на избора му.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева оцени доклада като положителен и обективен, доклад, който ясно очертава постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи.

Дадена е висока оценка на МС и НС за цялостната правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, допълни правосъдният министър, цитирана от БТА.

ЕК оценява като значителен напредък промените в НК и НПК. Положителна е оценка за действието на Прокуратурата за оптимизиране на районните прокуратури. Министерството на правосъдието ще продължи работата по изпълнение на всички препоръки в доклада, така че хоризонтът, който за първи път вече е видим, да бъде факт през идните месеци, каза министър Цачева и допълни, че правителството заявява своята решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че приема като положителна оценката на ЕК по показателя борба с организираната престъпност. Той отбеляза, че оценката се базира на международната дейност на ГДБОП и работата й със спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари