Радев: Оценката за борба с корупцията – протестите!

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК
Обновена: 13 ное 2018 13:57 | 13 ное 2018 13:00, Камелия Цветанова
95

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Масовите протести в последните дни показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната, смята президентът Румен Радев.

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК за напредъка на България в борбата с корупцията. Според предварителния такъв има, но държавният глава не споделя това мнение.

Още по темата

"Самите протести са достатъчно основателни като аргумент. Показват реалното състояние", коментира Радев и обяви, че предварителният доклад не е постъпвал в президентството.

"Но мога да ви кажа, че като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел", отсече президентът.

Той присъства на церемонията по клетвата на новите конституционни съдии. Един от тях е проф. Атанас Семов, който е от квотата на президента.

Румен Радев обаче заподозря, че действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу издигнатия от него конституционен съдия, са с политическа цел.

"Нямам друго обяснение затова, че тази проверка е инициирана сега и още повече, че тя касае приключили действия през 2016 г., коментира държавният глава и заяви, че е изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка", каза президентът.

Прокуратурата започна да проверява Атанас Семов в петък. От държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали след публикация, в която се припомня, че срещу Семов е имало прокурорска проверка заради свързана с него магистърска програма. Макар проверката да е била прекратена още през 2016 г., сега върховната прокуратура е наредила на Софийската апелативна прокуратура да анализира дали прекратяването е правилно.

След като положи клетва  днес Семов вече има имунитет, който се равнява на депутатския. Срещу конституционните съдии не може да бъде възбудено наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им.
Това може да стане само при наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, представени пред съда от главния прокурор.

От прокуратурата обясняват, че са получили сигнал през март 2013 г. от научен сътрудник в БАН и докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". Той твърдял, че университетът се използва за частна стопанска дейност, безстопанственост, както и за сключване на неизгодна сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

Програмата е по договор между СУ и сдружение с идеална цел  "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". Сигналите са проверени от МВР и през юли 2016 г. Софийската градска прокуратура е отказала образуване на досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни и същи глупости пишат герберските ***- заплахи, обиди, внушения, всяване на страх и чувство за безизходност, манипулации... обаче не ги махате. Днесът е сайт на статуквото. Днесът не е 4-татата власт.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заличавате постовете в подкрепа на протеста. Няма свобода на словото!Оставяте само коментарите на герберските ***.Най- малкото 10 мои поста бяха заличени, без да нарушават правилата.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия двамата с Нинова и Маркс ще задминат!
35
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, вече взе да ставаш банален, да не казвам смешен..........
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИЗБИРАТЕЛЗад президента е Путин и руския олигархат.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ми тя Нинова горката друго освен капитализъм със социалистическо лице не може да измисли,та и човечеца това си и говори!
32
10
 
8
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 5 години
ЗАД ПРЕЗИДЕНТА Е "СТАБИЛНОСТТА", НО НЕ ТАЗИ НА ГЕРБ, А НА НАРОДА.
31
5
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
"И какво сега, това което тук е казал Радев струва 11 бона !?"------------------------------Борбата му с бедността.
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оценката за работата на руската агентура и русофилщната протестите!
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той така трябваше да говори в Париж,ама там мълча като риба! А тука ни продава някакъв соцкапитализъм!
28
5
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Организатор на протеста е бедността - умствена.
27
5
 
13
 
! Отговори
Наизустени речи ! преди 5 години
Тези протести да не са против корупцията, че да показват нейното състояние?! Радев вече го "подкара съвсем през просото" , то бива наизустени речи от Иво Христов ама хората не са глупави!
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента иска да оглави протестите по задание на Нинова.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът на Нинова работи в Лукойл. Ясно е че повишението се дължи на намесата на БСП, която цели размирици и разпад на държавата.
24
5
 
5
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
До аз. Ти може и да си с него, но ние не сме с този страхлив гол ***. Само стои отстрани и плюе и бяга от нещо по-активно, ако трябва да се направи.
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оценка за корупцията-катаджията който скри нарушението на баща му.
22
7
 
12
 
! Отговори
решетников преди 5 години
Аха, радефф, значи срещу лица от ГЕРБ трябва да се завеждат дела за корупция, но срещу твоя човек непремвнно е политическа поръчка и не може. Лицемер долен.
21
13
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Давай Радев - бой по гербавите кратуни! С теб сме!
20
4
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 18. Много си жалък и смешен с тези минуси - какво значат 10-15 минуса? Нищо. Това са 3 души на Позитано с по 5 компютъра. Нали разбираш колко е елементарно само гербери (а те са стотици хиляди) да сложат плюсчета и всичко се обръща. НО само иддиоти като теб се занимават с такива глуппости.
19
7
 
12
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Ефикасната борба срещу корупцията на червените олигарси,която провежда правителството е уплашила мнозина в тяхната партия- затова се организират тези протести.